Întrebările la care Ministerul Sănătății nu are răspuns (Libertatea)

puzzle.jpg

Întrebările la care Ministerul Sănătății nu are răspuns
Întrebările adresate de ziarul "Libertatea" la care Ministerul Sănătății nu are răspuns.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Temerea comunității de afaceri: Majorarea pensiilor cu 40% va îngropa finanțele publice, va deteriora grav cursul de schimb, va reaprinde inflația și va obliga la creșetrea taxelor, după alegeri (Ziarul Financiar) - Iarna vine, bucureștenii riscă să rămână în frig și fără apă caldă. Ce soluții au Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu (SpotMedia) - Antidot pentru Covid (Gazeta Sporturilor)

 

Întrebările la care Ministerul Sănătății nu are răspuns (Libertatea)

 

Dacă în primele luni ale pandemiei primeam detalii pe fiecare moarte de COVID-19 în parte - despre afecţiunile din fişele medicale ale pacienţilor, de multe ori irelevante, de la surditate la autism -, astăzi, Ministerul Sănătăţii nu are centralizarea comorbidităţilor cel mai des întâlnite în decesele COVID-19.

Ministerul mai spune că nu ştie nici cât durează, în medie, de când un pacient începe să aibă simptome de COVID-19 până când este diagnosticat, nici de la debutul bolii până la spitalizare. Iar în cazurile de deces, ministerul nu “deţine informaţii” nici despre durata medie de la spitalizare la deces.

Ministerul Sănătăţii nu ştie să spună câţi dintre morţii COVID-19 din România au fost diagnosticaţi post-mortem, deci fără a fi trataţi nici măcar o secundă pentru infecţia cu noul coronavirus. Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii să răspundă la o serie de întrebări, pe care le publică , azi, în forma transmisă autorităților.

 

Temerea comunității de afaceri: Majorarea pensiilor cu 40% va îngropa finanțele publice, va deteriora grav cursul de schimb, va reaprinde inflația și va obliga la creșetrea taxelor, după alegeri (Ziarul Financiar)

 

Asociațiile oamenilor de afaceri din România cred că majoraea pensiilor cu 40%, decisă în Parlament, are efecte grave asupra echilibrului macroeconomic al țării. Deficitul bugetar, ajuns astfel la 9% din PIB, va merge anul viitor spre 11-12% din PIB, iar piețele nu finanțează un astfel de deficit fără să ceară dobânzi de cămătari. Așa că majorarea ajunge de neevitat.

După ce au promis marea cu sarea, în campaniile electorale, guvernele de după revoluție, au majorat taxele. Vedeți în ziar cum s-a schimbat legislaţia fiscală după perioadele electorale de-a lungul timpului în guvernările Tăriceanu, Boc, Ponta, Grindeanu și Tudose.

 

Iarna vine, bucureștenii riscă să rămână în frig și fără apă caldă. Ce soluții au Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu (SpotMedia)

 

Sistemul de termoficare al Capitalei este al doilea ca mărime din Europa, după cel al Moscovei. A fost construit în comunism și extins continuu până pe la jumătatea anilor 1980, pe măsură ce s-a dezvoltat orașul.

Din păcate, în întreținerea acestui sistem gigantic nu s-a investit aproape deloc, în ultimele decenii. Așa că acum cedează des, iar oamenii rămân fără apă caldă și căldură.

Articolul arată de ce se întâmplă așa, cine e de vină, dar și cum ar putea viitorul primar să evite colapsul termoficării.

În campania electorală din 2016, Gabriela Firea a prezentat un program care se numea ”Rezultate pentru bucureșteni”. În document promitea ”principii simple” de reformă, printre care construcția de noi centrale eficiente care să-i deservească, mai eficient decât actualele CET-uri, pe bucureștenii din catiere ca Titan, Patelimon, Colentina și Aviației. Centralele promise nu s-au construit. Din cei circa 760 de kilometri de conductă magistrală de înlocuit s-au schimbat doar 60 de kilometri.

Ce urmează? Nu prea știm. În ciuda insistențelor SpotMedia.ro, n-am reușit să identificăm un nou program al Gabrielei Firea pentru un eventual viitor mandat.

Ceea ce aproape că a reușit administrația Gabriela Firea este să acceseze 278 de milioane de euro – bani europeni nerambursabili – cu care să înlocuiască circa 200 de kilometri de conductă magistrală uzată.

Potrivit surselor SpotMedia.ro, însă, banii europeni pot fi cheltuiți în următorii 3 ani, potrivit regulilor UE.

Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL, USR și PLUS la Primăria Capitalei, consideră că se poate mai mult decât a făcut administrația Firea. Schimbăm 300 de km de conductă și atragem clienți noi în sistem.

Candidatul PMP la funcția de primar general, Traian Băsescu, merge pe ideea apei încălzite cu energie solară, centrale și conducte noi, cu fonduri europene.

 

Antidot pentru Covid (Gazeta Sporturilor)

 

Disperat că nu are cu cine juca diseară, din cauza multiplelor infectări cu noul coronavirus, Becali a transferat astă-noapte 4 jucători de la Astra.

Fundașii David Bruno, Dima și Graovac și mijlocașul Vali Gheorghe ar putea rămâne sub comanda lui Petrea și de mâine încolo, mai ales dacă roș-albaștrii vor reuși calificarea în play-off.

FCSB - Slovan Liberec se joacă în turul 3 preliminar al Ligii Europa astăzi de la ora 20.30.