Nicușor Dan, victoria unui om singur. Gabriela Firea, înfrântă de propria otravă politică și de dezertarea alegătorilor PSD (G4Media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

N-a înțeles ce a lovit-o. Un duș rece pentru doamna care nu a dat apă caldă (Republica) - Una dintre cheile Bucureștiului – toate categoriile tinere, cu vârste sub 45 de ani, au votat cu 30-70% mai mult decât în 2016! (Libertatea) - Adevărata realitate. De la ultimele alegeri şi până la finalul lui 2019, reţeaua de gaze s-a extins cu doar 1%. În România o treime din reţeaua de drumuri, adică 29.000 km, este încă neasfaltată (Ziarul Financiar)

Nicușor Dan, victoria unui om singur. Gabriela Firea, înfrântă de propria otravă politică și de dezertarea alegătorilor PSD (G4Media)

Candidatul susținut de PNL, USR și PLUS, Nicușor Dan, i-a învins categoric, la diferență mare, pe Gabriela Firea și pe Traian Băsescu la pachet. Este un triumf istoric, victoria impresionantă a unui om singur. Marele succes din 27 septembrie i se datorează în mare măsură lui și determinării sale. Un rol important l-a avut liderul PNL, Ludovic Orban, care a pariat corect pe un candidat ambițios din afara partidului și n-a mai repetat eroarea experimentelor nereușite din trecut, făcute de liberali. scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

Gabriela Firea, PSD, Antena 3 și RTV au reușit prin campania negativă împotriva lui Nicușor Dan să radicalizeze alegătorii învingătorului. PSD a pierdut din nou din prea multă aroganță chiar și atunci când avea sanse bune de câștig, cum s-a mai întâmplat. În fine, coronavirusul a jucat și el un rol destul de mare. Din toate sondajele rezultă că alegătorii în vârstă au ieșit în număr mai mic la vot decât în mod obișnuit...

Nicușor Dan (50) este un matematician de elită care s-a dedicat în ultimii ani activismul civic cu Asociația Salvați Bucureștiul. Și-a câștigat notoritetatea exclusiv prin munca sa, de true beliver în cauze civice, unele discutabile. Locuiește într-un apartament închiriat în București, după ce anterior a stat într-o garsonieră. Este fost olimpic la matematică, cercetător științific principal la institutul de matematică al Academiei Române, cu doctorat luat la Paris. A câștigat de două ori medalia de aur în 1987 și în 1988 olimpiada de matematică de la Sidney cu puncatj maxim. Metoda de rezolvare a exercițiului ar purta și azi denumirea, în lumea de elită a matematicii, de ”rezolvarea lui Dan”. Aceasta este imaginea reală, pe care bucureștenii n-au prea avut ocazia să o cunoască și nici partidele care l-au susținut nu s-au prea priceput să o vândă.

 

N-a înțeles ce a lovit-o. Un duș rece pentru doamna care nu a dat apă caldă (Republica)

Votul de duminică a fost un vot împotriva Gabrielei Firea și încă un eșec din lunga serie neagră pe care o traversează PSD după epoca Liviu Dragnea, notează jurnalistul Alex Livadaru.

A fost un vot împotriva imposturii cu paiete, a tupeului cu goarnă, a lipsei de educație, a mizeriei, a mirosului urât, a noxelor, a prafului în care e îngropată Capitala.

Pentru a câștiga din nou Capitala, administrația Gabriela Firea nu trebuia să facă altceva decât să înceapă (nu să termine) rezolvarea unor probleme apăsătoare: transportul și traficul, poluarea aerului și apa caldă.

 

Una dintre cheile Bucureștiului – toate categoriile tinere, cu vârste sub 45 de ani, au votat cu 30-70% mai mult decât în 2016! (Libertatea)

Datele de la Biroul Electoral Central arată că tinerii de 18-24 de ani și-au mărit implicarea în Capitală cu 70%, iar femeile și bărbații între 25-34 de ani și 35-44 de ani și-au crescut și ei votul cu cifre între 30 și 50%

Indiferent de rezultate, care nu sunt clare încă, există un câștigător. Democrația, remarcă jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea. Vor exista numărări tensionate ale urnelor în București, Constanța și în alte orașe. Alte centre urbane, precum Cluj sau Craiova, pare că au tranșat deja primarul. Peste toate, rămâne însă participarea oamenilor. Puțină lume estima o prezență comparativă, la nivelul țării, cu cea din 2016. De 6 luni, ni s-au atrofiat nu doar mușchii mersului, ci și capacitatea de a comunica și de a interveni în viața publică. Teama este justificată.

România este campioana tristă a riscului de mortalitate COVID în Europa și, cu toate acestea, prezența în ziua celebrării democrației se apropie de cea din 2016, iar în unele situații, așa cum e Bucureștiul, votanții au fost sensibil mai mulți.

 

Adevărata realitate. De la ultimele alegeri şi până la finalul lui 2019, reţeaua de gaze s-a extins cu doar 1%. În România o treime din reţeaua de drumuri, adică 29.000 km, este încă neasfaltată (Ziarul Financiar)

Drumurile de pământ din satele/oraşele României înseamnă 9.000 km - 10,5% din reţeaua de drumuri. Drumurile de pietriş (20.000 km) plătite de UE acum 25 de ani, înseamnă 21% din întreaga rețea de drumuri.

Rețeaua de gaze s-a extins cu doar 1% de la ultimele alegeri din 2016, iar gările, prin care mai trec 2-3 trenuri pe zi, sunt o ruină.

În 2019, administrația locală a cheltuit 83 mld de lei, adică 26% din toate veniturile statului.

În iulie 2020, administrația locală avea 444.889 angajați.

Oamenii trebuie să înțeleagă că tot ce se face în satul lor, în comuna lor, în orașul lor se face din banii lor, nu din banii primarului sau ai partidului.

 
Revista presei românești - 28 septembrie 2020