Paradox: Relaxarea restricțiilor coincide cu vârful pandemiei (România liberă)

coronavirusjpg.png

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ministrul Sănătății anunță o testare la nivel național pentru coronavirus, după 1 iunie (Hotnews.ro) - Drama României: Unul din trei copii din învățământul preuniversitar nu are acces la dispozitiv pentru şcoala online (Ziarul Financiar)

Paradox: Relaxarea restricțiilor coincide cu vârful pandemiei (România liberă)

România nu a ajuns încă la vârful epidemiei de coronavirus dar va atenua restricțiile peste doar patru zile, adică începând cu data de 15 mai.

România avea, până în dimineața zilei de 10 mai, 952 de decese ale unor pacienți cu coronavirus și nu ajunsese încă la vârful pandemiei – lucru demonstrat de faptul că numărul de cazuri raportate zilnic nu scade, ci crește. Totuși, la data de 15 mai, ora 0, în România încetează starea de urgență și intră în vigoare starea de alertă, cu restricții mai puțin dure. Președintele Iohannis anunțase că nu mai prelungește starea de urgență după 15 mai încă de acum două săptămâni, când se considera că maximul pandemiei va fi atins în România în jurul datei de 1 mai, dar estimarea a fost eronată, întrucât acest punct maxim încă n-a fost atins. Până în acest moment, măsurile de “relaxare” care se aplică din data de 15 mai 2020 sunt prezentate sub forma unui proiect de 13 pagini, care este prezentat pentru consultare publică. Populația poate să trimită propuneri pe o adresă de mail a Ministerului Sănătății: propuneri.relaxare@ms.ro

Din data de 15 mai, se redeschid unele servicii, printre care și cele oferite de cabinetele stomatologice. Medicii dentiști au anunțat deja că fac programări cu pauze de cel puțin 30 de minute între pacienți, pauze necesare pentru a dezinfecta cabinetul. Medicii și asistentele vor purta echipament de protecție anti – Covid, ceea ce presupune că prețul serviciilor stomatologice va crește. 

Ministrul Sănătății anunță o testare la nivel național pentru coronavirus, după 1 iunie (Hotnews.ro)

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat duminică, o testare la nivel național, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a coronavirusului. Aceasta ar urma să înceapă după 1 iunie.

Nelu Tătaru a precizat că poate fi o testare doar pentru anticorpi, adică se vor folosi teste serologice, sau o testare combinată cu cele moleculare care se fac în prezent. Teste pentru anticorpi se fac în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania. În România, o campanie de acest tip a fost anunțată până acum de Primăria Capitalei în parteneriat cu Institutul Matei Balș, însă este blocată pentru moment.

Drama României: Unul din trei copii din învățământul preuniversitar nu are acces la dispozitiv pentru şcoala online (Ziarul Financiar)

Numărul de elevi care nu au acces la dispozitive eelctronice pentru școala online prezentat de studiul IRES este de 3,6 ori mai mare decât cel din cea mai recentă evaluare a Ministerului Educației, adică 903.870.

Pe 5 mai 2020, Monica Anisie, ministrul Educației, spunea că din statisticile ministerului reiese că în jur de 250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru școala online. „În curând vom ieși cu un plan articulat de măsuri care să vizeze nu numai achiziție de tablete și echipemante. (...) 150 de milioane de lei pentru acești copii de care vorbeam, din mediile dezbavantajate care nu au acces la tehnologie, care cu dificultate au păstrat legătura cu cadrele didactice în această perioadă și în felul acesta ne pregătim pentru că (...) specialiștii în medicină spun că în toamnă va fi un nou val (al epidemiei- n.red.)”, a declarat atunci Monica Anisie.

Învățământul primar este cel mai afectat de lipsa echipamentelor reiese din studiul IRES. Doar 63% din copiii din clasele primare au acces exclusiv la un echipament funcțional, pe când la gimnaziu au echipamente 72% din copiii, iar la liceu 70%.

Sunt mai mulţi elevi care au acces la internet şi dispozitive în mediul urban şi mai puțini în Moldova, comparativ cu Transilvania, Banat, Sud, Bucureşti şi Dobrogea.

Studiul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES în perioada 27 - 30 aprilie 2020 şi a fost realizat pe un eşantion de 1.319 părinţii cu copii între 0 şi 19 ani, 1.060 dintre aceştia având cel puţin un copil înscris la şcoală.