Cinismul politic al PNL şi al lui Iohannis vs. criza ce urmează (Ziarul Financiar)

klaus_iohannis_decoratii_condamnari_penale.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Câtă mizerie! Aceeaşi (Republica) - Un singur cuvânt: Nesimțire. Nesimțire politică (G4Media) - Medicii de la <<Foișor>> acuză iresponsabilitate pentru șpagă: <<Plicul este între 3.000 și 5.000 de lei>> (Libertatea)- La TVR. Ore de Română, Matematică, Biologie sau Istorie (Paginademedia.ro)

Comentarii acide în presă după ce premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul cu 10 minute înainte de votul de învestitură invocând disciplina de partid.

Câtă mizerie! Aceeaşi, titrează Republica. Klaus Iohannis tocmai a umplut de ridicol PNL, i-a luat tot avantajul pe care-l avea pentru alegeri și a mai dat o șansă PSD scrie jurnalistul Florin Negruțiu. În opinia sa, nu degeaba Marcel Ciolacu de la PSD zicea că retragerea lui Florin Cîțu e „cea mai bună veste pentru români”. Pentru românii din PSD da, e o veste excelentă. Căderea PNL va însemna creșterea PSD, „aceeași mizerie”.

Dan Tălălagă, de la G4Media, are Un singur cuvânt: Nesimțire. Nesimțire politică.  „Atât se poate spune, decent, despre modul în care președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban s-au comportat într-un moment de cumpănă pentru România: au dat dovadă de o nesimțire politică fără margini, cosmică. Explicația nesimțirii președintelui vine chiar de la nefericitul Florin Cîțu, premierul desemnat care și-a depus mandatul cu puțin înaintea votului din Parlament, sub presiunea infernală exercitată de Ludovic Orban”. 

Tăpălagă comentează astfel postarea premierului desemnat pentru care Partidul și Președintele lui, la care se referă plin de evlavie cu majuscule, sunt mai importante decât țara. „Stimați cetățeni, eu oricum eram o propunere de premier pur formală. Trebuia să pic în Parlament conform planului prezidențial, dar Curtea Constituțională ne-a dat socotelile peste cap. Altfel spus, din 26 februarie, de când a apărut primul caz de coronavirus în România și până azi, planul anticipatelor a rămas în picioare.

Ne-a durut în cot pe toți de coronavirus și de sănătatea voastră, nouă ne ardea mai departe de anticipate...

În momentele de criză, nu de acalmie, pace și prosperitate, se vede cu adevărat calitatea oamenilor. Atunci vedem cine sunt, dacă au calități reale de conducători sau avem de-a face cu politicieni slabi, depășiți de situație și de vremuri.

La două săptămâni de la declanșarea celei mai grave crize de sănătate, cu țări UE care declară stare de urgență, cu măsuri extraordinare luate  în toată lumea, România nu are guvern în deplină capacitate administrativă”. 

Ziarul Financiar pune în balanță Cinismul politic al PNL şi al lui Iohannis vs. criza ce urmează: fără premier în funcţie şi fără măsuri economice, cursul creşte, Bursa se prăbuşeşte, iar firmele şi antreprenorii români nu ştiu ce va urma.

Preşedintele Iohannis a convocat consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier: Solicit imperativ Parlamentului ca săptămâna viitoare să fie învestit un guvern cu puteri depline ♦ Dan Suciu, BNR: Ne îndreptăm către o criză de un trimestru sau chiar de două trimestre. Situaţia este cu adevărat complicată ♦ Sorin Pâslaru, ZF: Economia românească traversează una din cele mai dificile perioade din ultimii 30 de ani. În aceste zile de foc cheia este garantarea funcţionării infrastructurii fizice, asigurarea lichidităţilor pentru companiile afectate ♦ Călin Ile, preşedintele Federaţiei Hotelierilor din România: Ne aşteptăm la scăderi în zona agenţiilor de turism de 80%, iar a hotelurilor de 65% ♦ Cursul se îndreaptă spre 4,83 lei/euro ♦ Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului: Putem să venim cu măsuri de sprijin pentru mediul economic, dar în limitele spaţiului fiscal-bugetar pe care îl avem la dispoziţie.

Libertatea informează că Medicii de la <<Foișor>> acuză iresponsabilitate pentru șpagă: <<Plicul este între 3.000 și 5.000 de lei>>. <<La noi se operează pe bandă rulantă pacienți cronici carenu  reprezintă urgențe>> . Chiar managerul, profesorul Cristian Stoica, a rezervat sală ieri dimineață pentru două intervenții chirurgicale de protezare, una pentru genunchi și alta pentru șold. El n-a putu fi contactat de Libertatea să explice de ce ignoră ordinul ministrului Costache ca toate operațiile non-critice să fie oprite.

Din Pagina de media aflăm Când începe Teleșcoala, soluția Guvernului cât școlile sunt închise din cauza Coronavirusului. Emisiunea „Teleșcoală” revine în grila Postului public după aproape 40 de ani, anunță reprezentanții TVR. Emisiunea debutează la TVR 2 - luni, 16 martie, de la ora 9:00. Va fi disponibilă și în online, pe canalul de YouTube al TVR și pe site-ul tvr.ro. De la ora 9:00 la ora 10:00 vor fi ore de română şi matematică pentru clasa a VIII-a. În intervalul 15:00 - 16:00 vor învăța elevii din clasa a XII-a. Vor face două lecţii săptămânale de română şi matematică şi câte o lecţie pe săptămână de biologie, chimie, fizică, istorie şi geografie. Orele se vor ţine în studioul virtual al TVR (Studioul 4) de către profesori cu experiență în predarea cursurilor online: doi profesori pentru materia de clasa a VIII-a şi opt profesori pentru materiile de clasa a XII-a.