În primele 8 luni de pandemie, statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau” (Libertatea)

spital.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Bomba cu ceas din pandemie. Dacă vrem să ne vedem frumoși când avem bube, folosim anumiți indicatori și închidem școli - Interviu video cu dr. Mihai Gafencu (SpotMedia) - Mallurile fură startul şi încep mai devreme pregătirile de sărbători, pentru a evita aglomeraţia în decembrie (Ziarul Financiar) - Cel mai disproporționat duel! (Gazeta Sporturilor)

În primele 8 luni de pandemie, statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau” (Libertatea)

Statul român nu știe câți dintre bolnavii morți cu COVID-19 s-au stins pe paturi de ATI, intubați sau beneficiau de oxigen suplimentar, arată documente obţinute de Libertatea. Direcțiile de Sănătate Publică au fost instruite să solicite, de la 3 noiembrie, date defalcate: ”deces în secție sau în ATI, sub oxigen sau intubat”. Directorul DSP Iași confirmă: ”nu se știa până în prezent decât faptul că pacienții respectivi au decedat”.

Un document transmis de Direcția de Sănătate Publică din Iași cere tuturor spitalelor COVID sau suport-COVID să precizeze, la raportarea zilnică, începând din 3 noiembrie, de unde provin pacienţii. Mai mult de opt luni din pandemie, autorităţile sanitare nu s-au gândit să centralizeze aceste date, deşi astfel de informaţii fac parte din modelele occidentale de supraveghere a evoluţiei epidemiei.

Într-un sistem sanitar aflat sub o presiune tot mai mare, mai mulți specialiști consultaţi de Libertatea şi-au manifestat dubii asupra datelor din raportările oficiale ar fi fost puse cap la cap în foarte puţine zile.

Era de aşteptat ca majoritatea deceselor de COVID-19 să fie înregistrate pe paturile de Terapie Intensivă. Însă niciodată numărul deceselor zilnice nu se reflecta şi în rulajul paturilor de ATI, acolo unde ocuparea creştea zi de zi, aproape geometric. ”Asta ar însemna că, spre exemplu, într-o zi în care mor 100 de persoane să se şi elibereze 100 de paturi de Terapie Intensivă, fiindcă morțile ar trebui să fie înregistrate acolo. Dar raportările Grupului de Comunicare Strategică arată o creștere zilnică a ocupării acestor paturi. Aproape că avem o progresie negativă: la 100 de morți, zilnic am avea 120 de noi pacienți de Terapie Intensivă, ceea ce este statistic imposibil. Adevărul este că statul nu știa până acum unde au murit pacienții infectați cu COVID-19”, crede un medic infecţionist din Iaşi.

 

Bomba cu ceas din pandemie. Dacă vrem să ne vedem frumoși când avem bube, folosim anumiți indicatori și închidem școli - Interviu video cu dr. Mihai Gafencu (SpotMedia)

Dacă nu se vor gândi indicatori corecți pe baza cărora să se închidă orașe și în orașe școli, care să privească nu hărnicia județelor care chiar fac teste, ci potențialul real de focare, atunci sistemul sanitar va intra într-o criză majoră: bolile cronice sunt ca o bombă cu ceas, care va exploda, mai ales că ne îndreptăm spre un lockdown parțial și bine era să fie acum, până la alegeri.

Dacă lăsăm lucrurile să scape de sub control pentru a avea alegeri, s-ar putea ca efectul să fie dezastruos: și criză în sistemul medical, și demotivarea oamenilor pentru vot, iar România nu își permite aceste consecințe, atrage atenția doctorul Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara și președinte al Organizației Neguvernamentale Salvați Copiii.

 

Moş Crăciun vine prin Zoom. Mallurile fură startul şi încep mai devreme pregătirile de sărbători, pentru a evita aglomeraţia în decembrie (Ziarul Financiar)

Prima jumătate a anului 2020 a fost cea mai dificilă din istoria de 20 de ani a pieţei locale de retail modern .

Promoţiile, reducerile, voucherele iau anul acesta locul eveni­men­telor pe care proprietarii cen­tre­lor comerciale le organizau în alţi ani cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în condițiile în care este de evitat aglomerația, din cauza pandemiei.

 

Cel mai disproporționat duel! (Gazeta Sporturilor)

Clujenii se vor duela astăzi pentru a treia oară cu AS Roma pe Olimpico, dar niciodată nu a fost o diferență așa mare între cele două echipe. Italienii au un lot care valorează de 15 ori mai mult, iar CFR se va baza pe un cuplu de stoperi cu o medie de vârstă de 22,5 ani, Ciobotariu – Manea.

AS Roma – CFR Cluj, azi, de la 19.55 în grupa A a Ligii Europa.