Adevărata imagine a spitalelor din România în pandemia de coronavirus (hotnews.ro)

hotnews.jpg

Image source: 
hotnews.ro

Adevărata imagine a spitalelor din România în pandemia de coronavirus: Medici cu saci de gunoi în picioare, pe post de echipament de protecție, titlul articolului semnat de Alina Neagu pentru Hotnews.ro: "Halat de unica folosință de vizitator, saci de gunoi în picioare, prinși cu leucoplast, viziera proprietate personală a unei colege, mască chirurgicală non-FFP2 - este echipamentul de protecție folosit în aceste zile de Sorin Alexandru, medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Craiova."

Romania Libera scrie in editia sa de astazi despre haosul si brambureala institutionala, in articolul "Pandemia, nota de plata pentru Romania!"

"Din ianuarie aveau date că s-ar putea să ne invadeze pandemia chinezească. N-au făcut nimic. N-au făcut provizii. N-au stabilit proceduri. N-au un plan. Bâjbâie și fac experimente pe seama sănătății publice. Testează scenarii, le abandonează pentru ca apoi să le reia. Au introdus pedepse pentru difuzarea de știri false. Dar guvernul este la concurență cu Putin în difuzarea de informări incomplete sau de-a dreptul false. Minciuna și adevărul parțial a devenit monopol guvernamental." scrie Romania Libera

In alte subiecte, Edupedu.ro scrie ca "Elevii și studenții din familii cu posibilități reduse pot depune cerere la școli până pe 17 aprilie pentru bonuri valorice de 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, prevede un proiect de HG pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astazi. Mihai Peticila scrie pentru Edupedu.ro, citez: "elevii din zonele defavorizate și cu o condiție socială precară, cei cărora se adresează programul Euro 200, nu au acces la internet sau nu au calculatoare/laptopuri/tablete ori telefoane smart cu care să fie în contact cu profesorii și colegii lor pentru învățarea online, este inexplicabil de ce Guvernul și ministerul Educației nu se folosește de un astfel de program, aprobat, implementat, care are deja stabilite procedurile și care funcționează de peste 15 ani, pentru dotarea cu device-uri sau mijloace tehnice a acestora."

Ca vrea, ca poate, sau nu, Romania se reinventeaza, "Angajaţii şi angajatorii, faţă în faţă cu digitalizarea în vreme de criză. Mersul la birou va deveni istorie în urma crizei generate de coronavirus: munca de acasă o să fie un obicei, nu un beneficiu" titlul articolului din Ziarul Financiar

„Înainte de această criză munca de acasă era considerată un beneficiu, acum este o obligaţie. După această cri­ză cred că lucrurile vor continua în acest fel, se va munci de acasă, se va îmbră­ţişa cultura digitalizării. Dacă unele companii nu voiau să imple­men­teze noi tehnologii pentru că nu înţelegeau cu ce îi ajută sau cum func­ţio­nează, cred că după această criză nu vor mai avea aceste probleme şi vor îm­brăţişa cultura digitalizării“, spune Florin Godean, country manager în cadrul furnizorului de servicii de re­sur­se umane Adecco, pentru Ziarul Financiar.

Ministerul Sănătăţii a confirmat miercuri seara încă 3 decese ale unor persoane confirmate cu COVID-19. Două dintre acestea sunt din Suceava. Numărul deceselor în România din cauza coronavirusului a ajuns la 17. Opt dintre cei decedaţi au fost internaţi în Spitalul Judeţean Suceava, devenit acum cel mai mare focar de infecţie din România.

Ministrul Sănătăţii a precizat miercuri, la Adevărul Live, că toţi bucureştii vor fi testaţi în perioada următoare. „Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, spune si Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24. Acesta a precizat că planul este ca toate aglomerările urbane să fie testate, iar Bucureștiul reprezintă cea mai mare astfel de aglomerare. „Vom testa pe categorii şi în funcţie de contact. De asemenea, vom mări capacitatea de testare", a mai spus Nelu Tătaru.

Intr-un articol de opinie, Alexandra Nistoroiu scrie in Libertatea: "Prin vocea lui Costache, autoritățile anunță un experiment. Unul ilogic, discriminatoriu, din start sortit eșecului. Și susceptibil să nască tensiuni în vremuri în care solidaritatea și coeziunea socială sunt mai importante decât oricând.

De la 20 ianuarie, când a izbucnit epidemia la ei, sud-coreenii au testat peste 250.000 de oameni și asta în condițiile în care sunt #1 din lume în ceea ce privește testarea în masă. Ei sunt rapizi și iau testarea foarte în serios, dar, realist vorbind, chiar și la o capacitate de testare de 10 ori mai mare decât a României astăzi, sud-coreenii au testat cam o zecime din populația Bucureștiului în două luni de zile. Pe Victor Costache nu-l contrazicem noi, îl contrazice matematica." scrie Libertatea

Masura anuntata a Ministrului Sanatatii este combatuta si de Ioana Ene Dogioiu, pe ziare.com: "Cand tie iti pica medicii unul dupa altul pentru ca nu ai stiut sa-i protejezi si ti-ai batut efectiv joc de ei, cand tu ai megafocarul de la Suceava, te apuci sa testezi haotic prin Bucuresti ce prinzi? Este o risipa inimaginabila de resurse de toate felurile fara nicio logica, fara nicio strategie, in loc sa testezi masiv medicii, asistentele si tot ce intra in spitale astfel incat sa-ti aperi redutele, cate mai sunt ele. Ca in curand n-o sa mai aiba cine sa-i trateze pe cei bolnavi de orice.scrie Ziare.com

Revista presei românești din 26 martie 2020