Guvernul Cîțu trebuie să schimbe strategia de vaccinare (Libertatea)

vaccin.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Tinerii sunt vehiculul principal de răspândire a Covid-19, dar mortalitatea e concentrată la vârstnici. Cine trebuie vaccinat mai întâi? (SpotMedia) - Primii copii ai lockdownului s-au născut în decembrie 2020 (Ziarul Finaciar) - Cum arată „lista neagră” a coaliţiei de guvernare şi ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi (Adevărul) - Desființarea Secției Speciale, pe masa Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul va fi doar consultativ (G4Media)

Guvernul Cîțu trebuie să schimbe strategia de vaccinare (Libertatea)

Doi experți români de la Cambridge explică de ce noile variante de COVID sunt mai contagioase și ce ar trebui sa facă autoritățile.

Dr. Octavian Voiculescu și dr. Mircea Iliescu, cercetători români la Cambridge, specialiști în genetică, au făcut pentru publicul Libertatea o analiză aprofundată a momentului în care ne aflăm în pandemia de COVID și a ceea ce e probabil să se întâmple mai departe. Așa cum și alți experți au avertizat autoritățile din țările lor, cei doi argumentează de ce guvernul Cîțu trebuie să schimbe strategia de vaccinare, care e mai degrabă una de volum, nu de protecție a celor în risc. „Trebuie vaccinați cei mai vulnerabili, în ordinea strictă a mortalității, pe grupe de vârstă”, spun cei doi oameni de știință români.

Pe larg, aici.

 

Tinerii sunt vehiculul principal de răspândire a Covid-19, dar mortalitatea e concentrată la vârstnici. Cine trebuie vaccinat mai întâi? (SpotMedia)

Statisticile arată că în cazul Covid-19, circa 85% din mortalitate e concentrată la persoanele peste 65 de ani, dar pe de altă parte 70% din transmitere este făcută de persoane sub 40 de ani, prin urmare strategia de vaccinare a unei țări se raportează la acești doi parametri, fiind evident că ambele zone ar trebui cumva acoperite, explică medicul-deputat Adrian Wiener (USR).

Explicațiile vin în contextul în care vârstnicii din România figurează, teoretic, in etapa a doua de vaccinare, însă pentru ei nu mai există deocamdată doze, fiind demarată în paralel vaccinarea persoanelor de până în 55 de ani, care suferă de boli cronice și pot beneficia de vaccinul AstraZeneca.

Întrebat de ce vaccinează România atât de bizar și un aparent haotic, față de alte țări, Adrian Wiener ne-a oferit câteva explicații, subliniind totodată că strategia a fost adoptată în CSAT și că, oricum, noi ”depindem de numărul de doze care ne parvin” de la UE, acesta fiind ”singurul factor limitant”.

Integral, aici.

 

Primii copii ai lockdownului s-au născut în decembrie 2020 (Ziarul Finaciar)

Luna decembrie este singura care a înregistrat o creştere a numărului de nou-născuţi din anul 2020 comparativ cu 2019.

În 2020 s-au născut 178.124 de copii.

În luna decembrie 2020 s-au născut 15.857 de copii, cu 2.103 mai mulţi decât în luna noiembrie 2020 şi cu 433 mai mulţi comparativ cu aceeaşi lună din 2019, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). De altfel, luna decembrie este singura care a înregistrat o creştere a numărului de nou-născuţi din anul 2020 comparativ cu 2019.Numărul copiilor născuţi în România a scăzut puternic după anul 1990 şi până la finalul anului 2020, cu circa 43%, conform datelor INS, centralizate de ZF. Astfel, în 1990 se năşteau 314.736 de copii, iar în 2020 numărul lor a scăzut la 178.124.

 

Cum arată „lista neagră” a coaliţiei de guvernare şi ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi (Adevărul)

Partidele din coaliţia de guvernare vor ca în următoarele săptămâni să înlăture mai mulţi şefi de instituţii publice numiţi de PSD şi ALDE, printre aceştia fiind Florin Iordache, Renate Weber şi Georgică Severin.

PNL, USR-PLUS şi UDMR urmează să înceapă discuţiile, în mai multe comisii de lucru, pentru modificarea unor legi de funcţionare ale unor instituţii ca Societatea Naţională de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ, dar şi pentru schimbarea şefilor de acolo, în condiţiile în care sunt ocupate de foşti membri PSD sau ALDE, unii cu un trecut controversat.

Continuarea, aici.

 

Desființarea Secției Speciale, pe masa Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul va fi doar consultativ (G4Media)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Avizul CSM este unul consultativ.

Ministrul Justiţiei a explicat că acest proiect trebuie să primească mai întâi un aviz din partea CSM, după care el va fi aprobat de către Guvern şi apoi va fi depus în Parlament.

„Ca interval de timp, este greu să estimezi cu exactitate, dar îmi doresc ca până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, să avem adoptat un astfel de proiect şi să intrăm în normalitate. Este un termen pe care îl consider rezonabil şi care poate fi îndeplinit, dar nu ţine numai de instituţia noastră. Noi ne vom face treaba cu celeritate să spun aşa, va ţine şi de Parlament, însă vă pot spune că avem o colaborare bună cu Parlamentul şi sunt convins că lucrurile vor merge accelerat şi acolo”, a spus Stelian Ion.