Dacă românii se salvează plecând în străinătate, cu România ce facem? (Ziarul Financiar)

Dăncilă le pune tocul pe grumaz baronilor (Adevărul) - Falimentul RADET și chestiunea renunțării la ELCEN în Pipera și Colentina: cât adevăr și câtă minciună? (contributors.ro)

Dăncilă le pune tocul pe grumaz baronilor (Adevărul)

După rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale, unde a obținut 22,3% din voturi, Viorica Dăncilă trece la măsuri ferme în PSD. Vrea să scape de Ana Birchall și Cozmin Guşă și să îi puună la punct pe baronii locali Dumitru Buzatu (Vaslui), Ionel Arsene (Neamț\0 și Marian Oprișan (Vrancea) pentru rezultatele slabe obținute la alegeri.  România mai are doar optj udețe roșii.

Dacă românii se salvează plecând în străinătate, cu România ce facem? Că nu poate pleca la rândul său în străinătate (Ziarul Financiar)

Rezultatele de la prezidenţiale arată că votul obţinut pe acuzarea adversarilor începe să-şi arate limitele. Electoratul aşteaptă măsuri concrete puse pe masă, obiective asumate şi o viziune. Că altfel nici nu o să mai fie cine să vină la vot.

Pentru că prezenţa foarte scăzută, consideră Sorin Pâslaru, redacto r șef adjunct ZF, de doar 47%, la alegerile de ieri, faţă de 53% în 2014, este un semnal nu atât al dezinteresului faţă de o luptă electorală despre care se ştia cine o câştigă, cât pur şi simplu este rezultatul scăderii accelerate a populaţiei.

În ultimii cinci ani au plecat cel puţin un milion de români din grupa activă de vârstă.

Aici este nevoie de o regândire completă a modului cum sunt văzute parcursul pro­fe­sional şi integrarea în societate a absol­ventului de liceu sau de facultate.

Conform unui studiu al Băncii Naţionale, în 2019 a fost cea mai redusă potrivire între studiile absolvenţilor şi poziţiile ocupate în companii.

Sunt bune sloganele cu România fericită, România educată sau România normală, dar după ce trec alegerile este nevoie de măsuri concrete, de programe imaginate pentru ca tinerii să poată găsi aici viitorul. 

România normală, România fericită, este a celor care îşi văd un traseu profesional aici în viitor şi care au sentimentul că nu sunt lăsaţi de izbelişte. Pentru că dacă toţi românii se salvează plecând în străinătate, cu România ce facem? Că nu poate pleca în străinătate.

Falimentul RADET și chestiunea renunțării la ELCEN în Pipera și Colentina: cât adevăr și câtă minciună? (contributors.ro)

Chiar în ziua de după alegerile prezidențiale, în care teoretic din presă ar fi trebuit să nu mai iasă niciun subiect mai vizibil decât scorurile candidaților și numărătoarea voturilor, s-au auzit două vești:

1. Falimentul RADET e definitiv; și

2. RADET anunță că se gândește să renunțe la ELCEN în Pipera și Colentina.

Otilia Nuțu clarifică mai multechestiuni:

Într-adevăr, falimentul RADET nu înseamnă neapărat că de mâine se taie apa caldă și căldura. Teoretic, într-un răstimp rezonabil, PMB poate muta rețeaua din administrarea RADET în compania municipală Termoenergetica, atunci când i s-or rezolva problemele juridice, cum ar fi micul detaliu al înființării ilegale, reînființării retroactive prin șmecherii și noilor contestații la reînființarea retroactivă; apoi, Termoenergetica trebuie să obțină licența de la ANRE.

Până atunci însă, se poate găsi o formulă prin care RADET să-și mențină dreptul de operare, dar acest lucru va fi posibil exclusiv cu condiția ca Primăria să pună banul jos în avans, iar portița e valabilă exclusiv pentru un singur sezon de iarnă, adică numai anul acesta.

Să nu uităm de unde vine falimentul RADET: din faptul că PMB nu plătește subvenția de preț la gigacalorie. Și istoric (vreun miliard de lei fără penalități, vreo 3,8 miliarde cu penalități); și pe anul în curs PMB are restanțe la subvenție. Subvenția vine din faptul că gigacaloria costă cu totul, să zicem, 400 de lei (producere – ELCEN, transport, distribuție, furnizare – RADET), iar PMB vrea s-o dea la popor cu 163 de lei, angajându-se să plătească de la buget diferența de 237 de lei, dar n-o plătește.

Cine e de vină? În criza din acest moment, PMB – dna Firea. Pe termen mai lung, responsabili sunt și Comisia de industrii din Camera Deputaților, unde zace legea termiei de mai bine de 11 ani, care ar fi clarificat mai bine responsabilitățile în general în sectorul încălzirii; și Ministerul Energiei, care ar trebui să facă o strategie cu ce are de gând cu încălzirea în orașe. Integral pe contrbutors.ro. 

 
Revista presei românești - 12 noiembrie 2019