Starea de urgență revine pe masa Guvernului (Adevărul)

adevarul.png

Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Vela vor decide dacă se impun noi restricții.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Vela vor decide dacă se impun noi restricții.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Dosarul 10 august va fi clasat (Libertatea) - Ce vrea guvernul Orban cu programul Noua Casă (Ziarul Financiar) - Spre titlu de la 11 metri (Gazeta Sporturilor)

Starea de urgență revine pe masa Guvernului (Adevărul)

 
Specialiştii în sănătate recomandă Guvernului să impună restricţii mai dure în lupta cu pandemia, după valul de infectări din ultima săptămână. Medicii au ajuns la concluzia că starea de alertă e aproape inutilă în acest moment, în contextul în care românii nu respectă de bună-voie şi nesiliţi de stat măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară, susţin pentru Adevărul surse implicate în procesul decizional. Prin urmare, Executivul condus de Ludovic Orban ia în calcul revenirea la starea de urgenţă, însă nu pe întreg teritoriul ţării, ci doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat, ca urmare a relaxării iresponsabile. Practic, în unele zone, România s-ar putea întoarce la măsurile severe de izolare impuse prin decret prezidenţial în luna martie. ”Din păcate, am ratat procesul de tranziţie după etapa de vârf a virusului şi am anulat o bună parte din sacrificiile făcute în lunile martie şi aprilie. Sistemul medical va intra în colaps în foarte scurt timp dacă vom continua să avem peste 500 de cazuri pe zi. E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni”, susţin sursele citate.
Urmează cinci zile decisive: dacă numărul de cazuri va continua să crească ameninţător, Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis vor fi nevoiţi să impună starea de urgenţă în anumite zone. ”E una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori noi restricţii”, susţin surse guvernamentale. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban speră într-un trend descendent, astfel încât, începând cu 17 iulie, să fie suficientă prelungirea stării de alertă cu încă o lună, explică surse din conducerea PNL pentru Adevărul. Din punct de vedere economic, Guvernul nu-şi permite încă o perioadă de blocaj total, după şocul din primăvară. Şi nici din punct de vedere politic, în contextul în care se apropie alegerile locale şi parlamentare, iar orice măsură punitivă duce la erodarea guvernării liberale. Aşadar, Executivul caută o soluţie care să îmbine siguranţa cetăţenilor şi libertatea socială, mai ales că traversăm perioada concediilor.
 

Dosarul 10 august va fi clasat (Libertatea)

 
Decizia DIICOT vine la aproape 2 ani de la incidentele petrecute la marea demonstrație antiguvernamentală din Piața Victoriei. Singurele cercetări care vor continua în acest caz îi vor viza pe jandarmii care au acționat cu o violență în afara legii.
Săptămâna aceasta e de așteptat să fie anunțate soluțiile în alte două dosre celebre: Cocaina și Black Cube.
 

Ce vrea guvernul Orban cu programul Noua Casă: să sperăm că majorarea surprinzătoare a plafonului la 140.000 de euro şi o garanţie a statului către bănci de 80% nu va duce doar la creşterea preţului apartamentelor de la 70.000 euro la 100.000 euro pentru două camere, de exemplu (Ziarul Financiar)

 
Guvernul Orban a luat joi în discuţie propunerea Ministerului de Finanţe de modificare a celebrului program Prima Casă, rebotezat O familie, o casă, care va fi redenumit Noua Casă.
Varianta propusă de Florin Cîţu, ministrul finanţelor, “în urma discuţiilor pe care le-am avut atât cu cetăţenii, cât şi cu cei care sunt implicaţi direct” (probabil dezvoltatorii şi băncile - n.r.) a fost de majorare la 100.000 de euro a plafonului şi garantarea a 60% de către stat din creditul dat de bănci clienţilor pentru locuinţele noi, şi un plafon de 70.000 de euro pentru locuinţele vechi, cu o garanţie a statului de 50%.
Avansul a fost menţinut la 5%.
Dar, supriză imensă: la briefingul de presă de după şedinţa de guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru, a declarat că plafonul de garantare pentru locuinţele noi s-a majorat de la 100.000 de euro la 140.000 de euro, cu o garanţie a statului în proporţie de 80% a creditului ipotecar acordat de bănci clienţilor.
Ordonanţa de urgenţă a guvernului a fost adoptată în primă lectură, iar după obţinerea avizelor va reintra în şedinţă de guvern pentru aprobarea finală.
Majorarea plafonului de garanţie de la 100.000 de euro la 140.000 de euro, total neaşteptată şi mai ales cu o garanţie dată de stat de 80%, este fabuloasă pentru dezvoltatorii imobiliari şi pentru bănci.
Acum să vedem dacă va fi şi pentru clienţi, scrie Cristian Hostiuc. Integral pe site-ul Ziarului Financiar.
 

Spre titlu de la 11 metri (Gazeta Sporturilor)

 
După Craiova – FCSB 2 – 1, ziarul sportiv scrie că oltenii nu au strălucit ieri, dar au obșinut o victorie crucială în lupta pentru primul titlu din istorie. Cicâldău și Nistor au transformat perfect două penaltyuri acordate de arbitrul Bârsan.
 
Revista presei românești - 13 iulie 2020