Guvernul aprobă astăzi prelungirea stării de alertă/ Ciolacu: PSD nu va vota o prelungire cu mai mult de 15 zile (g4media.ro)

coronavirus-4948804_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Din medici au devenit pacienți. Cum s-au infectat cu coronavirus mii de cadre medicale din România (Digi 24) - Cum a fentat sistemul Ion Turnagiu, criminalul care a incendiat o fată de 17 ani. Probaţiunea, ultima verigă din „lanţul slăbiciunilor“ (Adevărul) - EXCLUSIV CNSAS cere instantei sa constate ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii (ziare.com) - Știri false de pe platforme găzduite de Rusia, răspândite de români pe Facebook (hotnews.ro)

Guvernul aprobă astăzi prelungirea stării de alertă/ Ciolacu: PSD nu va vota o prelungire cu mai mult de 15 zile (g4media.ro)

Guvernul se reuneşte marţi, în şedinţă, pentru a adopta hotărârea de prelungire a stării de alertă, care trebuie apoi încuviinţată de Parlament, unde social-democraţii condiţionează votul de instituirea unei perioade de tranziţie de doar 15 zile, nu de 30, aşa cum vrea Executivul.
Şedinţa Executivului, programată la ora 12:30, este precedată de cea a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care ar urma să decidă asupra proiectului de hotărâre. Decizia vine în contextul în care mai multe zile la rând numărul cazurilor a trecut de 200, iar duminică a trecut de 300.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Din medici au devenit pacienți. Cum s-au infectat cu coronavirus mii de cadre medicale din România (Digi 24)

O boală parșivă, cu foarte multe forme. Așa o caracterizează chiar medici deveniți pacienți, victime și ei ale perfidului coronavirus SARS-CoV-2. În România s-au infectat aproape 3.000 de cadre medicale. Peste 50 dintre acestea au fost de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București. Își împărtășesc experiența într-un nou episod al campaniei „Pacient în România”. 

Cum a fentat sistemul Ion Turnagiu, criminalul care a incendiat o fată de 17 ani. Probaţiunea, ultima verigă din „lanţul slăbiciunilor“ (Adevărul)

În România, toţi puşcăriaşii – de la simpli hoţi de buzunare la criminali feroce – trec prin analiza unui consilier de probaţiune atunci când cer liberarea condiţionată. Ion Turnagiu, criminalul care ucis 5 oameni în anii ’90, apoi a incendiat o fată la scurt timp după ce a ieşit din penitenciar, a reuşit să fenteze sistemul, un lucru simplu în ţara noastră.
Orice criminal care se arată stăruitor în muncă, are recompense, participă la programe educaţionale sau manifestări cultural-religioase poate fenta sistemul şi îi poate convinge pe cei din comisie că merită să fie liberat. Mai departe, puşcăriaşul trebuie să convingă şi instanţa, însă propunerea comisiei este una care cântăreşte greu în faţa magistraţilor. Dacă reuşeşte, condamnatul va fi supravegheat încă o bună bucată de vreme – cât anume, hotărăşte judecătorul – după liberarea efectivă. De acest lucru se ocupă serviciul de probaţiune asigurat de DNP.  În realitate, lucrătorii DNP sunt copleşiţi de numărul mare de cazuri şi nu îşi pot face meseria, spune Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP.   „Ei sunt în jur de 500 de oameni şi lucrează cu peste 100.000 de cazuri”, a explicat Sorin Dumitraşcu.
Fata de 17 ani incendiată de criminalul Ion Turnagiu a fost supusă, ieri, celei de-a patra operaţii la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, unde medicii fac tot posibilul să o salveze.
Turnagiu (46 de ani), cel care a incendiat-o pe adolescentă după ce aceasta a depus o plângere la Poliţie pentru viol, a fost liberat condiţionat din închisoare în 10 mai 2019. După liberare, bărbatul a ajuns să lucreze cu ziua şi a devenit prieten cu tatăl fetei. Şi-a deschis un cont pe Facebook cu o zi înainte de a o incendia pe tânăra de 17 ani.

EXCLUSIV CNSAS cere instantei sa constate ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii (ziare.com)

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate.
Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului.
In urma cu trei ani, Romania Libera a scris ca Isarescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Manole".
La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea sa verifice calitatea de colaborator al Securitatii a guvernatorului BNR, insa Parlamentul a modificat legea, adaugand persoana care ocupa aceasta functie intre cele pentru care se poate cere aceasta verificare, scrie ziare.com.

Știri false de pe platforme găzduite de Rusia, răspândite de români pe Facebook (hotnews.ro)

Grupul de comunicare strategică (GCS) a avertizat luni seară cu privire la o serie de informații false puse în circulație în limba română de pe platforme găzduite de Rusia și care sunt propagate pe rețelele sociale, dând ca exemplu site-ul http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook. Potrivit GCS, printre articolele promovate este și unul cu titlul ”Un tir cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de COVID”. Integral pe hotnews.ro.