Top 10 sectoare economice care merg acum cu motoarele turate la maximum (Ziarul Financiar)

presa.jpg

În contextul pandemiei cu noul coronavirus companii care activează în domenii precum telecom, medical, bancar sau alimentar, care încearcă să ţină pasul cu ritmul de consum al populației, scrie astăzi Ziarul Financiar.
În contextul pandemiei cu noul coronavirus companii care activează în domenii precum telecom, medical, bancar sau alimentar, care încearcă să ţină pasul cu ritmul de consum al populației, scrie astăzi Ziarul Financiar.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ordonanţa Militară 4: Preţurile la energie, gaze, salubritate, combustibili şi încălzire sunt plafonate. Relaxare a regulilor pentru persoane peste 65 de ani (Adevărul) - Autoritățile cer ”dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului”, dar numai în București sunt 16.000 de blocuri cu cel puțin 2 scări în medie (Libertatea) - Mobilizarea presei locale. 45 de jurnaliști din Constanța au semnat o scrisoare deschisă către Guvern: Vrem informații complete și la timp despre criza coronavirus (G4Media.ro) - Din izolare până-n Poienari. Expediția a trei tinere care le-au dus tablete elevilor din sate, ca să facă școală online/Peste 6.700 de elevi și 550 de profesori strigă după ajutor (Edupedu.ro)

Ordonanţa Militară 4: Preţurile la energie, gaze, salubritate, combustibili şi încălzire sunt plafonate. Relaxare a regulilor pentru persoane peste 65 de ani(Adevărul)

 
Preţurile la energie şi salubritate au fost plafonate, iar persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament şi în afara intervalului 11-13, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela, care a anunţat duminică noi măsuri „dure” în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că este greu momentul prin care trecem. „Este dureros momentul prin care trecem... Măsurile se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinşi că s-a limitat sau diminuat răspândirea virusului, lucru realizabil doar dacă respectăm distanţarea socială”, a declarat ministrul de Interne.

Aceasta este a patra ordonanţă militară de la instaurarea stării de urgenţă pe teritoriul României.Autoritățile cer ”dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului”, dar numai în București sunt 16.000 de blocuri cu cel puțin 2 scări în medie (Libertatea)

 
Ordonanța numărul 4 a solicitat Primăriilor un lucru aproape imposibil: să pună soluții dezinfectante, care evident că trebuie și reumplute, la fiecare scară de bloc.

”Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri în zone aglomerate, am stabilit ca autoritățile locale, din 31 martie, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocului și vor efectua periodic activități de dezinfecție în scări, lifturi, spații comune”, așa a anunțat ministrul Vela în această seară. Dincolo de costurile operațiunii, posibilitatea practică reprezintă o provocare uriașă pentru primării. Numai în București sunt peste 16.000 de blocuri, multe cu 3 sau 4 scări. La un număr mediu de 2 scări, ceea ce este o estimare minimală, înseamnă că e nevoie de peste 30.000 de dispozitive cu soluții dezinfectante”. Și dacă acestea ar fi simple cutii cu dezinfectant, tot pare improbabil ca această montare, întreținere și reumplere să aibă loc.
 

Mobilizarea presei locale. 45 de jurnaliști din Constanța au semnat o scrisoare deschisă către Guvern: Vrem informații complete și la timp despre criza coronavirus (G4Media.ro)

 
Într-un demers de mobilizare fără precedent în presa locală din Constanța, 45 de jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă adresată mai multor instituții ale statului, prin care cer informații corecte și la timp referitoare la epidemia de coronavirus.

Cerințele jurnaliștilor constănțeni vin în contextul în care Guvernul României și Grupul pentru Comunicare Strategică au hotărât să nu mai transmită informații despre numărul de infectări zilnice din fiecare județ. „Vrem să informăm corect și la timp populația din Dobrogea pentru a preveni panica și fake-news”, se arată în scrisoarea transmisă duminică de jurnaliștii constănțeni.

Scrisoarea deschisă este adresată premierului Ludovic Orban, ministrului de Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și prefectului de Constanța, George Niculescu.Din izolare până-n Poienari. Expediția a trei tinere care le-au dus tablete elevilor din sate, ca să facă școală online/Peste 6.700 de elevi și 550 de profesori strigă după ajutor (Edupedu.ro)

 
Andra, Armina și Alexandra și-au pus sămbătă câte o mască chirurgicală pe față, mănuși și au pornit cu mașina într-o expediție de livrat tablete și laptopuri pentru mai mulți elevi și profesori din 4 sate aflate în Prahova și Argeș. La două săptămâni de la închiderea școlilor, copiii s-au revăzut cu profesorii lor, pe internet, iar de acum școala nu mai e atât de departe, pentru ca au tabletele lor. Proiectul care a făcut asta se numește Narada.

Narada este o organizație nonguvernamentală care are ca obiectiv declarat să „conecteze proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business. Și viceversa”. Platforma a fost construită în 2019 sub egida Fundației Romanian Business Leaders.
 

Top 10 sectoare economice care merg acum cu motoarele turate la maximum. Singura strategie este ca afacerile care stau în picioare să fie stânca de care să se agaţe restul economiei. Cum putem construi o altel de economie, pornind de la ceea ce funcţionează astăzi (Ziarul Financiar)

 
În contextul pandemiei cu noul coronavirus anumite sectoare ale economiei înregistrează scăderi atât la nivel de producţie, cât şi la nivelul volumului de vânzări, spre exemplu industria auto.

La polul opus se regăsesc companii „mai norocoase”, care activează în domenii precum telecom, medical, bancar sau alimentar, care încearcă să ţină pasul cu ritmul de consum al populaţiei, mai ales că o bună parte din forţa de muncă din România lucrează de acasă.

Arbitrul telecom, ANCOM, estimează că traficul în reţelele de comunicaţii va creşte cu până la 50% în această perioadă. Farmec produce dezinfectanţi. Uniconf, Braiconf – producători de textile –, Taparo – producător de mobilă – produc măşti. Curierii s-au adaptat la cererile în creştere şi caută soluţii pentru a onora comenzile evitând contactul cu clienţii. Retailerii dau asigurări că sunt stocuri suficiente şi aprovizionează permanent magazinele. Vânzările de notebook-uri au crescut cu circa 30% dat fiind că tot mai multe companii cumpără laptopuri pentru a-şi echipa angajaţii să poată lucra de acasă.