România a ajuns la TRAGEDIE INTENSIVĂ (Adevărul)

spital.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

La spitalul ”Nasta”, din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit 2. ”Îi numărăm pe degetele de la o mână”, spun și spitalele din țară (Libertatea) - AVERTISMENT: Tot mai mulți ieșeni se tratează de COVID cu vitamine și ajung în stare gravă la spital (Ziarul de Iași)

România a ajuns la TRAGEDIE INTENSIVĂ (Adevărul)

Într-o postare pe Facebook, în care a luat apărarea restricţiilor impuse la nivel naţional, Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, a afirmat marţi că „toate paturile de la ATI sunt ocupate”, arătând şi că medicii sunt obosiţi, iar restul personalul medical este epuizat. El a revenit după aproximativ două ore asupra mesajului şi a modificat declaraţia subliniind că „paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”.

După prima postare a lui Antonel Tănase, Raed Arafat, şeful DSU, a declarat că nu e neapărat aşa, pentru că situaţia diferă de la zonă la zonă.

Oamenii însă au prins ideea: secţiile de Terapie Intensivă şi-au atins sau chiar depăşit, de ceva vreme, capacitatea, dar autorităţile nu vor să recunoască.

Psihiatrul Gabriel Diaconu atrage atenţia că medicii ştiu că în secţiile ATI situaţia este blocată de numărul mare de bolnavi, dar că o parte dintre responsabilii politic calculează capacitatea Terapiei Intensive după inventarul echipamentelor şi nu vor să vadă realitatea.

Gabriel Diaconu a mai arătat că metoda de mutare a unui pacient COVID în stare gravă dintr-un spital în altul în căutarea unui loc la ATI este una dezastruoasă, pentru că astfel se răspândesc infecțiile intraspitalicești, şi că singura metodă de stopare a acestui val de infectări ar fi un lockdown.

Biostatisticianul Valentin Pârvu arată că măsurile anti-COVID sunt prea blânde în comparaţie cu restricţiile instituite în alte ţări ale Europei. „Când trebuie să cumperi un container nou la morgă, e prea târziu“.

Integral AICI.

 

La spitalul ”Nasta”, din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit 2. ”Îi numărăm pe degetele de la o mână”, spun și spitalele din țară (Libertatea)

Pe 3 noiembrie, Ministerul Sănătății a cerut unităților medicale o statistică a deceselor, inclusiv a celor în care oamenii au fost intubați. Puține clinici au centralizat deja, dar managerii care au făcut-o și datele preliminare de la celelalte spitale, ambele culese de Libertatea, arată o realitate dramatică: în majoritatea spitalelor din România, șansele de supraviețuire la pacienții intubați invaziv sunt foarte mici.

Statistica din Europa și SUA arată în schimb o creștere, față de începutul pandemiei, a supraviețurii celor intubați, dintre care între 50% și 70% se vindecă, mult mai mulți ca la noi.

”Până pe 5 noiembrie, în Spitalul de Pnaumoftiziologie Marius Nasta, au fost internați 967 de pacienți confirmați cu COVID dintre care 127 au ajuns în secția de Anestezie Terapie Intensivă. 44 au necesitat ventilație mecanică invazivă, prin intubare, iar 42 au decedat. Doar doi au supraviețuit și au fost detubați. Totalul deceselor, socotind și puținii oameni care au murit pe secții și cei de la ATI, intubați sau nu, este de 83”, sunt cifrele oferite ziarului de Beatrice Mahler, managerul spitalului-suport COVID din București.

La ”Victor Babeș”, un alt spital COVID din Capitală, mult mai mare, conducerea admite că nu deține încă statistica solicitată de ministrul Tătaru. 

”Matei Balș” nu are încă o statistică a deceselor la ATI, secție de 20 de paturi, și nici numărul de pacienți morți dintre cei ventilați mecanic invaziv.  

Un recent articol din The New York Times, care citează mai multe cercetări internaționale, arată că, în Marea Britanie, la finalul lui martie mureau 6 din 10 oameni care ajungeau la ATI, iar până la finalul lui iunie rata de supraviețuire s-a ridicat la 80%.  Explicația dată de specialiști este că medicii de la Terapie-Intensivă au reușit ca în scurt timp să îmbunătățească tratamentul oferit pacienților COVID critici, independent de factorii demografici, în sensul că a crescut speranța de salvare și a celor vârstinici și cu multe comorbidități. 

Mai multe în Libertatea.

 

AVERTISMENT: Tot mai mulți ieșeni se tratează de COVID cu vitamine și ajung în stare gravă la spital (Ziarul de Iași)

Tot mai mulți ieșeni se tratează de COVID cu vitamine și ajung în stare gravă la spital. Medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă! Pacienţii cu forme uşoare şi care sunt izolaţi la domiciliu nu trebuie să ia tratament copiat de pe reţelele de socializare pentru că, mulţi dintre cei care cred că pot lupta cu virusul după capul lor, ajung în cele din urmă la spital în forme grave. „Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Cele mai la modă recomandări în acest moment, apărute pe toate grupurile de socializare în ceea ce priveşte COVID 19, sunt tratamentele pentru imunitate. Un complex de vitamina C, D3 şi Zinc ar face minuni, scrie Ziarul de Iași.

 
Revista presei românești -12 noiembrie 2020