Aleşii PSD s-au certat din pricina donaţiilor pentru coronavirus (Adevărul)

sigla PSD

Image source: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Începând de marți pot fi depuse solicitările pentru decontarea șomajului tehnic (Revista 22) - S-a lansat platforma care centralizează necesarul spitalelor pentru COVID-19 (Ziare.com) - Ce spune Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj despre substanţa care ar trata coronavirus şi cât costa? „Dacă este adevărat şi studiile clinicile o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, un dolar per pacient” (Ziarul Financiar)

Începând de marți pot fi depuse solicitările pentru decontarea șomajului tehnic (Revista 22)

 
Angajatorii pot să depună începând de marți cererile pentru decontarea plăților pentru perioada de șomaj tehnic, a anunțat șeful Cancelariei prim-ministrului, după ședința de guvern.

Ionel Dancă a adăugat că, de asemenea, celelalte categorii de angajați, cu alte forme de angajare - persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, profesii liberale și alți profesioniști - vor putea, după publicarea în MO a ordonanței de urgență, să depună cereri pentru indemnizația de șomaj tehnic, până la valoarea a 75% din salariul mediu brut pe economie, la Ministerul Muncii, la Agenția Națională pentru Plăți și Intervenții Sociale.

„Angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitările, după caz, la ANOFM pentru aceia care au angajați prin contracte individuale de muncă, respectiv la ANPIS pentru celelalte forme de angajare, mai puțin contractele individuale de muncă, și vor primi banii din care vor face plăți către angajați", declarase și ministrul muncii, în deschiderea ședinței de guvern.
 

Aleşii PSD s-au certat din pricina donaţiilor pentru coronavirus. „Când vine vorba de a aduna bani la grămadă, eu sunt mai reţinut“ (Adevărul)

 
În timp ce sute de mii de angajaţi din sectorul privat au intrat forţat în şomaj tehnic şi vor trăi cu mai puţin de 2.500 de lei lunar, parlamentarii nu renunţă la privilegii. Aleşii încasează în continuare lefurile întregi, plus restul beneficiilor financiare: diurnă şi cheltuieli de cabinet. În ultimele trei săptămâni, Parlamentul s-a reunit o dată, fizic, pentru a învesti Guvernul Orban şi încă o data, online, pentru a aproba starea de urgenţă impusă de preşedintele Klaus Iohannis prin decret. În rest, au mai funcţionat câteva comisii de specialitate, tot prin videoconferinţă. În acest context, pentru a puncta la imagine, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut parlamentarilor social-democraţi să doneze câte 5.000 de lei, bani care să fie folosiţi în lupta pentru combaterea coronavirusului.

În ciuda anunţului oficial, nu toţi parlamentarii PSD au fost de acord să renunţe la jumătate din leafa pe o lună. Donaţia nu viza întreaga perioadă în care funcţionează starea de urgenţă, ci un singur salariu. Pe un grup intern al partidului, unii social-democraţi au protestat, susţin surse din PSD pentru Adevărul. Cel mai vocal a fost deputatul de Vaslui Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, care a avut două obiecţii la propunerea lui Ciolacu. În primul rând, Adrian Solomon s-a plâns că, spre deosebire de alţi parlamentari PSD, care derulează şi alte afaceri în paralel, prin interpuşi, el trăieşte doar din leafa de parlamentar, susţin sursele citate. Cât e leafa? Ca preşedinte de Comisie, Adrian Solomon are o indemnizaţie lunară de 11.803 lei, sumă netă. Aşadar, un parlamentar PSD nu se poate descurca cu aproape 7.000 de lei pe lună, în perioadă de criză. În al doilea rând, Solomon le-a bătut obrazul colegilor de partid că se laudă cu donaţiile, deşi în Biblie scrie că binele se face în tăcere.

 

S-a lansat platforma care centralizează necesarul spitalelor pentru COVID-19 (Ziare.com)

 
Asociația Adrenallina Media lansează platforma online www.thefutureisnow.ro, unde sunt centralizate nevoile de echipamente și aparatură ale fiecărui spital din România, din toate județele, în speță COVID-19.

Este vorba despre nevoi de materiale și echipamente precum halate de unică folosință, combinezoane, măști, dezinfectant, mănuși, ventilatoare, filtre HEPA (filtre pentru ventilatoarele din sectiile de terapie intensiva) și altele.

Voluntarii Asociației sunt în legatură cu spitalele, la nivel național, și updatează în timp real volumele echipamentelor necesare, pe site-ul www.thefutureisnow.ro.

Astfel, oricine este interesat să doneze pentru un anumit spital - persoana fizică sau juridică - poate vedea exact, în timp real, ce nevoie concretă are instituția.

 

Ce spune Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj despre substanţa care ar trata coronavirus şi cât costa? „Dacă este adevărat şi studiile clinicile o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, un dolar per pacient” (Ziarul Financiar)

 
Dragoş Damian, şeful producătorului de medicamente Terapia Cluj, a transmis Ziarului Financiar cam cât ar costa hidroxiclorochina, o substanţă activă pentru medicamente folosite în tratamentul malariei, indicată de câteva studii internaţionale drept un posibil tratament pentru coronavirus.

„Hydroxychloroquine

- Costul materiei prime: 140 $ / kg, din care se fabrică 5.000 tablete de 200 mg

- Doza pentru un pacienţi 2x200mg pe zi timp de şase zile (nu există studii clinice, este vorba de experienţa unui specialist în boli infecţioase, citat de Mediafax - n.red.)

- Dintr-un kilogram se fabrică tratamentul pentru 416 pacienţi – rotunjim la 400 pacienţi

- 1 milion de pacienţi ar avea nevoie de 2.500 kg, adică 342.500 dolari materie primă

- Costul direct este de patru ori costul materiei prime, adică 1,37 mil. dolari - Dacă este adevarat şi studiile clinice o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, cam 1 dolari per pacient”, potrivit lui Dragoş Damian.

- Cloroquina - Costul materiei prime: 25$ / kg, din care se fabrica 4000 tablete de 250mg

- Restul calculului este similar, costul tratamentul este de 4 ori mai mic”.

Dragoş Damian a mai spus că ar putea produce în 2-3 luni medicamentul în fabrica Terapia din Cluj, dacă autorităţile dau aprobările speciale pentru procurarea de materii prime şi dezvoltarea unei formule.