Starea de urgență nedeclarată (SpotMedia.ro)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Carantina de noapte. Fără deplasări între orele 23-05, fără petreceri private, suspendarea piețelor închise, trecerea școlilor în on-line. Document (HotNews.ro) - Marele faliment sanitar organizat de premierul Orban și de președintele Iohannis (G4Media)

Carantina de noapte. Fără deplasări între orele 23-05, fără petreceri private, suspendarea piețelor închise, trecerea școlilor în on-line. Document (HotNews.ro)

Interdicția de a circula în intervalul 23-05 cu excepția deplasărilor la serviciu și pentru asistență medicală, interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri, suspendarea piețelor închise, trecerea învățământului în online, acestea sunt câteva dintre măsurile asumate în această dimineață la finalul reuniunii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, transmise la ora 02 a.m.

Se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Pentru verificarea motivului deplasării nocturne, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii,adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Pe HotNews.ro puteti consulta documentul integral.

Implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

 

Starea de urgență nedeclarată (SpotMedia.ro)

"Președintele Iohannis ne-a anunțat joi seara, practic, un fel stare de urgență nedeclarată și, în același timp, a recunoscut implicit falimentul sistemului actual: ”Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente”.

Adică acel sistem care a funcționat strict cu ochii pe sondaje și a lăsat toată decizia la latitudinea autorităților locale în funcție de numărul local de infectări rezultat dintr-un număr extrem de inegal de teste, de la câteva zeci în unele județe, la câteva mii în altele.

De ce anunțul a fost făcut de președinte, pe sistemul anunțării măsurilor de austeritate din 2010, nu e greu de înțeles. Pentru ca decontul să nu cadă pe premierul aflat în campanie. De altfel, discursul dlui Iohannis a și conținut o parte consistentă dedicată alegerilor.

O înăsprire a restricțiilor era și de așteptat, și necesară, după ce strategia conformării populației printr-o comunicare inteligentă a fost ratată. Așa că în condițiile creșterii galopante a numărului de cazuri erau deja de multă vreme necesare măsuri mai restrictive...

Cât de eficiente vor fi restricțiile care vor intra în vigoare de luni rămâne de văzut. Eu am îndoieli că marile infectări se produc noaptea, așa că aș miza pe telemuncă, pe împărțirea angajaților în grupe, astfel încât presiunea pe mijlocele de transport în comun să scadă.

Există totuși cel puțin o măsură pe care o consider aberantă și toxică, mai ales luată la nivel național – închiderea școlilor.

Să iei această măsură în localități defavorizate, cu populație săracă, fără să știi dacă ea este cu adevărat necesară acolo pentru că tu, Guvern, nu ai fost capabil să faci un sistem unitar și o strategie corectă de testare, înseamnă să rupi acești copii de singura lor șansă de evoluție.

Peste golurile de anul trecut se vor suprapune golurile de anul acesta în evoluția unor copii care nu au nicio șansă să compenseze cu meditații...

Din păcate, nu am auzit nimic despre eficientizarea DSP și a anchetelor epidemiologice, despre schimbări care să permită și testarea contacților asimptomatici, despre încercări de egalizare a capacității de testare în teritoriu.

Cât despre alegeri, cea mai mare problemă este campania în care nu se iau decât măsuri populiste", scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Integral pe portalul spotmedia.

 

Marele faliment sanitar organizat de premierul Orban și de președintele Iohannis ( G4Media)

"(...) Dacă România ar intra în lockdown generalizat sau regional, așa cum se întâmplă în tot mai multe țări europene, alegerile, sfintele alegeri pentru care președintele Klaus Iohannis și premierul Orban sunt gata să sacrifice viața și sănătatea propriilor cetățeni, ar fi în pericol.

Pentru ele, pentru o mână de voturi, cineva joacă la ruletă sănătatea noastră a tuturor.

Din fotografia dezastrului nu pot lipsi, desigur, școlile. Cristian Pantazi a explicat deja cum România merge pe contrasens față de alte țări europene, care impun restricții sau intră în lockdown, dar caută să țină școlile deschise.

La noi, mall-urile sunt deschise, școlile închise.

Guvernul Orban nu analizează ce măsură servește mai bine interesului copiiilor, ci cum să enerveze câți mai puțini oameni înainte de alegeri. Dacă ar redeschide școlile, s-ar enerva desigur jumătatea prudentă, care nu vrea să-și asume riscuri epidemiologice suplimentare. În plus, ar mai fi necesare măsuri suplimentare...

Sub președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, România înregistrează un mare eșec în gestionarea epidemiei. Fuga de răspundere, fofilarea, ezitările, măsurile haotice și ineficiente se vor întoarce împotriva lor. Publicul vede și înțelege că situația epidemiologică arată tot mai rău din cauza unor politicieni care nu-și fac treaba și nu se gândesc o clipă la numărul de infectări, ci la numărul de voturi...

În cel mai nefericit scenariu, guvernul Orban și președintele Iohannis se vor vedea în cele din urmă nevoiți să închidă țara după alegerile din 6 decembrie, când nu mai riscă nimic, adică exact în perioada sărbătorilor de Crăciun".

Articolul de opinise, semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă, este disponibil aici.