Cum explică autoritățile sanitare că avem aproximativ 1.000 de cazuri noi şi la 7.000 de teste, şi la 21.000 de teste? (Libertatea)

test.jpg

Cum explică autoritățile sanitare că avem aproximativ 1.000 de cazuri noi şi la 7.000 de teste, şi la 21.000 de teste? Libertatea a încercat să afle de unde provine anomalia statistică.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Cum zac nefolosite, în vârful epidemiei de COVID-19, spitalele modulare construite special pentru pandemie (Hotnews) - Plictiseala aduce un val de infectări cu noul coronavirus în rândul tinerilor (Adevărul) - REPORTAJ: Traficate, batute si vandute. O poveste cu opt minore pe care statul se preface ca nu le vede (ziare.com)

​Cum explică autoritățile sanitare că avem aproximativ 1.000 de cazuri noi şi la 7.000 de teste, şi la 21.000 de teste? (Libertatea)

Luni, 27 iulie, România a înregistrat 1.104 cazuri noi, la 7.633 de teste efectuate în 24 de ore. Astăzi, avem 1.151 de cazuri noi dintr-un total de 21.165 de testări, deci de aproape 3 ori mai multe teste efectuate. Libertatea a încercat să afle de unde provine anomalia statistică.

Ziua de luni este un record negru absolut în ceea ce priveşte raportul dintre cazurile noi depistate şi numărul total de teste raportate. Practic, mai mult de unul din 7 teste raportate de DSP-uri dusese la un diagnostic nou de COVID-19, ceea ce nu se întâmplase nici înainte de 27 iulie și nu s-a întâmplat nici după, adică azi. De altfel, ziua de luni pare o anomalie statistică, fiind precedată de mai multe zile în care numărul de cazuri noi a fost de aproximativ 1.000-1.100, iar cel de testări, între 20.000 şi 24.000. Sâmbătă au fost chiar peste 34.000 de teste prelucrate, din care au ieșit pozitive 1.284. Duminică, numărul testelor a scăzut la 15.118, însă cazurile noi au rămas peste 1.000 – mai exact, 1.120. “Dacă au venit mai multe probe din focare…” În încercarea de a înţelege ce s-a întâmplat, Libertatea a contactat-o pe Adriana Pistol, epidemiolog şi director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor. „E o întâmplare, doar atât, consideră dr. Adriana Pistol. E clar că au fost ținute seruri mai mult timp în laboratoare și culmea că le-au nimerit pe alea. Nu luăm o  zi din 10 ca pe ceva reprezentativ”, mai spune șefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor.

 

Cum zac nefolosite, în vârful epidemiei de COVID-19, spitalele modulare construite special pentru pandemie (Hotnews)

În timp ce medicii și autoritățile anunță zilnic că spitalele COVID sunt copleșite de pacienți, lucru cât se poate de real, iar capacitatea va fi depășită în curând în cazul în care numărul de îmbolnăviri continuă să crească, în special în secțiile de Terapie Intensivă, 3 spitale modulare construite în București special pentru această epidemie stau, în mod inexplicabil, complet sau parțial nefolosite. Cel mai performant dintre ele este spitalul cu 38 de paturi ATI construit de Asociația Dăruiește Viață din donațiile a peste 250.000 de români. Spitalul a fost gata acum o lună, dar autoritățile nu au găsit nici până acum suficient personal, iar ventilatoarele - singura dotare pusă la dispoziție de autorități, celelalte fiind deja asigurate de Dăruiește Viață - se lasă așteptate.

Contactat de HotNews.ro, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a promis că spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață din donațiile a peste 250.000 de români ar urma să fie deschis într-o zi - două. Nu este însă prima dată când autoritățile promit că acest spital va fi funcțional în cel mai scurt timp.

 

Plictiseala aduce un val de infectări cu noul coronavirus în rândul tinerilor (Adevărul)

Extenuarea psihologică rezultată după lunile de distanţare socială şi carantină generalizată aduce un număr mai mare de infectări în rândul tinerilor.

Un român din patru infectați cu noul coronavirus are într 20 și 39 de ani, iar trendul crescător se manifestă după ce tinerii s-au plictisit de distanțare socială.

Conform experţilor, faptul că persoanele tinere prezintă un risc mai redus de a avea simptome severe sau de a muri din cauza COVID-19 le face să fie mai puţin receptive la respectarea regulilor.

Psihologul Mihai Copăceanu, spune pentru Adevărul, că „tinerii au respectat regulile în perioada de urgenţă, dar acum lucrurile s-au schimbat. Şi asta pentru că, în general, în România nu avem un simţ civic dezvoltat şi un respect faţă de sănătatea celor din jur. Apoi, nu avem o educaţie medicală timpurie. Totul, pe fondul unei predispoziţii psihologice de a nu da crezare explicaţiilor ştiinţifice ale bolilor, ci mai degrabă celor conspiraţioniste, care sunt mai simple. Apoi, pentru români, în general, dar mai ales pentru tineri, informaţiile false din social media sunt mai credibile decât adevărul ştiinţific. Asta pentru că nu avem disponibilitatea de a trece prin filtrul propriu, de a analiza critic ceea ce vedem”.

Mihai Copăceanu consideră că extinderea măsurilor de sancţionare este singura metodă prin care se poate realiza corectarea comportamentului actual al tinerilor. „Din păcate, nu există sancţiuni eficiente. În Napoli, de exemplu, amenda este de 1.000 de euro pentru cei care nu respectă regulile de distanţare şi nimeni nu riscă”, a conchis psihologul.

 

REPORTAJ: Traficate, batute si vandute. O poveste cu opt minore pe care statul se preface ca nu le vede (ziare.com)

Intr-o comuna la nici doua ore de Bucuresti, opt fete cu varste intre 14 si 17 ani se ascund intr-un centru pentru protectia si integrarea victimelor traficului de persoane, facut de ONG-ul Reaching Out Romania. Din cand in cand, mai sunt vanate de cei care le-au abuzat, violat si vandut in retele de trafic.

Fiecare are cate o poveste, dar pe toate le uneste un lucru - au simtit pe propria piele neputinta statului roman de a gestiona problema abuzului si a traficului de minori.

Probabil aceste fete nu au avut niciodata copilarie. Alexandra a fost violata la 10 ani de tatal sau natural, Violeta la 14 ani era de mana cu mama sa pe centura, Raluca a fost luata in plasament de o familie, iar cand avea 13 ani, vecinul care statea gard-n gard cu ei, a inceput sa intretina relatii sexuale cu fata. El avea 52 de ani. La 10 ani, DGASPC-ul incercase sa o reintegreze pe Raluca in familie. A fost trimisa la mama sa naturala, care tocmai iesise din inchisoare dupa ce a fost condamnata pentru trafic de persoane.

Si a indemnat-o sa se prostitueze inclusiv pe fiica sa.

Fetele se prostituau pana la epuizare, ore intregi pe zi, de dimineata pana noaptea. Clientii veneau majoritatea de pe un site cu anunturi matrimoniale si erau de tot felul.

Una dintre ele a fost salvata de un politist infiltrat in retea. Alta, abuzata de un politist care acoperea reteaua.

Continuarea pe ziare.com.

 

Revista presei românești - 29 iulie 2020