România analfabetă: cu școlile încuiate și mall-urile larg deschise, pe contrasensul istoriei. Închiderea parcurilor pe timp de noapte, lovitura de grație dată Covid (G4Media)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Image source: 
g4media.ro

Oamenii din pavilionul COVID al Spitalului Marius Nasta (Libertatea) - Cum se vede pandemia din unitățile de primiri urgențe (Recorder) - De ce Covasna raportează în ultimele zile de luni zero cazuri noi de COVID-19? Răspunsul aiuritor primit de la DSP: Noi duminică nu facem testări, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă! (Republica)

România analfabetă: cu școlile încuiate și mall-urile larg deschise, pe contrasensul istoriei. Închiderea parcurilor pe timp de noapte, lovitura de grație dată Covid (G4Media)

Aproape toată Europa intră în lockdown ca să oprească valul de infectări cu Covid, dar își ține școlile și business-urile deschise pentru sănătatea economiei, a elevilor și a părinților. România Educată, cu ochii pe sondaje, și-a ferecat școlile și condamnat copiii la educație second-hand. Suntem pe un contrasens istoric și vom plăti scump deciziile luate doar cu gândul la alegeri, scrie jurnalistul Cristian Pantazi.

În locul deciziilor bărbătești, premierul Orban se umple de ridicol, propunând închiderea parcurilor pe timp de noapte la nivel național. Desigur, știm cu toții că noaptea, la 5 grade și sub blândul vânt de noiembrie, în parcuri se dezlănțuie adevărate petreceri care dublează rata infectării. Doar nu credeați că infecția se transmite în mall-urile supraaglomerate, în metroul ticsit sau instituțiile de stat în care angajații sunt obligați să vină degeaba la muncă, deși ar putea foarte bine să lucreze măcar parțial de acasă...

Pe lângă răspândirea comunitară din țară, scăpată acum de sub control, România așteaptă și un nou val de români veniți din străinătate, din țările care au impus lockdown. Adăugați și campania electorală în toi – cete de PSD-iști în geci roșii se foiau ieri în Obor pe culoarele pline de clienți și vânzători, liberala Raluca Turcan împarte ajutoare în biserică – și veți avea imaginea dramatică ce se profilează în decembrie.

Integral pe g4media.ro.

 

Oamenii din pavilionul COVID al Spitalului Marius Nasta. „Și fă-i tineri cum au fost, fă-i mai tineri decât noi” (Libertatea)

Jurnaliștii Libertatea au pătruns în cea mai periculoasă zonă a Spitalului Marius Nasta din București, cea în care sunt tratați pacienții care prezintă simptome moderate sau grave de infectare cu noul coronavirus, pentru a documenta calvarul pe care îl trăiesc bolnavii și cadrele medicale.

Doctorii și asistentele mărturisesc că sunt atât de obosiți, încât nu mai simt frica, dar continuă să își facă datoria, chiar dacă sfârșitul acestei prelungite perioade de surmenare fizică și psihică nu se întrevede prea curând. La rândul lor, și pacienții se declară extenuați de boala care le-a pus în pericol viețile.

 

Cum se vede pandemia din unitățile de primiri urgențe (Recorder)

Recorder a vorbit cu șase medici „urgentiști” din spitale aflate în diferite zone ale țării pentru a înțelege cum se vede această perioadă prin ochii lor. Vedeți în articol cum stau lucrurile la spitale din Mioveni, Timișoara, Iași, Suceava, București și Sibiu.

Medicul Cotizo Draia a vorbit despre situația complicată de la Spitalul Județean Sibiu. "E un spital mic, e total subdimensionat pentru necesitățile județului. E un spital pavilionar, de pe vremea lui Franz Josef, la care s-au mai adăugat corpuri. Dar, practic, ceva nou nu s-a mai făcut din anii ’70-’80. Acum avem mulți pacienți și se aglomerează... Unde ținem toți pacienții care se adună? Avem o baracă în spate, construită cu hei-rup, în care când plouă … plouă și înăuntru. Avem trei corturi, unul fiind la Infecțioase și mai e un container unde sunt văzuți rapid. Și mai e fostul chioșc, în care se vindea „bonibon” sau mai știu eu ce și acolo stau pozitivii care vin la UPU.

Problema nu e doar numărul mare de pacienți cu Covid. Pe lângă cazuri de Covid, sunt pacienți non-Covid care vin cu problemele uzuale de urgență. Și cu ei este o problemă zilele astea că dacă sunt de internat, nu pot fi internați până când nu au test Covid. Până sunt testați, ne blochează nouă un loc la urgențe pentru un timp destul de îndelungat. Trebuie să-i ții acolo ca să nu infectezi spitalul. Am devenit un fel de pre-secție, o secție unde așteaptă pacienți pentru toate secțiile, iar pacienții stau, până ne lămurim dacă au sau nu acest virus.

Cum arată o gardă la UPU pe pandemie? În primul rând avem o mare problemă cu hârțogăria. Ai o grămadă de hârtii de completat, la fiecare caz suspect Covid de la urgențe. Și dacă îți vin 200 de oameni în 24 de ore, îți dai seama cam câte hârtii trebuie să faci pentru ei? Pornind de la foaia de observație, până la acte pe care trebuie să le faci cu DSP-ul, cu sunat pe nu-știu-unde.

E nevoie de mai multă organizare. Eu îs ăla cel mai bătrân de aici, nu sunt așa de panicos. Dar e nasoală treaba… Și cred că o să fie și mai rău”.

 

De ce Covasna raportează în ultimele zile de luni zero cazuri noi de COVID-19? Răspunsul aiuritor primit de la DSP: Noi duminică nu facem testări, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă! (Republica)

Majoritatea direcțiilor de sănătate publică raportează în fiecare zi de luni a săptămânii zeci până la sute de cazuri noi de infectări cu coronavirus. În dreptul câtorva județe, din datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), apar însă menționate, în zilele de luni, zero, unul sau doar două noi cazuri. O asemenea situație o regăsim la Covasna, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Olt și Teleorman. Menționăm că duminica se procesează în general un număr mai mic de teste, față de restul săptămânii.

De ce județul Covasna a raportat în fiecare zi de luni, în ultimele 30 de zile, asemenea valori reduse ne-a explicat, la telefon, medicul epidemiolog aflat de gardă: „Sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă, testări duminică nu se fac la noi”.

Un alt județ în dreptul căruia datele Grupului de Comunicare arată cifra zero la numărul de cazuri nou confirmate, pentru două zile de luni, în ultimele 30 de zile, este Caraș Severin, mai exact pe 5 octombrie și pe 19 octombrie.

Potrivit datelor DSP Caraș Severin, în județ, în 19 octombrie, erau confirmate cu covid 2.037 de persoane, cu 53 mai multe decât pe 18 octombrie. Inadvertența între cifrele din teritoriu și cele de la GCS este pusă de purtătorul de cuvânt al DSP Caras Severin, Daniel Botgros, pe seama „unei erori umane”. „Probabil s-a strecurat o greșeală la ei (Grupul de Comunicare Strategică)”. „Am mai avut ceva discrepanțe - nu mari - și noi, numai că ele s-au reglat foarte bine pe parcurs. Sunt platforme specializate acum care permit tot mai puține erori, deși pe de altă parte crește mult numărul de cazuri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș Severin.

 
Revista presei românești - 3 octombrie 2020