Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Am mai văzut filmul acesta. Are final trist (Ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Săracul premier Ludovic Orban și bogații săi miniștri (Evenimentul Zilei) - Berea şi ţigările, înaintea fructelor şi a legumelor în topul cumpărăturilor făcute de români (Adevărul)

Am mai văzut filmul acesta. Are final trist (Ziare.com)

"Dupa alegerile din 2014, intr-o singura zi, au fost votate cu o larga majoritate in Parlament toate solicitarile de ridicare a imunitatii care stateau blocate de luni de zile. PSD a facut acum la fel cu recursul compensatoriu si anularea supraaccizei.

Si-a tuns agresivitatea. Pe alocuri toarna si ceva cenusa in cap. Marcel Ciolacu a trecut si la partiala executie a lui Niculae Badalau pentru declaratii ireverentioase la adesa diasporei. Adica a coborat strategic sub nivelul radarului public, avand grija sa nu mai enerveze in niciun fel. Si pentru a tine cursul de zbor, Ciolacu a anuntat si ca va readuna vechiul PSD cu exclusii lui Dragnea.

Pentru PNL si USR ar fi mai avantajos un PSD agresiv, care sa mentina tensiunea ridicata si sa faca celelalte partide sa para acceptabile prin simpla comparatie. Cum s-a intamplat la prezidentiale. Asa, sunt ele in lumina reflectoarelor, cu scandalurile interne, dar mai ales cu performanta guvernarii in cazul PNL.

Sigur ca pentru cine nu are memorie de caras, prin simpla comparatie cu un guvern semianalfabet si fundamental mincinos, acest cabinet este un castig cert. Este reconfortant sa auzi un premier si ministri care nimeresc acordurile si cuvintele limbii romane. Dar nu se poate trai politic numai din comparatia asta, care la un moment dat se stinge de la sine.

Asa cum este evident ca intr-o luna, nu poti repara toate nenorocirile si netrebniciile guvernelor pesediste. La o luna dupa preluarea guvernarii, dna Turcan a prezentat si o lista cu reusite importante pentru viata de zi cu zi a oamenilor, punctuale.

Dar, pe ansamblu, guvernul Orban nu reuseste deocamdata sa transmita semnalele potrivite", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Continuarea pe ziare.com

Săracul premier Ludovic Orban și bogații săi miniștri (Evenimentul Zilei)

Premierul Ludovic Orban a câștigat, anul trecut, în jur de 3.100 de lei pe lună, din două contracte de asistență tehnică încheiate cu o firmă din Mureș și una din București.  Informațiile au fost prezentate pe site-ul Guvernului, în declarația de avere. Din document nu reiese, însă, că doamna Orban ar fi avut vreun venit, de unde EVZ trage concluzia că premierul este unicul întreținător al familiei.

Se poate spune că Ludovic Orban este cel mai sărac membru al Guvernului pe care îl conduce, după declarația de avere. Comparativ cu cea din 2016, când și-a încheiat mandatul de deputat, averea sa nu a înregistrat modificări spectaculoase.

Au rămas casa de vacanță, de 200 de metri pătrați și autoturismul Volkswagen cumpărat în 2007. Nu mai apar economiile de 2.000 de dolari și 3.000 de euro, dar nici datoria de 10.000 de euro.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a câştigat, în 2018, aproape 120 de mii lei ca parlamenter și alți 560.000 de lei ca avocat. Comparativ cu declarația de avere de la Parlament, în cea de la Guvern, valoarea colecției sale de ceasuri și obiecte de artă s-a redus considerabil, de la 95.000 de euro la doar 15.000 de euro. Ministrul nu precizează ce s-a întâmplat cu diferența de 80.000 de euro, așa cum nu arată nici ce s-a întâmplat cu autoturismul Volvo XC60 pe care l-a achiziționat, în 2017, în leasing.

Ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Cabinetului, conform declarației de avere.  Deține un apartament în Râmnicu-Vâlcea și trei case de locuit, în Iași, Cisnădioara (Sibiu) și Cătănești (Vâlcea), două SUV-uri BMW X5 și o motocicletă Yamaha. Are două arme de vânătoare, evaluate la câte 3.000 de euro, ceasuri și bijuterii de 30.000 de euro. Ministrul Sănătății are un depozit bancar de 13.280 de euro și alte conturi în lei, euro și USD precum și plasamente în fonduri private de pensii. Anul trecut, Victor Costache și soția sa au obținut venituri care s-au ridicat la aproape un milion de lei.

Berea şi ţigările, înaintea fructelor şi a legumelor în topul cumpărăturilor făcute de români (Adevărul)

Preferinţele manifestate de români la cumpărăturile făcute în marile reţele de supermarketuri din ţară oferă cel puţin o lectură interesantă: carnea, ţigările şi berea ocupă primele trei locuri, de-abia apoi urmând fructele şi legumele, plasate pe locurile patru şi cinci. Datele au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat de compania RetailZoom, dedicat pieţei de fructe şi legume din România, şi cu toate că informaţiile culese de la şase mari lanţuri de retail arată o creştere a cheltuielilor 2019 dedicate acestor produse cu 10% pentru perioada noiembrie 2018-octombrie2019, calitatea hranei consumate de români şi preferinţele accentuat nesănătoase ale acestora sunt din nou puse pe tapet.

Trendul de consum al românilor este confirmat şi de datele Eurostat publicate în luna aprilie a acestui an. Doar în cinci state membre ale Uniunii Europene mai puţin de jumătate din populaţie consumă zilnic legume: România, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Ungaria, iar Croaţia intră şi ea în această categorie în cazul fructelor, conform statisticilor Eurostat. Mai exact, în România doar 41% din populaţie consumă zilnic legume, Ungaria fiind codaşă fără drept de apel la această categorie, cu 30% din populaţie, iar 42% din români consumă zilnic fructe. La polul opus al clasamentului, 85% din italieni consumă zilnic fructe, iar peste 80% din iralendezi consumă zilnic legume.

 
Revista presei românești - 5 decembrie 2019