După 30 de ani, mare schimbare ireversibilă (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Iohannis critică sistemul de justiție (România Liberă) - Bugetul 2020 în Strategia fiscală: 4 ministere importante ar putea primi mai puţin decât în 2019 (cursdeguvernare.ro)

După 30 de ani, mare schimbare ireversibilă (Adevărul)

„(...) Revoluția din 1989 se ridică la înălțimea celei din 1848. Diferența este că, atunci, generația lui Bălcescu a reprezentat o culme a clasei politice românești, pe când clasa politica de după 1989 a plecat de la prost și ajuns la execrabil. Corupții, tot soiul de escroci sadea, demagogii și mincinoși au împânzit instituțiile statului și structurile de decizie...

Dacă în 1848, elitele au condus poporul, în cei 30 de ani de după 1989, poporul a obligat elitele să îl urmeze în momentele cruciale. Atunci când majoritatea a văzut că România e în pericol să deraieze, că reprezentanții clasei politice au luat-o într-o direcție greșită, reacția a venit. Demonstrații masive de stradă, proteste, vot de penalizare devastator. Fără această prezență civică și politică, România nu ar fi ieșit din post-comunism. Presiunea pe care românii au menținut-o asupra propriilor guvernanți a fost factorul decisiv. Această presiune a generat la rândul ei spiritul civic al noilor generații. Este marele câștig. Cine se îndoiește de asta să ia în considerație cele 1 milion de voturi exprimate în afara țării, în marea majoritate de generațiile tinere.

Aici este schimbarea care, e drept, a venit cu greu, în 30 de ani, dar este ireversibilă”, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță. Integral în Adevărul.

Iohannis critică sistemul de justiție (România Liberă)

La 30 de ani de la Reoluție, președintele României a afirmat, ieriă, că aflareea adevărului despre Revoluția din 1989 a fost întârziată nepermis de mult și că vinovații trebuie să plătească.

După 30 de ani, călăii de la Revoluție încă sunt liberi, avertizează președintele Iohannis.

Șeful statului a declarat, luni seară, la Timișoara, că se înclină "cu deosebit respect" în fața eroilor Revoluției Române, din Decembrie 1989, și a urmaşilor celor dispăruţi la Revoluţie.

Bugetul 2020 în Strategia fiscală: 4 ministere importante ar putea primi mai puţin decât în 2019 (cursdeguvernare.ro)

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pe următorii 3 ani dă indicii relevante despre cum vor cheltui banii în 2020 ministerele care sunt cei mai mari 10 ordonatori de credite bugetare: 4 dintre cele 10 ministere vor primi şi cheltui cu 7,92 de miliarde de lei mai puţin decât în execuţia preliminată pe 2019.

Pentru toate cele 10 mari ministere sunt estimate alocări mai mici ca proporţii dintr-un produs intern brut (PIB) în creştere cu 4,1%, până la mai mult de 1.129 de miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscal-bugetare publicată recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării ar putea pierde de departe cei mai mulți bani, 4,18 miliarde de lei (-45,5% față de 2019 şi 0,44% din PIB pe 2020), urmat de:

Ministerul Agriculturii (2,97 mld. lei, -13,9% şi 1,63% din PIB)

Ministerele Sănătăţii şi Finanţelor Publice, care ar putea primi cu 764 milioane de lei mai puţin (-3,2% şi respectiv -8,3% față de 2019).

Revista presei românești - 17 decembrie 2019