România, oficial în stare de alertă. Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial (G4Media)

original_whatsapp_image_2020-05-14_at_13.00.27.jpeg

Coronavirus România: informații oficiale în ultima zi a stării de urgență
Image source: 
site-ul Guvernului României

CTP: Guvernul a avut tot timpul. E umilitor să stăm cu urechile ciulite o țară întreagă ca să aflăm ce ni se va întâmpla peste o oră (Digi24) - Ministerul Sănătății acuză spitalele că au încercat să pună pe listele pentru bonusul de 500 de euro „contabili sau oameni de serviciu care mătură în curte” (Libertatea)

România, oficial în stare de alertă. Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial (G4Media)

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se instituie starea de alertă pentru următoarele 30 de zile a fost publicată, vineri noapte, în Monitorul Oficial. Astfel, România a intrat, începând cu 15 mai, în starea de alertă.

Toate măsurile care vor trebui respectate în următoarele 30 de zile au fost anunțate, joi seară, de ministrul de Interne, Marcel Vela, și de secretarul de stat Raed Arafat, și pot fi citite aici.

Principalele măsuri instituie în cadrul stării de alertă sunt purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise, posibilitatea ieșirii din localitate doar pentru anumite motive și cu obligativitatea completării unei declarații pe propria răspundere (document disponibil aici), dar și continuarea suspendării zborurilor sau obligativitatea carantinării persoanelor care vin din străinătate.

CTP: Guvernul a avut tot timpul. E umilitor să stăm cu urechile ciulite o țară întreagă ca să aflăm ce ni se va întâmpla peste o oră (Digi24)

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 situația actuală în care cetățenii nu știu ce vor face începând cu 15 mai, nici măcar cu o oră înainte de expirarea Stării de urgență. Gazetarul spune că este „umilitor și desconsiderant pentru cetățeni” acest lucru. 

 „Președintele țării, domnul Iohannis, a anunțat fără să îl oblige nimeni, cu aproape o lună în urmă, că la această dată - 14-15 mai - încetează starea de urgență.

Deci Guvernul a avut tot timpul, de atunci, pentru a pune la punct acest proiect... 

Acum, masca este obligatorie prin lege. Știe cineva, dacă găsim la farmacie măști? Știm că vom primi, de pildă, măști și mănuși, eventual, la intrarea în supermarket? Pentru că așa ne-au spus guvernanții. La autobuz, cineva vine, se urcă și n-are mască. Să zicem că-i face observație șoferul... Să presupunem că-i face. „N-aveți mască!”. „Păi, n-am găsit!”. Sau, „N-am bani să-mi iau, că-s prea scumpe!”. Atunci ar trebui să existe la șofer, în fiecare mijloc de transport în comun, să existe un pachet, un stoc de măști din care să i se dea respectivului o mască ca să se urce în autobuz cu ceilalți călători. 

Toate astea sunt în aer, total. Nu știe nimeni de fapt, practic, ce se va întâmpla”.

Ministerul Sănătății acuză spitalele că au încercat să pună pe listele pentru bonusul de 500 de euro „contabili sau oameni de serviciu care mătură în curte” (Libertatea)

Ministerul Sănătății a afirmat, într-un răspuns pentru Libertatea, pe tema bonusului de 500 de euro pe care trebuie să îl primească medicii din prima linie anti-COVID, că banii au întârziat din cauza unor nereguli făcute de unii manageri de spitale.

La bonus au dreptul doar cei care au contact cu pacienții infectați cu COVID-19. Afirmația ministerului a fost făcută în contextul în care Libertatea a întrebat care este motivul pentru care medicii nu și-au primit banii, având în vedere că există spitale care au trimis listele cu cei îndreptățiți. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, ieri, că niciun spital nu a trimis aceste liste. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău l-a contrazis, într-un răspuns pentru Libertatea, și a arătat că a trimis lista angajaților care ar fi trebuit să ia bonusul încă de la finalul lunii aprilie.

Revista presei românești - 15 mai 2020