Spuneți adevărul! (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Asistente medicale: „Se dă câte o mască pe tură” (Adevărul) - Jaf în Piatra Craiului. Cum se fură lemne dintr-un parc național (România Liberă) - Dacia Spring este produsă în China, dar în viitor ar putea veni în România (Ziarul Financiar)

Spuneți adevărul! (SpotMedia)

<<”Căutaţi să rămâneţi acasă, în măsura posibilului. Numărul de noi infecţii creşte vertiginos de la o zi la alta. Cum va fi la iarnă, cum va fi Crăciunul nostru se va decide în zilele şi săptămânile următoare. Cu toţii vom decide asta prin acţiunile noastre”.

Declarația nu este a premierului Orban, ci a cancelarului german și ea nu include vreo burzuluire la Tribunalul din Berlin, care a suspendat interdicția pentru localuri de a funcționa între 23:00 și 06:00.

Ce spune premierul nostru? ”Vă rog să nu mai toleraţi că angajaţi ai INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile noastre”.

Aici e toată diferența. În interesul care primează, politic sau sanitar, și în modul de comunicare.

Cancelarul Merkel nu cosmetizează realitatea și nu oferă proiecții luminoase de evoluție epidemiologică bazate pe acțiunile inspirate ale Guvernului. Vorbește cu oamenii, nu le recită sloganuri, eventual incriminatoare, nu contrazice evidențele, e coerentă în decizii și discurs.

La noi, principala grijă a întregii clase politice, nu doar a PNL, sunt alegerile...

Guvernul umblă nepermis la numerele epidemiei prin tot felul de schimbări ale modului de calcul valabil din martie până acum. Nu mai raportăm socoteala la rezidenți, cum face toată Europa, ci la domiciliați. Scădem focarele din total, de parcă aceia nu ar fi tot infectați, tot bolnavi.

Totul pare menit să dea un fals mesaj că Guvernul controlează, face bine ce trebuie să face, deci una peste alta, e bine...

Dar adevărul dăunează grav interesului electoral și se pare că el primează...

Eu cred că un guvern responsabil, cum este cel german, admite situația reală, nu doar pentru a lua măsurile necesare, ci pentru ca oamenii să aibă dimensiunea gravitații situației și să intre chiar ei, mental , într-o stare de pericol, mai eficientă decât orice amendă>>, scrie Ioana Ene Dogioiu.

Integral pe portalul Spotmedia.

 

Asistente medicale: „Se dă câte o mască pe tură” (Adevărul)

Sondajul privind evaluarea impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din Sănătate, realizat de Solidaritatea sanitară, arată o cu totul altă percepție a salaiaților decît opinia oficială. La adăpostul anonimatului, cadrele medicale susțin că echipamentele și dezinfectanții există în cantități insuficiente, programul de lucru este infernal, iar sporurile promise fie nu au ajuns la nagajați, fie au fost date pe „ochi frumoși”.

”Circa 10% din repondenţi au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2. Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale. În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectaţi, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi)”, potrivit Studiului privind evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate.

Cercetarea a fost realizată între 24 septembrie și 12 octombrie anul acesta. Au fost trimise 45.000 de chestionare, dar doar 1.130 de salariați au consimțit să le completezepână la final.

 

Jaf în Piatra Craiului. Cum se fură lemne dintr-un parc național (România Liberă)

În Parcul Național Piatra Craiului, turiștii pot pleca pe trasee, de exemplu, dinspre cabana Plaiul Foii. Acolo sunt foarte multe afișe care te anunță că, în toată aria Parcului Național, nu ai voie să intri cu „mijloace mecanizate” (adică nu au acces vehiculele cu motor), nu ai voie să faci focul și, desigur, nu ai voie să tai lemne. Treci, ca pieton, de o barieră încuiată cu lacăt, alături de care e pus un afiș plin cu asemenea interdicții, mai faci câțiva pași și vezi o zonă practic rasă de vegetație. Acolo se află arbori deja tăiați și tranșați precum și o remorcă uriașă, înmatriculată în România, special construită pentru a transporta masă lemnoasă. Ce-i drept, aici există și un afiș (în mod suspect, întors cu spatele spre traseul turistic) pe care scrie că ai ajuns într-o zonă autorizată pentru tăieri de copaci, până în luna decembrie 2020.

Cât de mari sunt pagubele aduse pădurilor de hoții de lemne?

Potrivit informațiilor ajunse în atenția procurorilor DIICOT, rețelele de infractori ar fi sustras din pădurile României, doar în anul 2018, lemn în valoare de 25 de milioane de euro.

Poate fi suspectată o complicitate între angajați ai Romsilva și infractori?

Conducerea Regiei Naționale Romsilva ne-a transmis că “nu deține informații cu privire la organizații sau grupuri infracționale care să activeze în sectorul forestier” și că sarcina identificării unor asemenea fapte penale ar reveni polițiștilor și procurorilor.

Întrebările la care ar trebui să răspundă autoritățile sunt mai multe.

Citiți articolul în România Liberă.

 

Dacia Spring este produsă în China, dar în viitor ar putea veni în România (Ziarul Financiar)

Dacia Spring Electric este primul model co­mer­cializat sub marca au­tohtonă ce va fi im­por­tat din China, însă miza o reprezintă acum atragerea pro­duc­ţiei în România. Decizia a fost alea­să pentru a permite lansarea într-un timp cât mai scurt a maşinii pe piaţa europeană, piaţă tot mai restrictivă în ceea priveşte normele de poluare.

Dacia Spring este produsă la Shiyan, în aceeaşi uzină cu Renault City K-ZE, cu care împarte platforma tehnică. Francezii mizează pe Spring să depăşească vânzările lui Renault ZOE şi Tesla Model 3 în Europa.

Din primăvara anului viitor maşina va fi livrată companiilor de car-sha­ring, cum este Zity, activă în Paris şi Ma­drid, însă sunt luate în calcul şi alte companii.

 

 

 

 
Revista presei românești - 19 octombrie 2020