Românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile (Republica)

florin_negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Image source: 
republica.ro

ANALIZĂ Ce țări au câștigat lupta împotriva COVID-19, care sunt aproape de victorie și câte trebuie să mai ia măsuri/ România, în categorie cu SUA, Marea Britanie și Suedia. Sfaturile specialiștilor pentru țările în care pericolul încă nu a trecut (G4Media) - Până joi școlile sunt obligate să dea lista cu elevii și profesorii care participă la pregătire, precum și la Bac și Evaluarea Națională, în fiecare unitate, deși nu s-au făcut înscrierile (Edupedu) - O problemă de care nimeni nu vrea să se atingă: Guvernul cheltuie 42% din toate veniturile bugetului pe salariile celor 1,25 de milioane de bugetari (Ziarul Financiar)

Românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile (Republica)

"În orice societate, cetățenii sunt fie constrânși, fie cointeresați să respecte regulile", notează jurnalistul Florin Negruțiu. În opinia sa, "statul are două mecanisme mari și late la îndemână: biciul și zăhărelul. Poate da amenzi pentru cei care nu respectă regulile (adică poate folosi biciul) sau poate da stimulente și bonusuri pentru cei care se conformează (de pildă, zăhărelul reducerilor de impozite pentru cei care plătesc la timp).

Cei numiți generic de președintele Iohannis „pesediștii” (alias CCR, alias Avocatul Poporului, alias Parlamentul) au luat din mâna Guvernului biciul și vor să dea ei zăhărelul populației, prin măsuri „de scoatere a României din criză” (atât de gogonate, încât la citirea lor pe Marcel Ciolacu l-a lovit leșinul).

(...) În acest moment, Guvernul nu poate impune distanțarea socială, nu poate declara carantina pentru zone-focar epidemiologic, nu poate limita dreptul cetățenilor de a se deplasa. Nici azi, nici din 15 mai. Îi lipsește legea trecută prin Parlament care să limiteze drepturi și libertăți. Adică timp de 2 luni și jumătate a acționat în afara Constituției, ne spune CCR. Cât e stângăcia Guvernului, cât e sabotajul Parlamentului rămâne o temă de dezbatere sterilă. Nu mă îndoiesc că PSD va tergiversa toate procedurile în Parlament pentru a nu-i da Guvernului din nou biciul în mână, tocmai pentru a susține teoria incapacității Guvernului de a gestiona pandemia. PSD face un joc politic cinic, din păcate pe sănătatea populației.

Eu cred că dracul nu e atât de negru. Mai este o a treia variantă prin care civilizația se poate impune: prin conformarea voluntară a cetățenilor. Asta ține de responsabilitate individuală: să #amgrijă, să evit locurile aglomerate, să mă spăl pe mâini, să nu-i expun pe cei vulnerabili. Eu nu cred în teoria că poporul nu știe decât de frică. Trag nădejde că românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile". Integral AICI.

ANALIZĂ Ce țări au câștigat lupta împotriva COVID-19, care sunt aproape de victorie și câte trebuie să mai ia măsuri/ România, în categorie cu SUA, Marea Britanie și Suedia. Sfaturile specialiștilor pentru țările în care pericolul încă nu a trecut (G4Media)

O analiză a EndCoronavirus.org (ECV) împarte țările afectate de coronavirus în trei categorii în funcție de stadiul în care se află evoluția răspândirii COVID-19, în fiecare dintre acestea. ECV este o coaliție internațională voluntară din care fac parte peste 4.000 de oameni de știință, specialiști din societatea civilă, afaceriști și voluntari, coordonați de profesorul Yaneer Bar-Yam, doctor la MIT. 

Specialiștii au înființat categoriile ”țări care au câștigat”, ”țări care sunt aproape să o facă” și ”țări care trebuie să ia măsuri”, în funcție de numărul de infectări raportate începând cu ziua în care fiecare stat și-a anunțat ”pacientul zero”.

România este inclusă în zona statelor ”roșii” care se află în pericol și trebuie să păstreze măsurile de restricție pentru a reuși ca, în cele din urmă, să câltige lupta împotriva epidemiei de coronavirus, arată analiza citată.

Sfaturile autorilor analizei pentru țările ”care vor să câștige” lupta împotriva COVID-19: Acționați rapid, nu așteptați pentru ”mai multe date” sau rezultate ale analizelor sofisticate.Izolați bolnavii de familiile lor. Număr masiv de teste. Măști de față pentru toată lumea. Continuați distanțarea socială. Restricții dure în privința călătoriilor. Ai răbdare. Nu redeschide prea devreme. A redeschide prea devreme implică riscul unei creșteri exponențiale a infectărilor. Acest lucru va șterge toate beneficiile câștigate atât de greu în perioada izolării. 

Până joi școlile sunt obligate să dea lista cu elevii și profesorii care participă la pregătire, precum și la Bac și Evaluarea Națională, în fiecare unitate, deși nu s-au făcut înscrierile. Măsurile pe care școlile sunt obligate să le ia din 2 iunie, publicate în Monitorul Oficial (Edupedu)

În maximum 5 zile școlile trebuie să facă proceduri proprii, iar în două zile să dea Direcțiilor de Sănătate Publică lista cu profesorii, personalul și elevii care vor participa la pregătirea din 2-12 iunie, dar și la examene, în condițiile în care nu s-au stabilit nici comisiile de examen și nici elevii nu s-au înscris. Prevederile apar în Ordinul comun semnat de miniștrii Educației și Sănătății care stabilește măsurile obligatorii pentru școli în perioada 2-12 iunie și pentru examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020, ordin care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Documentul oficial a fost semnat pe 8 mai și până azi niciun oficial, nici Monica Anisie ministrul Educației și nici Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, nu au anunțat școlile ce anume trebuie să facă, în condițiile în care termenele prevăzute în Ordin sunt extrem de scurte și în școli încă nu este activitate. Detalii AICI.

O problemă de care nimeni nu vrea să se atingă: Guvernul cheltuie 42% din toate veniturile bugetului pe salariile celor 1,25 de milioane de bugetari. (Ziarul Financiar)

Salariul mediu în primele zece instituţii este de 7.300 de lei, adică 1.500 de euro. Un funcţionar public câştigă în România cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie. România nu are cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB (9,8% anul trecut), dar are cea mai mare cheltuială cu acestea ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB în 2019. Media europeană este de 22%, atrage atenția publicația de business.

Revista presei românești - 13 mai 2020