Cum câștigăm un război fără precedent (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Cum au murit primii 7 români uciși de coronavirus: Au fost testați cu întârziere pentru COVID 19, din cauză că nu îndeplineau criteriile de testare stabilite de autorități (HotNews.ro) - La Suceava e jale! (Libertatea) - Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare? Ce măsuri sunt necesare pentru trecerea crizei (Ziarul Financiar)

Cum au murit primii 7 români uciși de coronavirus: Au fost testați cu întârziere pentru COVID 19, din cauză că nu îndeplineau criteriile de testare stabilite de autorități (HotNews.ro)

Toți cei 7 români care au fost uciși de coronavirus au fost testați cu întârziere de autorități, după zile întregi de așteptare. Ei nu îndeplineau vechile criterii de testare pentru COVID 19 stabilite de autorități, care au fost valabile până ieri, când autoritățile au decis să le extindă. Practic, doar a 7-a victimă, care a murit aseară, a fost testată în calitate de contact apropiat al celui de-al doilea pacient ucis de coronavirus în România. A doua victimă a fost însă un bărbat care s-a internat lunea trecută la Spitalul Universitar din București și a fost testat abia după 4 zile, vineri, când era deja în stare foarte gravă, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca și bărbatul care a murit ieri și căruia i-a transmis virusul să fi fost testat tot cu întârziere. Potrivit datelor prezentate de autorități, cele 7 victime sufereau și de alte afecțiuni.

România ar urma să testeze mai mulți suspecți de coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a decis luni să lărgească categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Practic, toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus. În țara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului. Cum unele persoane au făcut câte două teste, numărul efectiv al celor testați ar putea fi mai mic. În alte țări, numărul persoanelor testate este de ordinul zecilor de mii.

Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sanatate, subliniază Institutul Național de Sănătate Publică.

La Suceava e jale! (Libertatea)

52 de persoane, înmajoritate cadre medicale din cel puțin 10 secții, au fost infectate cu coronavirus la Spitalul Județean din nord-estul României.

Cea mai gravă situație medicală petrecută în România de la începutul pandemiei a impus măsuri dure: unitatea sanitară a fost închisă pentru 48 de ore și toți medicii au intrat în izolare.

Medicii din Spitalul Judeţean Suceava vorbesc despre cazuri de oameni întorși din Italia și morți de insuficiență pulmonară, dar neraportați drept COVID-19.

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Suceava sunt revoltate de modul în care a fost gestionată criza care a dus la infectarea a jumătate din personalul spitalului. Spun că numărul celor bolnavi a crescut din cauza dezorganizării şi deciziilor proaste luate de conducere.

Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare? Ce măsuri sunt necesare pentru trecerea crizei (Ziarul Financiar)

Adrian Mihai, cofondator Fan Courier: Guvernanţii ar trebui să lucreze împreună cu oamenii de afaceri din România ♦ Trebuie să vedem cum să producem în România măşti, mănuşi, dezinfectante ♦ Guvernul trebuie să facă toţi paşii care urmează fără să oprească total economia şi unităţile economice ♦ Rolul statului ar trebui să fie în următoarea perioadă să descopere la ce suntem buni noi, românii, şi să investim exact în aceste zone.

Dragoş Doroş, tax partner, KPMG România: Criza va trece, iar după ce va trece este important să avem cât mai multe companii în viaţă ♦ Industria va reporni şi este important ca sutele de mii de oameni care lucrează în fabrici să fie disponibili să se apuce de lucru de a doua zi. 

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: Măsurile luate de guvern au ca scop limitarea şocului pe ofertă astfel încât economia să revină ♦ Lunile ianuarie şi februarie au fost destul de bune, dacă ne uităm la producţia industrială, vânzări cu amănuntul şi la indicatorii de încredere.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică: Activitatea INS a fost afectată de pandemia de coronavirus ♦ INS va implementa măsuri pentru limitarea pe termen lung a impactului COVID-19 asupra producţiei statistice ♦ Vor fi institute naţionale de statistică din Europa care nu vor publica datele cu privire la inflaţie.

Niculae Duşu, Celco: Factorul primordial pentru a depăşi criza trebuie să fie investiţiile ♦ Pentru ca efectele crizei să fie diminuate, orice sprijin primit acum trebuie să se vadă în continuarea activităţilor companiilor.

Cum câștigăm un război fără precedent (Adevărul)

"Mulți au considerat că este o glumă sau o manipulare ce ține de teoria conspirației. Pentru aceste convingeri, traduse în nerespectarea regulilor, prețul plătit se ridică deja la mii de vieți omenești...

Ceea ce se întâmplă acum prin impunerea unor restricții ferme este, de fapt, o cursă contra cronometru pentru a salva vieți până când vaccinul și tratamentele vor fi disponibile. Este vorba despre câteva luni. Dacă nu s-ar face nimic, în aceste luni, cei mai vulnerabili, bătrânii, cei cu diverse afecțiuni, ar fi supuși unui mare risc. Italia este exemplul acestui scenariu sumbru.

Dacă se instituie și se respectă măsurile de restrângere a răspândirii coronavirusului, se dă timp sistemului de sănătate pentru a acorda asistența necesară și cercetării medicale pentru a pune la punct tratamentele și vaccinul împotriva agentului patogen...

În acest scop, nimic nu este prea scump. Guvernele au decis să închidă activitatea economică în sectoarele neesențiale. Sectoare întregi și o bună parte a forței de muncă vor trebui susținute, vor avea nevoie de ajutoare de stat...Dar în lupta directă cu pandemia, este nevoie și de oprirea nebuniilor populiste care încearcă să profite de situație și să deraieze din nou lumea spre soluții utopice", scrie în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.

Revista presei românești - 24 martie 2020