La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19 (Recorder)

marius_nasta.jpg

Două asistente de la pavilionul COVID 19 al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din București, discută despre starea pacienților la schimbul de tură.
Două asistente de la pavilionul COVID 19 al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din București, discută despre starea pacienților la schimbul de tură.
Image source: 
Recorder

Pierderea minților (Adevărul) - Industria testelor pentru depistarea Covid-19. Un test PCR în reţele private de sănătate costă între 285 şi 350 de lei. Locurile sunt ocupate chiar şi peste două săptămâni (Ziarul Financiar)

Pierderea minților (Adevărul)

 
Pe măsură ce se dovedește că pandemia nu este de scurtă durată, apar tot mai multe efecte secundare ale crizei, între care o semnificativă pierdere a minților, nu numai în cadrul maselor de manevră, dar și în rândurile politicienilor. Se întâmplă tocmai în momentul în care este mai multă nevoie de luciditate, calmă și responsabilitate , scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
Guvernul Orban este în poziția de a gestiona criza, dar fără a avea majoritatea în Parlament . majoritatea PSD. a anulat, practic, capacitatea Executivului  de a acționa și principala lege în domeniul sanitar, carantinării și izolării, este amânată la nesfârșit. Dacă proiectul venit de la Guvern era plin de lucruri discutabile sau de neacceptat, comisiile juridice, dominate de PSD., aveau tot timpul să facă o lege bună și să o voteze. Dar scopul nu este să ofere societății un instrument de combatere a epidemiei, ci un iluzoriu câștig electoral prin îmbrățișarea celor mai radicale poziții negaționiste existențe în spațiul public. Ar fi un joc la două capete. Dacă criza sanitară nu se agravează, PSD. spune că a salvat lumea de “dictatura medicală”. Dacă lucrurile merg prost, atunci întreaga vină va fi aruncată încărca penele, că este partidul de la guvernare.
Integral în Adevărul.
 

La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19 (Recorder)

 
După patru luni de pandemie, cadrele medicale din spitalele care îngrijesc pacienți cu coronavirus au ajuns la extenuare. Numărul bolnavilor crește de la o săptămână la alta, iar valul negaționiștilor se umflă în fiecare zi. Aceste două spirale împletite dau virusului puteri noi și pun presiune pe firavul sistem medical românesc. Pandemia ne-a găsit cu un mare deficit de personal în spitale, iar acum suntem pe cale să vedem rezultatele tragice ale acestui fenomen.
Echipa Recorder a petrecut o zi cu medicii, asistentele și infirmierele de la pavilionul COVID 19 al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, din București. Cele 50 de locuri din saloane sunt ocupate la capacitate maximă, iar la Terapie Intensivă un pat rămâne liber numai câteva ore, după un transfer pe secție sau un deces. Cadrele medicale se rotesc la fiecare 4-6 ore, timpul maxim pe care îl poate îndura un om în costumul de protecție, în spații fără aer condiționat. Însă majoritatea intră în zona roșie de două ori pe parcursul unei zile. În pauze, vorbesc despre concediile pe care și le-ar fi luat, sună acasă, apoi completează formulare, pentru că lupta cu virusul e și birocratică.
Cei mai mulți sunt obosiți de discuțiile despre coronavirus și despre conspiraționiștii care contestă gravitatea virusului. Nu mai au puterea să mai și argumenteze, după sute de ore petrecute în preajma unor oameni pe care virusul i-a adus la granița dintre viață și moarte. Cu ochii amprentați de măști și ochelari, privesc spectacolul negării cu liniștea inertă a omului ajuns la capătul puterilor.
Video, aici.

 

Industria testelor pentru depistarea Covid-19. Un test PCR în reţele private de sănătate costă între 285 şi 350 de lei. Locurile sunt ocupate chiar şi peste două săptămâni (Ziarul Financiar)

 
Testele PCR, cele mai precise analize medicale pentru a depista infecţia cu noul coronavirus, sunt în prezent printre cele mai căutate investigaţii medicale la marile clinici private. Şi la stat se pot face teste la cerere, pentru 250-300 de lei. „Nu sunt probleme de aprovizionare. Ce folosim acum sunt produse din Germania“ , spune Laurențiu Luca, șeful laboratoarelor Synevo.
Testele pentru depistarea Covid-19 la cerere, obligatorii pentru românii care vor să călătorească în ţări precum Grecia, Austria, devin o industrie profitabilă, atât pentru marile clinici private care sunt acreditate de autorităţi, cât şi pentru spitalele de stat care au inclus acest serviciu contra cost.
Între 250 şi 350 de lei trebuie să scoată din buzunar un pacient care călătoreşte în ţările care au impus restricţii pen­tru români, dar şi per­soanele care îşi doresc să afle dacă au sau nu virusul, dar nu se încadrează în categoriile de testare gra­tuită. În comparaţie, o consultaţie la privat este de circa 170-200 de lei, repre­zentând până acum un motor important de creştere al sferei private de sănătate.
Dincolo de preţul pe care pacienţii îl plătesc pentru testare, aceştia sunt nevoiţi şi se aşteaptă chiar şi două săptămâni pentru recoltare.
Revista presei românești - 14 iulie 2020