Relaxare, dar nu nepăsare. Cum şi unde există riscul de a ne infecta cu COVID-19 (Adevărul)

masca_covid.png

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Prima zi de funcţionare a industriei de cafenele şi restaurante după două luni şi jumătate de pauză: „Mă aşteptam la mai mult“. „Criza abia acum începe“ (Ziarul Financiar) - Se întoarce fotbalul (Gazeta Sporturilor)

Relaxare, dar nu nepăsare. Cum şi unde există riscul de a ne infecta cu COVID-19 (Adevărul)

 

Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare, riscurile unei infecţii în diversele interacţiuni sociale, fie că vorbim de terase sau munca la birou, poate fi evaluat în funcţie de cantitatea de virusuri din mediu şi de perioada de expunere. O persoană infectată poate răspândi într-o încăpere, cu o simplă tuse, până la 200.000.000 de particule virale.
Ieri, în prima zi când au intrat în vigoare noile măsuri de relaxare în ţara noastră, am continuat să avem un număr scăzut de noi îmbolnăviri. Astfel, cele 141 de noi cazuri raportate luni au dus bilanţul total al îmbolnăvirilor în ţara noastră la 19.398, dintre care 13.426 au fost deja declaraţi vindecaţi. Din păcate, numărul deceselor a ajuns la 1.276 după ce luni au fost raportate alte zece noi decese. Numărul cazurilor active înregistrate în România a continuat să scadă uşor, ajungând la 4.696. Numărul celor în stare gravă a rămas şi el scăzut, la terapie intensivă fiind internaţi 159 de pacienţi.

 

Prima zi de funcţionare a industriei de cafenele şi restaurante după două luni şi jumătate de pauză: „Mă aşteptam la mai mult“. „Criza abia acum începe“ (Ziarul Financiar)

 

Industria de restaurante, cafenele şi baruri şi-a redeschis ieri porţile, însă localurile pot primi oaspeţi doar pe terase, nu şi la interior Mai mult, şi terasele sunt aranjate conform regulilor de distanțare socială, adică sunt disponibile între 5 și 20% din numărul total de locuri. Cei care au mers ieri la terasă au consumat, bonul mediu fiind de 140 lei, semn că clienții nu au „tras de o apă”. „S-au consumat și sticle de vin”, spune CEO-ul unei companii care are terase la toare cele cinci restaurante din portofoliu. În ultimele două luni și jumătate, industria HoReCa a înregistrat scăderi masive ale veniturilor, iar acolo unde antreprenorii nu s-au reorientat către livrările la domiciliu, încasările au fost zero .Industria restaurantelor, cafenelelor și barurilor a avut anul trecut o valoare de 17 - 18 miliarde de lei, 2019 fiind cel mai bun an de până acum pentru cele 35.000 - 40.000 de localuri. Cele două luni și jumătate în care a funcționat doar livrarea și nu în toate businessurile înseamnă că s-au șters cu buretele încasări de circa 3 miliarde de lei.

 

Se întoarce fotbalul (Gazeta Sporturilor)

 

Dinamo și Rapid vor disputa mâine primul amical de după declararea pandemiei COVID. Cele două mari rivale se vor înfrunta la Săftica, în condiții speciale. Ele nu s-au mai duelat la un meci oficial din 2015.  Partida va însemna și debutul pentru Adrian Mihalcea și, respectiv, Dan Alexa pe băncile tehnice ale formațiilor.

 
Revista presei românești - 2 iunie 2020