Pandemia explodează în România. Relaxarea ar putea fi urmată de noi restricţii (Adevărul)

coronavirus-4904410_1920_pixabay.jpg

Evoluţia epidemică arată o creştere accelerată la toate capitolele, cazuri noi, pacienţi la terapie intensivă, decese – asta în timp ce autorităţile vin cu noi măsuri de relaxare.
Evoluţia epidemică arată o creştere accelerată la toate capitolele, cazuri noi, pacienţi la terapie intensivă, decese – asta în timp ce autorităţile vin cu noi măsuri de relaxare.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

13-15 iunie 1990 – 30 de ani de injustiţie. Unde ne mai aflăm cu instrumentarea dosarului (Contributors) - Psihologii și judecătorii sunt complici cu criminalul care a incendiat un copil (Newsweek) - Elevii să se bucure dacă au emoții înainte de examen, pentru că acestea reflectă faptul că creierul și corpul lor sunt pregătite. La fel se simt și campionii – Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive (Edupedu)

Pandemia explodează în România. Relaxarea ar putea fi urmată de noi restricţii (Adevărul)

Duminică autorităţile au anunţat nu mai puţin de 320 de noi cazuri, cel mai ridicat bilanţ din ultimele cinci săptămâni, şi după alte patru zile când au fost înregistrate în medie, peste 200 de noi îmbolnăviri. Astfel, numărul total al cazurilor din ţara noastră a ajuns la 21.999 de cazuri, dintre care 15.719 de persoane au fost declarate vindecate. Bilanţul total al deceselor a ajuns la 1.410 după ce în ultima zi au fost anunţate alte 16 noi decese. În ceea ce priveşte pacienţii în stare gravă, numărul acestora a ajuns la 165, după ce în urmă cu zece zile numărul acestora era 153. Astfel, în ceea ce priveşte numărul cazurilor active din ţara noastră, acesta se apropie din nou de limita de 5.000, fiind în acest moment 4.870, după ce în urmă cu o săptămână era înregistrat un minim de 4.444.  
Medicul Virgil Musta avertizează că am putea să ne aşteptăm la restricţionarea unor activităţi, dacă numărul cazurilor noi de coronavirus continuă să crească.
Începând de luni, 15 iunie, autorităţile vor pune în aplicare noi măsuri de relaxare, urmând ca mall-urile, sălile de fitness şi piscinele exterioase să fie redeschise, va creşte numărul persoanelor care pot participa la evenimente, iar cei care vin din ţări cu număr mic de cazuri de coronavirus nu mai intră în autoizolare.

13-15 iunie 1990 – 30 de ani de injustiţie. Unde ne mai aflăm cu instrumentarea dosarului (Contributors)

Week-endul acesta s-au împlinit exact treizeci de ani de când au avut loc teribilele evenimente din 13-15 iunie 1990. România s-a aflat atunci practic în stare de război civil, cu o parte a populaţiei care a atacat cu barbarie o altă parte a populaţiei, la instigarea unei puteri politice cinice şi aflată încă sub imperiul mentalităţilor regimului totalitar comunist, prăbuşit cu nici şase luni mai devreme. Cele întâmplate atunci au avut consecinţe extraordinar de grave pentru România: patru decedaţi confirmaţi (dar încă între şaizeci şi o sută, sunt indicii că ar putea fi înhumaţi la Cimitirul Străuleşti II din Bucureşti), o mie trei sute optzeci şi opt de persoane agresate fizic şi/sau psihic, o mie două sute cincizeci de reţinuţi abuziv- aceste două categorii fiind parţial suprapuse -( 1 ), plus circa un deceniu de izolare a României, care s-a văzut astfel lipsită de investiţiile străine şi de sprijinul extern care au permis ţărilor foste comuniste din Europa Centrală să parcurgă cu mai mult succes şi cu mai puţine suferinţe tranziţia către capitalism şi către integrarea euroatlantică.
În plus, cele întâmplate acum trei decenii, începând cu dezinformarea „teroristă” din timpul revoluţiei din decembrie 1989 şi cu manipulările care au provocat mineriadele din ianuarie, februarie şi iunie 1990, precum şi violenţele de la Târgu Mureş din martie acelaşi an, au avut ca efect în timp o depreciere a încrederii pe care populaţia ar trebui să o acorde statului român. Iar această neîncredere afectează în prezent implementarea măsurilor necesare ţinerii sub control a pandemiei Covid-19, notează Alexandru Cristian Surcel, avocat şi cetăţean implicat.

Psihologii și judecătorii sunt complici cu criminalul care a incendiat un copil (Newsweek)

"Judecătorii Mihaela Popescu și Uliu Romică George, cei care l-au eliberat pe criminalul care a dat foc fetei de 17 ani (potrivit justnews.ro), au decis astfel pentru că "instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul său."
Sunt atât de multe lucruri greșite în această frază, că te îngrozești...
Observam din nou acea superfialitate din sistemul penitenciar, în care psihologii și educatorii se fac că își fac treaba. Plus evaluările pe o grilă artificială, în care angajațij bifează plictisiți niște puncte.
E evident că s-ar impune totuși și introducerea unor sancțiuni mai dure pentru magistrații care judecă iresponsabil. Știu, e un subiect sensibil în țara noastră coruptă și greu de abordat după episodul Dragnea.
Dar e de neconceput ca un copil să fie incendiat de un criminal eliberat din detenția "pe viață" și toți cei din lanțul complicității - fie și una a nepăsării - să scape nepedepsiți și cu pensie specială la 45 de ani", scrie jurnalistu Răzvan Chiruță. Integral pe newsweek.ro.

Elevii să se bucure dacă au emoții înainte de examen, pentru că acestea reflectă faptul că creierul și corpul lor sunt pregătite. La fel se simt și campionii – Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive (Edupedu)

Elevii “să se bucure dacă au emoții înainte de examen pentru că acestea, inclusiv cele negative cum e anxietatea, reflectă faptul că creierul și corpul lor sunt pregătite pentru acțiune. Să nu se teamă dacă își dau seama că inima le bate mai repede, respirațiile sunt mai scurte și mușchii sunt mai tensionați. La fel se simt și campionii înainte de o cursă pe care o vor câștiga. Să aibă încredere în mintea și corpul lor și să vadă aceste reacții ca pe un semn bun”. Sfaturile vin de la Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală la Universitatea Babeș-Bolyai.