Pandemia de COVID-19 intră în zona restricţiilor punctuale (Adevărul)

bilant_covid_duminica_ingrijorator.jpg

Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine peste pragul critic de 2.000 de cazuri noi descoperite în doar 24 de ore. Specialiştii spun că, cel mai probabil, în zonele unde se vor forma focare se va impune carantina locală, scrie Adevărul.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Realitatea nemiloasă a cifrelor: Economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei (Ziarul Financiar)  - Prădătorii sexuali nu mai scapă de pușcărie (Libertatea) - Adevăratele emoții sunt azi (Gazeta Sporturilor)

Pandemia de COVID-19 intră în zona restricţiilor punctuale (Adevărul)

Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine peste pragul critic de 2.000 de cazuri noi descoperite în doar 24 de ore. Specialiştii spun că, cel mai probabil, în zonele unde se vor forma focare se va impune carantina locală.

Cifra persoanelor infectate cu noul coronavirus în România bate spre 130.000. Joi a fost a doua zi în care numărul cazurilor noi s-a situat peste pragul psihologic de 2.000, în 24 de ore, respectiv 2.086. Un număr de 25.797 de teste au fost efectuate de miercuri până joi. Numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă a crescut, de asemenea, la 557 de persoane. De la debutul pandemiei şi până acum s-au înregistrat, în România, 4.862 de decese, din care 37 de miercuri până joi.

„Probabil că vor fi anumite măsuri restrictive punctuale, dacă în zilele următoare situaţia va rămâne la fel. Era de aşteptat că dacă acum o zi am avut un număr mare de cazuri, şi în ziua următoare să fie ceva similar, pentru că persoanele care sunt pozitive vin în contact cu altele şi atunci, practic, lucrurile merg mai departe. Plus că factorii care influenţează sunt aceiaşi, nu e nimic diferit. Şi de aici şi numărul mare al pacienţilor din Terapie Intensivă fără să fie o creştere explozivă. În momentul în care vom avea o săptămână şi media este clar peste 2.000 de cazuri noi, atunci e de gândit că suntem într-o altă etapă şi trebuie unele măsuri. Dar nu trebuie gândit că e ceva care să fie dintr-odată şi restrictive“, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a arătat însă că, în zonele unde transmiterea virusului este de peste 1,5, restaurantele din interior se vor închide pentru persoanele care vin din afară, iar dacă indicele trece de 3, atunci este posibilă carantina, care va fi însă locală, pe focare. În acest moment, în Bucureşti, unde miercuri au fost înregistrate peste 400 de cazuri noi de infectări, iar joi peste 300, indicele de transmitere ar fi de 1,3, potrivit oficialului de la Sănătate.

 

Realitatea nemiloasă a cifrelor: Economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei (Ziarul Financiar)

De la debutul stării de ur­gen­ţă în România din cauza pandemiei de COVID-19 şi până pe 1 septembrie, mai mult de 1,29 milioane de muncă au fost încetate, conform informaţiilor oferite de Inspecţia Muncii, la solicitarea ZF.

Numărul contractelor de muncă noi înregistrate în aceeaşi perioadă a fost de 808.296.

Astfel, din diferenţa dintre con­tractele încetate şi cele noi înregistrate în REVISAL, rezultă că 482.608 de contracte de muncă au dispărut din piaţa locală a muncii de la debutul stării de urgenţă şi până pe 1 septembrie.

Cele mai multe contracte încetate au fost în industria prelucrătoare, mai mult de 209.000. Numărul contractelor noi înregistrate de companiile din in­dus­tria prelucrătoare a fost de 119.382, astfel că în total s-au pierdut peste 90.000 de locuri de muncă între 16 martie şi 1 septembrie.

 

Prădătorii sexuali nu mai scapă de pușcărie (Libertatea)

CCR CCR a decis că legea privind majorarea pedepselor pentru viol și acte sexuale cu minori este constituțională! Guvernul a susținut în fața judecătorilor CCR, fără succes, că agresorii sexuali ar putea fi discriminaţi, dacă violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, potrivit legii inițiate de Oana Bîzgan, deputat USR.

Aceasta a declarat că ”A fost o așteptare grea pentru mulți dintre supraviețuitorii unor astfel de fapte, dar astăzi putem să le transmite un mesaj clar: agresorii sexuali vor merge la închisoare și răspunderea penală pentru viol și act sexual cu un minor va fi imprescriptibilă”

Violul se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani (în prezent, pedeapsa este de la 3 la 10 ani), iar dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viața victimei în orice alt mod, pedeapsa va fi de închisoare de la 7 la 12 ani (acum, e de la 5 la 12 ani).

Prin majorarea limitelor de pedeapsă, niciun prădător sexual nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, așa cum se întâmplă acum în multe dintre procesel în care victime sunt copii abuzați sexual.

 

Adevăratele emoții sunt azi (Gazeta Sporturilor)

Clujenii s-au impus lejer aseară, cu 3 la 1 în fața KuPS, și au intrat pentru al doilea an consecutiv în grupele UEL.

În această după-amiază, de la ora 14, elevii lui Petrescu își vor afla adversarii în urma tragerii la sorți. Cel mai probabil, „feroviarii” vor fi în urna a patra valorică.

 
Revista presei românești - 2 octombrie 2020