A fost atins un platou? Coronavirus în România: opt grafice esențiale (HotNews)

evolutie.jpg

Situația pandemiei de coronavirus în Romania - 17 septembrie 2020
Image source: 
hotnews.ro

Deși sunt prevăzute în Constituție, 70% din primării nu acordă ajutoare pentru elevi. “Dispreț generalizat” (Libertatea) - Peste 6.100 de școli nu au pază și nici sistem de supraveghere video. Anul trecut au fost comise mai mult de 1.700 de infracțiuni, majoritatea loviri și furturi, în școli sau în apropierea lor (Edupedu) - Cuibul de penali de la Ministerul Transporturilor (Adevărul) - Program militar de 3,9 miliarde de dolari. De astăzi, România are rachete americane Patriot (România liberă)

A fost atins un platou? Coronavirus în România: opt grafice esențiale (HotNews)

Pandemia de coronavirus în România a înregistrat un nou record miercuri, cu peste 1.700 de cazuri noi raportate în 24 de ore. În momentul de față valorile oficiale depășesc cu mult vârfurile primei „cocoașe” din lunile aprilie-mai când toată țara era pusă pe hold. Totuși, datele din ultima lună par a arăta un plafon pe care România la atins, un platou de 1.000+ de cazuri zilnice în medie și o situație la terapie intensivă care pare să s-a stabilizat în jurul valorii de 500 de pacienți grav afectați de CVODI-19. Noul platou pe care ne aflăm, mai ales comparativ cu punctul maxim din a două parte a lunii aprilie, este perfect ilustrate într-o serie de grafice cu date la zi. Puteți vedea graficele AICI.

 

Scoala in noul format, vazuta prin ochii copiilor: E greoi. Profesorii nu stiu sa foloseasca dispozitivele, noi nu suntem obisnuiti cu acest mod de predare (ziare.com)

Sistemul de educatie romanesc pare sa nu fi invatat prea multe din prima jumatate a anului 2020. Dupa doar trei zile de la inceperea noului an scolar, autoritatile responsabile de bunul mers al actului educational isi dovedesc neputinta in fata noilor schimbari impuse de contextul pandemic.

Dintre toate problemele, desfasurarea orelor in regim online se arata cea mai pregnanta. Elevii nu dispun de dispozitive tehnologice pentru conectarea la cursurile online, iar acolo unde exista, apar alte provocari precum lipsa conexiunii la internet, aparatura de slaba performanta sau analfabetismul digital.

Ziare.com a luat legatura cu elevi de la liceele din tara care au identificat aceste scenarii in unitatile de invatamant de care apartin. Ei au vorbit despre lipsuri, dar si despre noile conditii in care s-au intors in salile de clasa.

 

Deși sunt prevăzute în Constituție, 70% din primării nu acordă ajutoare pentru elevi. “Dispreț generalizat” (Libertatea)

Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, realizat de Societatea Academică din România în parteneriat cu instituția Avocatului Poporului, dezvăluie o situație dezastruoasă la nivelul întregii țării. Deși este o prevedere stipulată în Constituție, 70% dintre primarii României nu acordă burse de studiu elevilor aflați în dificultate.

Constantin-Alexandru Manda, autorul raportului, coordonator advocacy SAR, explică într-un interviu pentru Libertatea că autoritățile pot fi considerate responsabile de tragedia celor peste 100.000 de copii care abandonează în fiecare an școala.

 

Peste 6.100 de școli nu au pază și nici sistem de supraveghere video. Anul trecut au fost comise mai mult de 1.700 de infracțiuni, majoritatea loviri și furturi, în școli sau în apropierea lor (Edupedu)

Peste o treime dintre școlile din România, adică 6.170 de unități din cele 18.000 existente, nu au pază și nici sistem de supraveghere video, arată Planul Național de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și personalului didactic, document aprobat pe 11 septembrie și semnat de miniștrii de Interne, Educație și Dezvoltare. Documentul propune reducerea numărului de fapte comise în școli, după ce anul trecut au fost 1.734 de infracțiuni, majoritatea loviri și furturi, în școli sau în apropierea lor.

 

Cuibul de penali de la Ministerul Transporturilor (Adevărul)

Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului acuză 107 angajaţi din trei direcţii subordonate de furtul a nu mai puţin de 4,37 milioane de euro.

Controlul a pornit în urma unei sesizări înaintate în 2015 de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit raportului, datat 8 septembrie a.c., angajaţii au încălcat conştient, voit, normele de integritate privind funcţia publică şi şi-au însuşit ilegal 21.117.944 lei (4.375.000), prin centrele de formare profesională a conducătorilor auto, instructorilor auto şi a managerilor de transport.

 

Program militar de 3,9 miliarde de dolari. De astăzi, România are rachete americane Patriot (România liberă)

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot din dotarea Armatei Române va avea loc astăzi în poligonul de la Capu Midia.

Sistemele sol – aer Patriot sunt printre cele mai performante arme americane și vor compensa, în România, numărul insuficient de avioane de luptă.

Din totalul de șapte baterii cumpărate în total de România, patru vor reveni Forțelor Aeriene iar trei vor fi repartizate la Forțele Terestre.

 
Revista presei românești - 17 septembrie 2020