Autoritățile refuză să explice de ce rata de infectare cu COVID din județul Sibiu se apropie de 7, deși numărul infectărilor a scăzut în ultimele zile (Libertatea)

podul_minciunilor_din_sibiu2.jpg

Podul Minciunilor din Sibiu, construit în anul 1859, este cel mai vechi pod din fontă aflat în serviciu pe teritoriul actual al României.
Image source: 
Wikipedia/Cezar Suceveanu

În plină criză, salariile românilor au crescut cu 7,8% în septembrie curent, faţă de septembrie trecut (Ziarul Financiar) - Avalanșă de promisiuni populiste în programul de guvernare al PSD (HotNews.ro) 

Autoritățile refuză să explice de ce rata de infectare cu COVID din județul Sibiu se apropie de 7, deși numărul infectărilor a scăzut în ultimele zile (Libertatea)

Pentru a doua zi consecutiv, județul Sibiu se află pe primul loc în topul județelor cu cea mai mare rată de incidență cumulată. Indicele a ajuns la 6,89 și este în creștere cu 0,29 față de raportarea precedentă, asta deși au fost înregistrate 282 de cazuri cu noul coronavirus (la 518 de teste efectuate în ultimele 24 de ore), în scădere față de săptămâna trecută, când se înregistrau peste 400 de cazuri.

Contactat de Libertatea, Gabriel Budescu, directorul DSP, nu a dorit să explice situația.

Însă au vorbit despre factorii care duc la creșterea numărului de infectări COVID reprezentanții Prefecturii . ”Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului. Transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun puse la dispoziție de societăți, iar acest lucru favorizează, din păcate, răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2”, transmit reprezentanții Prefecturii Sibiu într-un comunicat transmis ziarului Libertatea.

”Fiind un centru istoric și un oraș turistic, în special centrul Sibiului, are multe terase care, chiar și în perioada aceasta de pandemie, nu au dus lipsă de clienți. Un alt aspect care trebuie luat în calcul este faptul că Sibiul are o densitate a populației mare și o speranță de viață ridicată, existând totodată un număr mare de centre rezidențiale”, au mai explicat reprezentanții Prefecturii.

În județul Sibiu, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 8.324 de cazuri. Între timp, la Spitalul de Urgenţă Sibiu au fost ocupate toate cele 177 de paturi alocate pacienţilor cu COVID, inclusiv cele 52 din containerele montate în urmă cu o lună.

”La ATI avem 12 paturi. De cel puțin două luni, toate paturile sunt ocupate. Dacă este un deces, deja este pe listă cine să intre pe ATI. Este o presiune foarte mare pe paturile de la Terapie Intensivă. În cazurile disperate, am cerut să mai trimitem prin țară pacienți, pentru că și restul județelor au paturile de la ATI ocupate”, a declarat Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru Libertatea.

 

În plină criză, salariile românilor au crescut cu 7,8% în septembrie curent, faţă de septembrie trecut (Ziarul Financiar)

Salariul mediu net a fost de 3.321 de lei în luna septembrie a acestui an.

Pentru prima dată după foarte mult timp, cele mai mari salarii din economie nu au mai fost ale angajaţilor din sectorul IT. Cele mai mari salarii medii nete au fost cele ale angajașilor din fabricarea produselor de cocserie și a produselor din prelucrarea țițeiului (7.879 lei). La polul opus, cele ami mici salarii au fost cele ale angajaților din hoteluri și restaurante (1.753 lei), urmați de cei din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.887 lei) ș tăbăcirea și finisarea peilor (2.097 lei).

 

​DOCUMENTE Avalanșă de promisiuni populiste în programul de guvernare al PSD (HotNews.ro)

Social-democrații și-au lansat marți, la Romexpo, programul de guvernare, dar și echipa care a lucrat la document. Neoficial, echipa prezentată este de fapt Guvernul din umbră al PSD, iar premierul acestuia este Sorin Grindeanu. Programul propus de PSD abundă în promisiuni electoral-populiste printre care se numără neimpozitarea salariului minim, pensii și alocații mărite, impozite diferențiate în funcție de numărul de copii sau credite cu dobândă subvenționată.

Marcel Ciolacu a declarat în debutul evenimentului că ”noua echipă a PSD este pregătită să scoată România din întunericul în care i-a aruncat PNL”.

Promisiunile PSD sintetizate de Sorin Grindeanu
  • vouchere pentru creșă,
  • mamele vor primi o bonificație la pensie,
  • creșterea stimulentului de reinserție pentru mamele care se întorc la munca mai repede de 2 ani de la nașterea copilului,
  • dublarea alocațiilor pentru creșterea copilului,
  • creșterea cu 32% a punctului de pensie în următorii 4 an,
  • acordarea de vouchere de până la 100.000 de euro pe firmă care să acopere cheltuielile pentru cursurile de formare profesională,
  • cursuri de recalificare între 2500-5000 de lei.
 
Revista presei românești - 11 noiembrie 2020