Alegerile prezidenţiale - ruletă rusească pentru cei mai grei candidaţi (Adevărul)

candidati.jpg

14 pentru Cotroceni
Image source: 
site-ul ziarului "Adevărul"

Alegeri prezidențiale 2019 - prima zi de vot pentru românii din străinătate (HotNews.ro) - Victor Costache, noul ministru al sănătăţii, în prima zi de mandat: Sărăcia este greu de manageriat, spitalele sunt oglinda sistemului sanitar (Ziarul Financiar)

Alegerile prezidenţiale - ruletă rusească pentru cei mai grei candidaţi (Adevărul)

Cu o lună înainte de a marca 30 de ani de la Revoluţie, românii vor ieşi pentru a opta oară la urne, în democraţie, ca să-şi aleagă preşedintele. 14 candidaţi s-au înscris în cursă, însă doar primii patru se luptă pentru finală. Restul sunt iepuri electorali sau candidaţi excentrici. „Adevărul“ analizează ce câştigă şi ce pierde fiecare candidat, în funcţie de rezultatul alegerilor: unii vor pleca direct în şomaj, alţii vor fi pe cai mari.

Alegerile prezidenţiale de anul acesta aduc un favorit cert: Klaus Iohannis. Miza alegerilor e, mai degrabă, lupta dintre următorii trei candidaţi pentru accederea în turul doi: Viorica Dăncilă, Dan Barna şi independentul Mircea Diaconu, care sunt separaţi în sondaje doar de marja de eroare. Aşadar, finala prezidenţială ar putea fi decisă, la mustaţă, de prezenţa la vot, de mobilizarea electoratului nehotărât sau de prestaţia iepurilor electorali, aruncaţi în luptă strict pentru a încurca. 

Klaus Iohannis. La adăpostul unei cote de încredere liniştitoare (40%), singurul obiectiv al preşedintelui în campania electorală a fost să nu greşească. N-a participat la nicio dezbatere electorală, n-a acordat niciun interviu, mizând pe faptul că tăcerea care l-a consacrat ca politician îi va aduce, aproape din oficiu,  al doilea mandat de preşedinte.

Viorica Dăncilă. Fostul premier îşi joacă viitorul politic. După trei rânduri de alegeri în care candidatul PSD – fie că s-a numit Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta – a plecat favorit pentru funcţia de preşedinte, iar în final a pierdut, miza Vioricăi Dăncilă pare măruntă: trecerea în turul doi, astfel încât PSD să evite o ruşine istorică.  În cazul în care candidatul PSD pierde din primul tur, Dăncilă va fi răsturnată imediat din fruntea partidului. În numai câteva zile, din fruncţia de premier, va ajunge, abrupt, şomer. În schimb, dacă Dăncilă va juca finala cu Iohannis, poate spera să rămână în fruntea PSD chiar şi în cazul unei înfrângeri, cu condiţia ca partidul să obţină mai mult decât la alegerile europarlamentare.

Dan Barna. Candidatul USR este într-o postură similară cu Viorica Dăncilă. În cazul în care ratează prezenţa în turul doi, Dan Barna are zilele numărate în fruntea partidului, chiar dacă abia a fost reales preşedinte. Pe de altă parte, Dan Barna e singurul candidat care l-ar putea învinge pe Iohannis în finală, potrivit sociologilor. Strategii USR mizează pe un val de emoţie ridicat din electoratul dezamăgit de Iohannis.

Mircea Diaconu. Aruncat în luptă de Victor Ponta pentru a rupe din electoratul Vioricăi Dăncilă, Mircea Diaconu e candidatul-surpriză, dar şi candidatul extremelor: în unele sondaje prinde finala, în altele e sub 10%.

Teodor Paleologu. Candidatul PMP este acuzat de USR că a fost scos din joben de Traian Băsescu cu scopul de a bloca ascensiunea lui Dan Barna în turul doi, pentru că rupe din electoratul de dreapta.

Alegeri prezidențiale 2019 - prima zi de vot pentru românii din străinătate (HotNews.ro)

Românii din străinătate votează începând de vineri, ora locală 12.00, și au la dispoziție trei zile în care pot merge la una din cele 835 de secţii de votare din străinătate. Primele secții s-au deschis deja în Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea și China. HotNews.ro prezintă tot ce trebuie știut despre alegeri, inclusiv harta interactivă a secțiile de votare din diaspora și situația pe țări. Ministerul de Externe a anunțat că problemele tehnice, extenuarea personalului sau numărul insuficient de membri din cauza căruia să nu poată funcționa o secție de votare se numără printre riscurile la scrutinul din diaspora.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când românii din străinătate au la dispoziție mai multe zile pentru a putea vota.

Tot pentru prima dată, românii din străintate au putut vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. În diaspora, cei mai mulți au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secțiile de votare.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot, , stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea: Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

Victor Costache, noul ministru al sănătăţii, în prima zi de mandat: Sărăcia este greu de manageriat, spitalele sunt oglinda sistemului sanitar (Ziarul Financiar)

Victor Costache, noul ministru al sănătăţii în guvernul PNL, vrea să aducă mai mulţi bani la Sănătate la rectificarea bugetară, să organizeze examenul de rezidenţiat la 8 decembrie şi să demareze proiecte precum spitalele regionale, dar şi alte uniăţi medicale în ţară, acestea fiind cele trei direcţii trasate la conferinţa prin care a preluat mandatul de ministru, organizată ieri de Ministerul Sănătăţii.

„Sărăcia este greu de mana­geriat“, a spus Victor Costache în prezentarea sa, menţionând totodată că nu are o soluţie pentru a opri fenomenul şpăgii în spitalele de stat, iar „spitalele sunt oglinda sistemului de sănătate“.

Noul ministru s-a plâns de faptul că la nouă luni bugetul FNUASS, gestionat de Casa Na­ţională de Asigurări de Sănătate, are un deficit de 3 miliarde de lei, iar până la final de an plăţile salariilor din sănătate depind de o rectificare bugetară pozitivă pentru Sănătate, în contextul în care în prezent nu ar mai fi bani pentru aceste cheltuieli.

 
Revista presei românești - 8 noiembrie 2019