Ministerul Educației întreabă școlile câți copii nu au curent electric, în ziua în care toate cursurile se suspendă fizic (EduPedu)

light-bulb-3104355_1280.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

România se închide parțial (Adevărul) - M-am dus duminică seara la protestul antibotniță și o singură întrebare nu-mi dă pace: „Oare oamenii aceștia nu se infectează?!” (Republica) - Viața într-un oraș în carantină. Sau locul în care furia și grijile oamenilor cresc în fiecare zi (Libertatea)

România se închide parțial (Adevărul)

Valul de îmbolnăviri cu noul coronavirus a adus autoritățile în situația de a impune noi restricții la nivel național, de la închiderea școlilor, târgurilor și piețelor și până la interzicerea circulației pe timpul nopții, cu mici excepții.

România a depășit pragul psihologoc de 300.000 de infectări cu noul coronavirus. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate infectate cu Covid 19 ested e 12.295, iar dintre acestea, 1056 sunt tratate la ATI. În plus, 40.629 persoane confirmate cu infecția cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu.

 

Ministerul Educației întreabă școlile câți copii nu au curent electric, în ziua în care toate cursurile se suspendă fizic (EduPedu)

Ministerul Educației întreabă toate școlile și grădinițele câți copii nu au curent electric, potrivit unei circulare obținute de Edupedu.ro. Situația solicitată unităților de învățământ a fost primită de la inspectorate în acest weekend și este pentru prima dată când ministerul solicită date despre câte localități au zone neracordate la curent electric și câți elevi din fiecare școală locuitesc în astfel de zone.

Reamintim că pe 20 octombrie ministrul Monica Anisie a acuzat că a fost ținta unui atac de tip “fake news” în care mai multe publicații susțineau, cu informații scoase din context, că ar fi recomandat copiilor care nu au curent electric să urmărească emisiunile Teleșcoala. A promis o lege “care să pedepsească aspru fake news-ul”.

Pe lângă cererea cu elevii care nu au curent electric, în solicitarea de la minister, școlile trebuie să precizeze ce platformă folosesc pentru orele online profesorii și elevii, câți elevi sunt în zone/localități fără “semnal pentru internet” și care sunt aceste localități.

 

M-am dus duminică seara la protestul antibotniță și o singură întrebare nu-mi dă pace: „Oare oamenii aceștia nu se infectează?!” (Republica)

Reportaj la cald, semnat de jurnalistul Florin Negruțiu:

"Sunt câteva sute bune de oameni, aproape bat mia, tâmplă fierbinte lângă tâmplă, în fața Guvernului. Autoritățile nu se bagă, păstrează probabil distanțarea fizică. Polițiștii și jandarmii îi privesc plictisiți pe protestatari...

Intru în mulțime.

Îmi pun ridicol două măști și nu-mi reprim un gând: „Oamenii ăștia nu se infectează?!” N-am văzut în ultimele luni de zile o adunare atât de mare de oameni fără mască.

Mulți își pun nădejdea în Cel de Sus ca să-i apere de infectare...

Mișcarea nu are neapărat un azimut politic, dar în esență e „roșie”, adică în opoziție cu „Iohannis criminal”, cu „Arafat necreștin” și cu „liberalii trădători”. Oricum, aflu de la un domn cu megafon că cei mai mulți sunt hotărâți să nu meargă la vot pe 6 decembrie, în semn de protest față de răpirea libertății, în lumina noilor restricții...

România a trecut de 10.000 de infectări raportate pe zi, iar medicii epidemiologi spun că cifra reală o aflăm înmulțind cu 5 sau chiar cu 10. Spitalele gem de pacienți în stare gravă, care stau și câte 12 de ore pe un scaun la camera de gardă până li se găsește un pat, așteptarea unei ambulanțe poate dura zile întregi, iar un test într-un spital de stat e deja un vis pentru zeci de mii de români. Mă gândesc că pentru personalul medical, pentru cei bolnavi și pentru familiile lor, precum și pentru milioanele de români care au respect față de celălalt și față de viață, protestul celor din Piața Victoriei, desfășurat sub privirile îngăduitoare ale autorităților, este o adevărată insultă", scrie jurnalistul.

Ulterior Jandarmeria Capitalei a anunțat că au fost aplicate 15 amenzi în valoare de 7.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului la protestul organizat duminică seara în Piața Victoriei din București.

 

Viața într-un oraș în carantină. Sau locul în care furia și grijile oamenilor cresc în fiecare zi (Libertatea)

Județul Sălaj conduce topul infectării cu COVID-19, cu peste 5 cazuri la mia de locuitori. Înainte de pandemie, județul se remarca pe harta României drept unul dintre cele mai rurale și depopulate din Transilvania. Despre Sălajul în era COVID-19 și a alegerilor parlamentare vorbește astăzi istoricul și antropologul Valer-Simion Cosma într-un comentariu pentru Libertatea.

"În Zalău, masca este obligatorie și în spațiile publice încă din 20 octombrie 2020, când Comitetul Județean de Urgență Sălaj a impus un pachet de restricții în vederea limitării numărului de infectări cu COVID-19. S-au închis atunci restaurantele, barurile, cafenelele și alte spații închise. S-au interzis organizarea de evenimente în spații închise și deschise (nunți, botezuri, majorate etc.), mersul cu mașinile de ocazie și multe altele. În aceste săptămâni, n-am văzut zălăuan fără mască, pe stradă sau în spații publice închise, însă am putut vedea agenți de la poliția locală interpelând cetățeni, mai ales cerșetori și alte persoane nevoiașe, care-și fac veacul prin centru, referitor la respectarea măsurilor impuse.

În pofida acestor săptămâni de restricții, numărul infectărilor a continuat să crească într-un ritm alarmant, suprasolicitând sistemul medical local. Nici personalul medical, oricum insuficient, în Sălaj sunt aproximativ 2 medici la 1.000 de locuitori, nu a scăpat de infectări.

Conform informațiilor din spațiul public, o treime din personalul medical sălăjean ar fi fost infectat deja. Nu știu ce alte măsuri s-au luat pentru a crește capacitatea de testare și, mai ales, tratare a spitalelor din județ, dar este destul de vizibil că măsurile restrictive și punitive nu și-au îndeplinit menirea".

Continuarea în Libertatea.