Interviu cu ambasadoarea Chinei la București despre criza provocată de coronavirus (Libertatea)

china.jpg

”Epidemia a expus și unele dintre punctele noastre slabe” declară ambasadoarea Chinei în România, Jiang Yu.
”Epidemia a expus și unele dintre punctele noastre slabe” declară ambasadoarea Chinei în România Jiang Yu despre criza provocată de coronavirus.
Image source: 
site-ul ziarului “Libertatea“

Nu, mersi! Nu vrem pomeni! (Adevărul)-  Un nou record al ultimilor 13 ani: românii au luat în 2019 credite noi de consum şi ipotecare de 37 mld. lei (Ziarul Financiar) - Legendele și strigătul disperării (Gazeta Sporturilor) 

Nu, mersi! Nu vrem pomeni! (Adevărul)

Un număr important de jurnalişti, din toate trusturile de presă, îi cer preşedintelui Iohannis, printr-o scrisoare publică, să nu promulge legea iniţiată şi susţinută de PSD prin care jurnaliştii ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe veniturile din salarii. Aceştia susţin că aceste privilegii financiare pentru jurnalişti vor avea exact efectul opus celui dorit, tocmai prin erodarea încrederii dintre public şi presă. Printre semnatari se numără Liviu Avram, Adelin Petrişor, Vlad Petreanu, C.T. Popescu şi Cătălin Tolontan.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), una dintre cele mai respectate organizaţii nonguvernamentale din presă, susţine că problema pe care această măsură vrea s-o adreseze, situaţia financiară a jurnaliştilor, este una reală, însă, ca soluţie, reprezintă calea greşită. „Considerăm că, în loc să facă bine, legea va decredibiliza profesia şi va situa jurnaliştii, în percepţia publică, în rândul categoriilor oportuniste. Situaţia precară a mass-media din România este cauzată de un cumul de factori, iar soluţiile reale se găsesc, de multe ori, în mâinile oamenilor politici: alocarea contractelor de publicitate din bani publici pe criterii profesionale; respectarea legii liberului acces la informaţiile publice şi oprirea blocadei informaţionale pe care autorităţile publice centrale şi locale o desfăşoară la adresa jurnaliştilor critici precum şi oprirea atacurilor la adresa jurnaliştilor”, se arată într-un comunicat al CJI.

În Europa presa nu este tratată „special“. Excepţie face Franţa.

Interviu cu ambasadoarea Chinei la București despre criza provocată de coronavirus: ”Epidemia a expus și unele dintre punctele noastre slabe” (Libertatea)

Ambasadoarea Chinei în România, Jiang Yu, a răspuns întrebărilor Libertatea despre epidemia generată de noul coronavirus, subiect urmărit de întreaga lume. Peste o mie de oameni au murit și alți zeci de mii s-au îmbolnăvit, arată bilanțul care crește alarmant de la o zi la alta. Reprezentanta diplomatică a Beijingului susține că „ne apropiem de punctul de cotitură al epidemiei”, afirmând că măsurile restrictive din China dau rezultate, dar recunoaște totuși că au fost expuse „unele puncte slabe ale guvernului”.

Ambasadoarea Jiang Yu spune că epidemia este una fără precedent, care a apărut pe neașteptate, oferind șanse zvonurilor și informațiilor false. 

În timp ce salută măsurile luate în întreaga lume pentru combaterea epidemiei, China critică Statele Unite, considerând că au reacționat prea dur la epidemie și au adoptat măsuri excesive de răspuns. 

Epidemia nu a afectat schimburile economice și comerciale dintre China și România, care se desfășoară normal. 

Ambasadoarea Jiang Yu deplânge moartea doctorului Li Wenliang, care a fost sancționat când a atras inițial atenția asupra izbucnirii epidemiei.

Un nou record al ultimilor 13 ani: românii au luat în 2019 credite noi de consum şi ipotecare de 37 mld. lei (Ziarul Financiar)

Creditele noi de consum şi ipo­te­care luate de populaţie de la bănci, în lei şi în euro, au ajuns în 2019 la un nou vârf, de 36,9 mld. lei, cu 1,1 mld. lei peste ni­velul din 2018 şi cu mai mult de 2 mld. lei peste valoarea din anii de boom ai eco­nomiei şi ai creditării, 2007-2008, după cum reiese din datele BNR.

Viteza de creştere a credi­te­lor noi pentru populaţie, de con­sum şi ipotecare, a încetinit însă în 2019, la 3,1%, după ce în 2018 ritmul de creş­tere anual era de 14%, iar în 2017 cre­ditele de re­tail avansau cu aproa­pe 7%. O explicaţie pen­tru încetinirea rit­mului de creştere a cre­ditelor de retail noi ar pu­tea fi legată de faptul că, din 2019, BNR a limi­tat gra­dul de îndatorare al populaţiei la un nivel mai scă­zut. În 2019 s-a aplicat şi taxa pe activele băncilor.

Ca şi în anii anteriori, românii s-au împru­mu­tat în 2019 în special pentru consum, cre­ditele noi de consum în lei şi euro ajungând la 23,2 mld. lei, ceea ce înseamnă aproape două tre­imi din totalul creditelor de retail noi. 

Legendele și strigătul disperării (Gazeta Sporturilor)

Marii campioni ai României, între care Nadia Comăneci, Simona Halep, Gabriela Szabo și Cristian Gațu, au vorbit în Senat despre situația teribilă  încare se află sportul de la noi și perspectiva și mai neagră a anilor viitori.

Revista presei românești - 13 februarie 2019