De ce a pierdut Barna la scor rușinos (g4media.ro)

Primele concluzii ale zilei când PSD s-a salvat. De ce? (ziare.com) - PSD trăiește, deși e mort (Republica.ro)

Primele concluzii ale zilei când PSD s-a salvat. De ce? (ziare.com)

"Soarta alegerilor prezidentiale de anul acesta este in buna masura jucata, este putin probabil ca dl Iohannis sa piarda in fata Vioricai Dancila. Si nu cred ca vreun alt candidat i-ar fi putut pune probleme mai mari in finala. Esentiale in acest prim tur, mai important decat cele din 24 noiembrie, mi se par alte aspecte", scrie Ioana Ene Dogioiu. Jurnalista enumeră următoarele:

"Prezenta la vot in tara a fost cea mai mica din istoria primului tur al alegerilor prezidentiale si chiar mai mica decat la europarlamentare. De ce? Pentru ca am avut candidati slabi, pentru ca tensiunea si emotia au fost foarte scazute, iar ce a mai existat cat de cat a fost anihilat odata cu schimbarea Guvernului, pentru ca practic nu am avut campanie, ci doar o criza politica in care doi actori s-au pontentat reciproc prin polarizare.

In aceasta prezenta, mobilizarea masiva a fost a electoratului PSD peste 65 de ani, prezent cu 150 de mii de voturi mai mult decat la europarlamentare. De aceea, prezenta a crescut spectaculos in prima parte a zilei, dupa care s-a prabusit. Este efectul legii pensiilor si a identificarii electoratului de acest tip cu Viorica Dancila.

Prezenta la vot uriasa din diaspora arata cat de mare a fost reprimarea dreptului la vot la care au fost supusi romanii la toate alegerile precedente. Ramane de vazut insa daca ea se va mentine dupa ce fructul votului nu mai e unul interzis. Detensionarea nu face bine mobilizarii".PSD trăiește, deși e mort (Republica.ro)

"Scorul neașteptat de bun pe care îl obține Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale amână sfârșitul Partidului Comunist în România. Văd multă lume dezamăgită, descumpănită, contrariată de imunitatea PSD. După toate infecțiile guvernării Dragnea, sunt români care au ales în continuare PSD. După toate inepțiile rostite sau făcute de Viorica Dăncilă, sunt români care au ales în continuare PSD.

Faptul că un procent de 20 la sută votează în continuare comunismul în România, aflat în faza lui terminală, de delir național-ceaușist, este trist, dar deloc surprinzător", consideră Florin Negruțiu.

"PSD trăiește, deși e mort, pentru a ne reaminti cât de rău putem ajunge.

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să ținem boala sub control, până se va găsi un leac". De ce a pierdut Barna la scor rușinos (g4media.ro)

"Candidatul USR/PLUS, Dan Barna, se află la peste 10 procente în spatele Vioricăi Dăncilă, mult sub scorul excelent obținut de Alianță la europarlamentare, de 22%, sub potențialul celor două partide. Altfel spus, nu l-a votat nici măcar propriul electorat".

Dan Tăpălagă scrie că "Barna a ratat locul doi la prezidențiale din cauza lipsei de curaj, de experiență și de viziune politică. 

Candidatul USR / PLUS nu avea altă șansă decât să-l provoace mereu pe principalul său rival, Klaus Iohannis, și să explice publicului de ce este mai bun decât președintele în funcție și de ce vrea să-l schimbe.

Barna nu putea lua voturi decât de la președintele în funcție, nu de la PSD sau Viorica Dăncilă, iar pentru asta trebuia să convingă publicul că este mai ferm, mai puternic și mai determinat decât el.

Alegătorii votează la prezidențiale oameni în carne și oase, care inspiră sau nu încredere. Prin tot comportamentul său din campanie, candidatul USR/PLUS s-a dovedit în cele din urmă chiar mai ezitant, mai puțin pregătit și un politician mai gol de conținut decât părea la prima vedere.

Pe Dan Barna nu l-a învins nici Viorica Dăncilă, nici sistemul, nici Klaus Iohannis, ci chiar alegătorii lui".

 

 
Revista presei românești - 11 noiembrie 2019