Topul celor mai periculoase activități în pandemie (Libertatea)

locuri-periculoase-covid.jpg

Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Medic din prima linie: Nu există pacient asimptomatic. Nu există pacient cu COVID care se simte extraordinar de bine (Hotnews) - Preturile de cazare in Romania, Bulgaria si Grecia, de la 1 august. Analiza comparativa pentru cele mai importante 25 de statiuni turistice (Ziare.com) - ZF: Românii au cheltuit 3 mld. euro în 2019 în magazinele de discount. Vânzările s-au triplat în mai puţin de 10 ani. Pe piaţa locală sunt peste 500 de magazine cu preţuri mici operate de Lidl, Penny şi Supeco (un concept al Carrefour)

Topul celor mai periculoase activități în pandemie (Libertatea)

 
În contextul înmulțirii numărului zilnic de noi infectați cu coronavirus, există o serie de activități și de spații pe care e bine să le evităm în această perioadă, dacă dorim să reducem riscul contaminării cu noul coronavirus.
Un grafic realizat de Asociația Medicală din Texas ierarhizează activitățile obișnuite ale oamenilor în funcție de riscul la care acestea îi expun la infectarea cu coronavirus. Astfel, cel mai puțin periculos este să ieși din casă până la cutia poștală, la polul opus aflându-se mersul la bar.
Barurile și paburile sunt cele mai periculoase locuri în funcție de ușurința cu care putem contacta virusul Cei care au realizat graficul au analizat activitățile presupunând că oamenii respectă toate măsurile de protecție și distanțare socială. S-au luat în calcul condițiile în care au loc activitățile, dacă se desfășoară în interior sau în exterior. Evident, activitățile care aduc la un loc un număr mare de oameni sunt mai periculoase.
 

Medic din prima linie: Nu există pacient asimptomatic. Nu există pacient cu COVID care se simte extraordinar de bine (Hotnews)

 
"Nu există pacient asimptomatic" infectat cu SARS-CoV2, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, într-o dezbatere HotNews LIVE. "Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine."
Pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii
"În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe", subliniază medicul ieșean.
Florin Roșu avertizează, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. "De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate."
Potrivit medicului ieșean, COVID-19 începe să își facă simțită prezența "undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine - momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ."
 

Preturile de cazare in Romania, Bulgaria si Grecia, de la 1 august. Analiza comparativa pentru cele mai importante 25 de statiuni turistice (Ziare.com)

 
Increderea hotelierilor in rezervari si-a mai revenit, astfel ca, iulie pare din nou o luna a concediilor, iar august va fi si mai buna daca autoritatile nu schimba din nou regulile.
Ziare.com a facut o analiza a preturilor pe litoralurile din Romania, Bulgaria si Grecia pentru a va arata care sunt ofertele la cazare in hotelurile de 3 si 4 stele chiar in prima saptamana a lunii august (1-8 august), folosind platforma Booking.com, dar si alternativele locale ale fiecarei tari.
In Mamaia si Mamaia Nord cele mai mici preturi la hotelurile de 3 stele variaza intre 2.200 si 3.500 de lei pentru o saptamana de cazare. Cele mai ieftine hoteluri nu sunt chiar atat de apropiate de plaja asa cum ar dori ofertantii sa creada turistii. De asemenea, majoritatea hotelurilor de 3 stele nu ofera prea multe servicii incluse in pret, astfel ca, micul dejun poate fi considerat un moft.
Una dintre cele mai fermecatoare statiuni ale bulgarilor este Nessebar, dar asta doar prin prisma orasului-cetate vechi de peste 2000 de ani. Statiunea are o serie de hoteluri de trei stele care ofera cazare cu incepere de la 950 de lei, in timp ce pentru 4 stele veti plati minim 1.500 de lei.
Prima destinatii a romanilor care conduc in vacante este Thassos. Iar aici abunda de oferte, asa ca nu trebuie decat sa va alegeti plaja si tavernele preferate, pentru ca preturile sunt nepermis de mici. Daca veti cauta cu atentie, veti descoperi oferte si de 15-20 de euro de persoana pentru o noapte, adica un sejur cu 150 de euro de persoana. La 4 stele, se pleaca de la 3.600 de lei si puteti ajunge pana la 8.000 de lei, dar oferta superiora vine cu o cazare in bungalow si plaja privata, undeva pe langa Chrissi Ammoudia.

 

ZF: Românii au cheltuit 3 mld. euro în 2019 în magazinele de discount. Vânzările s-au triplat în mai puţin de 10 ani. Pe piaţa locală sunt peste 500 de magazine cu preţuri mici operate de Lidl, Penny şi Supeco (un concept al Carrefour)

 
Magazinele de tip discount au început să se dezvolte în România acum mai bine de 15 ani, însă accelerarea expansiunii şi creşterea puternică a businessului s-au văzut în special în ultima perioadă, mai ales după 2011, odată cu intrarea oficială pe piaţă a grupului german Lidl care a preluat operaţiunile Plus Discount.
Apetitul pentru magazinele de tip discount nu este însă doar caracteristic României, ci întregii Europe, scrie Ziarul Financiar..
„Discounterii au priză la consumatorii din multe ţări din Europa de Est, precum Polonia, Cehia sau România. Pe plan local discounterii au postat creşteri puternice în 2019 datorită celor două avantaje pe care le oferă - poziţionare strategică, în proximitatea consumatorilor, şi preţuri mici. Deşi puterea de cumpărare a crescut în România anul trecut, interesul pentru preţuri mici a continuat să fie mare“, spun analiştii companiei de cercetare de piaţă Euromonitor