De ce este nevoie de prelungirea stării de alertă / PSD, ALDE și Pro România vor fi responsabile pentru un eventual val doi de infectări și pentru fiecare deces dacă votează împotrivă (G4Media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Încă o parte din business se redeschide din 15 iunie – grădiniţele private, sălile de sport, dar regulile de funcţionare nu sunt clare pentru antreprenori (Ziarul Financiar) - La o lună de la inaugurare, tomograful de 1 milion de euro de la “Balș”, pentru depistarea COVID-19, nu a fost folosit la nici un pacient! “Din cauza lipsei de personal” (Libertatea) - De ce este România tolerantă cu violul: efectele „simptomului Colo“ (Adevărul) - Virsul a lovit dur fotbalul (Gazeta Sporturilor)

De ce este nevoie de prelungirea stării de alertă / PSD, ALDE și Pro România vor fi responsabile pentru un eventual val doi de infectări și pentru fiecare deces dacă votează împotrivă (G4Media)

"Prelungirea stării de alertă permite Guvernului să intervină în continuare prin măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți dacă este cazul, fără a risca un atac la Curtea Constituțională. Starea de alertă permite în mod explicit adoptarea de măsuri extraordinare, cum ar fi limitarea libertății de circulație, impunerea stării de carantină etc.
Restrângerea de drepturi și libertăți prin proiect de lege votat în Parlament sau prin alt tip de decizie administrativă ar fi pur și simplu neconstituțională. Pică la primul atac la CCR și astfel se instalează haosul, așa cum s-a întâmplat în cazul amenzilor...
Liderii PSD, ALDE și PRO România au anunțat deja că vor vota împotriva prelungirii stării de alertă după 15 iunie. PSD pare să fi dat puțin înapoi, anunțând, prin vocea lui Robert Cazanciuc, că partidul vrea un raport din partea guvernului cu argumente.
Nu este nevoie de nimic din toate acestea pentru a te manifesta responsabil. Puțin realism ar fi suficient pentru a înțelege că suntem încă expuși, că epidemia n-a trecut și că este nevoie de maximă prudență...
Dacă PSD, ALDE și PRO România nu vor vota în Parlament prelungirea stării de alertă și nu-i vor oferi Guvernului un cadru legal cu ajutorul căruia să poată interveni în situații critice, atunci un eventual val doi de îmbolnăviri și decese trebuie pus în mod apăsat în contul opoziției iresponsabile.
USR a ezitat până azi să adopte o poziție clară, dar dacă se vor alătura celor trei partide vor pica un test important de responsabilitate politică în vremuri dificile...
La fel cum PNL și Klaus Iohannis au fost criticați, pe bună dreptate, la începutul epidemiei că au ezitat să intervină din calcule electorale, visând mai departe la anticipate, și acum trebuie spus că opoziția se comportă iresponsabil, tot cu gândul la viitoarele alegeri, sperând că astfel va da satisfacție unei părți din populație". Comentariul integral, semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă, este pe G4Media.

Încă o parte din business se redeschide din 15 iunie – grădiniţele private, sălile de sport, dar regulile de funcţionare nu sunt clare pentru antreprenori (Ziarul Financiar)

Autorităţile au anunţat pe mai multe voci, de la preşedinte la ministrul sănătăţii, o nouă etapă de relaxare după 15 iunie care vizează mai multe domenii ale economiei, de la educaţia privată la sălile de sport. Antreprenorii stabilesc însă propriile măsuri pentru a-şi proteja personalul sau clienţii şi spun că ar ajuta o comunicare mai eficientă despre cum să funcţioneze lucrurile.
Deşi de câteva zile auto­rită­ţile vorbesc despre noi măsuri de relaxare din 15 iunie în mai mul­te domenii ale econo­miei, până ieri nu au fost struc­turate încă regulile pe care companiile direct vizate vor fi obligate să le imple­men­teze peste patru zile. În plus, declaraţiile oficialilor din ur­mă cu câteva săptămâni privind re­des­chiderea restaurantelor, o piaţă de peste 11 mld. lei, sunt contra­zi­se acum, când autorităţile nu permit deschiderea spa­ţiilor închise din restau­rant, ci doar a teraselor.

La o lună de la inaugurare, tomograful de 1 milion de euro de la “Balș”, pentru depistarea COVID-19, nu a fost folosit la nici un pacient! “Din cauza lipsei de personal” (Libertatea)

Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Balș, a revenit ulterior și a precizat că, după o discuție avută cu directorul medical, a înțeles că principala cauză pentru care aparatul nu a fost folosit este faptul că nu au încă un aviz de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În ceea ce privește personalul necesar pentru folosirea aparatului, directorul medical a menționat că are o listă cu posibili specialiști care ar putea face asta.

De ce este România tolerantă cu violul: efectele „simptomului Colo“ (Adevărul)

Cazul vloggerului Alexandru „Colo” Bălan, urmărit de aproape un milion de copii, care a fost reţinut şi mai apoi pus sub control judiciar după ce a instigat la violarea minorelor care se îmbracă provocator, readuce în discuţie lipsa de fermitate demonstrată de autorităţile judiciare în cazul unor violuri halucinante. În plus, este şocantă toleranţa pe care societatea românească o arată, în general, agesorilor sexuali.
Clemenţa acordată de autorităţile judiciare din România autorilor unor violuri este demonstrată de  cazuri recente care au îngrozit societatea civilă. Primul este cel al lui Laurenţiu Stoica (50 de ani, din Piteşti), care şi-a violat copila în vârstă de numai 6 ani şi care a fost condamnat la 2 ani şi 11 luni, cu suspendare, de către magistraţii Judecătoriei Piteşti. Practic, omul a fost lăsat în libertate după ce, timp de câteva săptămâni, şi-a violat propriul copil. 
Avocatul Adrian Cuculis susţine că, din păcate, infracţiunea de viol este privită cu lejeritate de legislaţie. „În primul rând, o infracţiune de viol nu poate fi cercetată de către parchet decât dacă este la mijloc o plângere penală. Mai mult, dacă în timpul cercetărilor victima îşi retrage plângerea penală, în anumite condiţii, toată munca poliţiştilor rămâne fără efect fiindcă făptuitorul nu mai poate fi trimis în judecată”, spune avocatul.   De altfel, un studiu comandat de instituţiile europene pe tema „Percepţiei violenţei în societate” arată că în societatea românească victimele violurilor nu sunt percepute ca atare. Foarte grav, mare parte dintre români cred că aceste victime mint atunci când depun plângeri la poliţie sau că infracţiunea în sine este justificată de atitudinea celei violate. 

Virsul a lovit dur fotbalul (Gazeta Sporturilor)

În aceeași zi în care magazionerul clubului Dinamo a fost depistat pozitiv cu COVID-19 și meciul „câinilor” cu Chindia Târgoviște a fost suspendat, un nou caz de COVID-19 lovește o echipă de Liga 1. De data aceasta din play-off. Medicul echipei FC Botoșani, Dr. Petre Rădăuceanu, a fost depistat pozitiv. Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a confirmat faptul că meciul dintre CS Universitatea Craiova și Botoșani, care ar fi trebuit să se dispute vineri, 12 iunie, va fi amânat!

 
Revista presei românești - 12 iunie 2020