Dacă Guvernul, BNR şi băncile nu acţionează financiar acum, se vor trezi în stradă cu 1 milion de şomeri şi zeci de mii de businessuri închise (Ziarul Financiar)

hostiuc.jpg

Jurnalistul Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Image source: 
zf.ro

Testăm suficient? O analiză asupra capacității României de a depista adevărata amploare a COVID-19 (Recorder) - Criza materialelor sanitare în perioada coronavirusului: Aducem măști și mănuși din Taiwan, iar fabrica Hexi Pharma va fi repornită  (Libertatea)

Dacă Guvernul, BNR şi băncile nu acţionează financiar acum, se vor trezi în stradă cu 1 milion de şomeri şi zeci de mii de businessuri închise (Ziarul Financiar)

Nimeni nu ştie de câţi bani este nevoie pentru a opri dominoul crizei economice adus de coronavirus. Dar marile economii ştiu că trebuie să pompeze atâţia bani cât este nevoie, pentru că altfel va fi un măcel politic, social şi demografic cum nu a mai fost niciodată.

În România, de marţi seară, 300-400 de mii de angajaţi din HoReCa nu vor mai avea un loc de muncă, în urma deciziei autorităţilor de a închide barurile, restaurantele, cafenelele.

Ford Craiova, care teoretic nu avea nicio treabă cu criza coronavirus, nu era un hotel, un restaurant, o cafenea, a anunţat că îi trimite în şomaj tehnic pe cei 6.000 de angajaţi, cu plata unui venit de 78% din salariu. Ford Craiova este în situaţia fericită că are bani.

Dacă Guvernul, BNR şi băncile nu acţionează financiar acum, se vor trezi în stradă cu 1 milion de şomeri şi zeci de mii de businessuri închise: avem nevoie de lichidităţi, de linii de credite, de garanţii, nu de amânarea taxelor sau a creditelor, pe care oricum nu aveam de unde să le plătim, scrie Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Testăm suficient? O analiză asupra capacității României de a depista adevărata amploare a COVID-19 (Recorder)

Toți indicatorii statistici arată că țara noastră reușește să țină în frâu pandemia și să evite o explozie a numărului de îmbolnăviri. Statisticile sunt însă o expresie a capacității de testare a fiecărei țări, iar la acest capitol, România nu mai stă bine: avem deficit de dispozitive medicale și mai ales de personal specializat în prelucrarea și interpretarea datelor. De aici dilema „testăm suficient?“. Suntem cu adevărat în control, sau virusul se răspândește zburând „pe sub radarul“ sistemului medical din România?

Reporterii Recorder au pornit de la câteva întrebări simple, pe care și le-au pus milioane de români în aceste zile: „cum pot ști dacă am sau nu coronavirus?“, „cum se face testarea?“, „cine este eligibil pentru testare?“. În timp ce autoritățile din România încearcă să țină pacienții cu simptomatologie incertă departe de centrele de testare, Organizația Mondială a Sănătății lansează un apel ferm către toate țările afectate de pandemie: „Testați, testați, testați toate cazurile suspecte!“

Există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus:

1. Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.

2. Test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR.

Potrivit Adrianei Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, România a efectuat până în prezent numai teste PCR. Acestea sunt cele contabilizate și recunoscute oficiale de autorități. Până luni, 16 martie 2020, ora 18.00, fuseseră prelucrate 3.708 astfel de teste.

În prezent, testele PCR se pot efectua în șapte centre de boli infecțioase din țară: București – la spitalele Victor Babeș și Matei Balș -, Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova.

Criza materialelor sanitare în perioada coronavirusului: Aducem măști și mănuși din Taiwan, iar fabrica Hexi Pharma va fi repornită  (Libertatea)

"România a început târziu să achiziționeze produse sanitare și este o cerere mondială uriașă, ni se anulează achizițiile pe bandă rulantă. S-au implicat organizații neguvernamentale românești, care aduc marfă inclusiv din locuri aflate sub embargo politic, așa cum este Taiwan-ul", a declarat pentru Libertatea un specialist din industria farmaceutică.

Criza de dezinfectanți de pe piață a dat guvernului ideea de a redeschide capacitatea de producție a fabricii Hexi Pharma din București, închisă de procurori în aprilie 2016. Autoritățile încercaseră să ia și stocurile de materii prime, nu produsele diluate aruncate deja, însă "acestea au expirat din decembrie 2017".

200 de ventilatoare elvețiene marca Hamilton – livrarea anulată chiar de către producător, deși firma câștigase licitația, iar Bucureștiul crezuse că sunt gata luate. 

200 de monitoare medicale – licitația anulată pentru că nu s-a prezentat nici o firmă. 50 de izolete cu presiune negativă – licitație anulată pentru că nu s-a prezentat nici o firmă.  

150 de seturi de filtre pentru camerele de izolare – licitație anulată pentru că nu s-a prezentat nimeni. 

875.000 de măști FFP2 și FFP2 – anulate după ce firmele au anunțat că nu mai pot livra. 

Acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pe care le înfruntă România în această perioadă în care medicii reclamă lipsa mijloacelor, dar și pregătirii specifice, de a-i trata pe bolnavi și de a se proteja.  

Revista presei românești - 18 martie 2020