Întoarcerea lui Klaus Iohannis și calea redresării (Spotmedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Ziua cea mai neagră (Libertatea) - Ce se întâmplă cu programul Prima casă? (Ziarul Financiar) - PSD- complet nereformabil (Contributors) - Cui i-a folosit Secţia specială a Adinei Florea (Adevărul)

Ziua cea mai neagră (Libertatea)

Autoritățile au anunțat, ieri, 555 de noi infectări cu coronavirus, ceea ce reprezintă un record nedorit..

Rezultatul a venit în urma efectuarii unui umăr mare de teste: 13.400. Spre comparație, pe 11 aprilie, data precedentului record (523 de cazuri noi), fuseseră realizate doar 3.842 de teste.

“Ne așteptăm la cifre mari în continuare. Vor urma și alte creșteri, nu exponențiale, nu dublări, dar trebuie să fim atenți! E nevoie să rămânem calmi, dar responsabili“, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

“Răspândirea coronaviruslui a ajuns la tineri, cu acele emsaje de nepurtat masca. Tinerii sunt mai afectați acum, pentru că nu respectă regulile și consideră că nu pățesc nimic“, a afirmat Raed Arafat, șeful DSU.

 

Întoarcerea lui Klaus Iohannis și calea redresării (Spotmedia)

Miercuri, în seara zilei când România a avut cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul crizei Covid, președintele Klaus Iohannis a dat exact semnalul care lipsea cel mai tare, de reimplicare în criza sanitară, scrie Ioana Ene Dogioiu.

E foarte bine că revenirea în prim plan a președintelui a însemnat și o schimbare de ton cu niște aspecte importante:

1. A eliminat orice politizare a crizei Covid, politizare care a contribuit masiv la decredibilizarea pericolului și a recomandărilor.

2. Nu a susținut necondiționat activitatea guvernului, la care, de altfel nu a făcut nicio referire.

3. A cerut soluții solide și rapide Parlamentului fără a mai căuta vinovați pentru vechile legi, asumate, implicit, de președinte că neconstituționale. Și a evitat să acuze CCR, ba chiar i-a aplicat discret o corecție lui Ludovic Orban în privință îndemnului acestuia la nerespectarea de către populație a deciziilor CCR.

4. Nu a îngroșat tușa pericolului, dar a admis că e mai rău decât ar fi trebuit să fie.

5. Cel mai important, s-a adresat direct oamenilor, pe un ton uman, fără stridențele care au inundat spațiul public și au adus oamenii la starea de lehamite și neîncredere.

De fapt, calea de redresare de aici începe. Eu nu cred că starea de urgență, amenzile, amenințările rezolvă ceva. Nu poți avea un polițist lângă fiecare om. Esențială rămâne conformarea voluntară care a fost la cote ridicate până când au început politizarea din toate părțile și incoerențele guvernului.

Executivul se lamentează că românii nu mai respectă regulile, că sunt îndemnați de PSD, ALDE, CCR, Avocatul Poporului să nu le respecte. Este aici un exercițiu public de impotență.

”De ce am devenit necredibili?”, este întrebarea care ar trebui să macine guvernul înainte de a face fix ceea ce președintele combate: ”aruncarea vinii”.

Dacă va menține comunicarea consistentă, constantă și depolitizată președintele ar putea contribui esențial la redresarea situației.

 

Ce se întâmplă cu programul Prima casă? Noua lege a fost promulgată în aprilie, dar nici până acum nu au apărut clarificările metodologice. Ponderea creditelor Prima casă a coborât sub 30% din ipotecarele noi în ultimul an. Guvernul pregăteşte reguli pentru clarificarea noii variante a programului (Ziarul Financiar)

Legea pentru modificarea programului Prima casă, devenit „O familie, o casă“, a fost promulgată în aprilie, dar are nevoie de clarificări metodologice.

Creditele ipotecare acordate prin programul Prima casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din totalul finanţărilor ipotecare noi acordate în perioada mai 2019 - aprilie 2020, respectiv 3,8 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

Creditele ipotecare standard, pentru care trebuie achitat un avans cuprins între 15% şi 25% din partea clienţilor, au devenit soluţia cea mai folosită pentru a finanţa achiziţia unei locuinţe, ponderea acestor credite urcând în jur de 72% din totalul finanţărilor ipotecare noi la finele lunii aprilie 2020.

Comparativ, în urmă cu 7-8 ani ipotecarele standard aveau o pondere mai mică de 30% din totalul finanţărilor noi. Continuarea aici.

 

PSD- complet nereformabil (Contributors)

Prin felul cu totul lamentabil în care a gestionat afacerea “Solomon-Stativă”, adică încălcările în cascadă ale legilor țării comise de cei doi deputați pesediști care s-au dus în toiul nopții într-o șaormerie și s-au comportat asemenea unor interlopi, conducerea PSD a mai ratat o ocazie de a arăta lumii că partidul chiar încearcă să se reformeze.

De îndată ce a apărut informația referitoare la comportamentul recidivistului la capitolele mitocănie, proastă creștere, impresia că, dacă ai o funcție, chiar nemerita primită, ești cu siguranță mai presus de lege, al atât de celebrului întru rele Adrian Solomon și la nerespectarea prevederilor legale referitoare la obligativatea purtării măștii în spațiul public de a cărei nerespectare se face vinovat mult mai puțin proeminentul domn Stativă, dl. Marcel Ciolacu l-a luat pe “NU” în brațe. Ba că nu știe, ba că nu a avut timp să se informeze, ba că nu crede în varianta Poliției.

Numai că, iată, au apărut înregistrările-martor care arată cât de condamnabil s-au comportat cei doi deputați ai partidului.

Articolul este semnat de criticul de teatru Mircea Morariu. Integral pe contributors.ro.

 

Cui i-a folosit Secţia specială a Adinei Florea (Adevărul)

La aproape doi ani de la operaţionalizare, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) mai mult a încurcat decât a rezolvat lucrurile în ceea ce priveşte fenomenul corupţiei în rândul magistraţilor, asta deoarece procurorii Secţiei speciale pe de o parte au retras căi de atac în dosare importante, iar pe de altă parte, au deschis cauze penale doar pentru a le clasa.

Despre dosarele „lucrate“ şi beneficiarii lor puteți citi în ziar.

 

 
Revista presei românești - 9 iulie 2020