A fost sau nu a fost campanie electorală? (Revista 22)

revista_22.png

A fost sau nu a fost campanie electorală?
Image source: 
site-ul Revistei 22

Cartofii fierbinți ai noului guvern (Adevărul) - Averile pe care se sprijină Guvernul Orban (Evenimentul Zilei)

Cartofii fierbinți ai noului guvern (Adevărul)

„Greaua moştenire” este refrenul favorit al oricărui Guvern nou instalat - şi nu de puţine ori a fost cântat pentru a preveni neîmpliniri viitoare. Guvernul Orban a început şi el să-l fredoneze. Pe de altă parte, folclorul nu poate înlătura şi responsabilitatea celor care au părăsit Puterea, iar Guvernul Dăncilă a lăsat în mai toate domeniile-cheie dosare fierbinţi, care trebuie rezolvate cât mai urgent. „Adevărul” le inventariază pe cele mai importante.

Cea mai mare provocare pentru noul Guvern va fi creionarea proiectului de buget pe anul 2020, pe de o parte pentru că numărul ministerelor este mai mic, iar pe de alta pentru că deficitul bugetar este uriaş.

Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, va trebui să gestioneze un buget foarte încordat de promisiunile de majorări de salarii şi pensii stabilite prin legile promovate de PSD.

Cătălin Predoiu, noul şef de la Justiţie, are, poate, cea mai grea misiune. „Revenirea asupra modificărilor aduse prin legile justitiei, întărirea atribuţiilor Plenului CSM, dispariţia Secţiei Speciale, eliminarea pensionării anticipate, revenirea la sistemul de doi ani la INM in loc de 4. Apoi, proceduri transparente şi criterii meritocratice pentru numirile la vârful Ministerului Public. Renunţarea la recursul compensatoriu, în paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. Modificarea criteriilor de numire a judecătorilor la CCR. Mărirea numărului personalului auxiliar la instanţe. Digitalizarea completă a instanţelor şi dispariţia dosarelor în format fizic. Arderea documentelor din arhiva SIPA. Creşterea numărului poliţiştilor de penitenciare. Creşterea numărului consilierilor de probaţiune şi dotarea adecvată a lor. Brăţări electronice pentru cei arestaţi la domiciliu”, este lista problemelor din sistemul judiciar.

Misiunea lui Marcel Vela la interne: eliminarea şefilor aserviţi politic.  Simulacrele de concursuri. Lipsa de personal şi inexistenţa dotărilor. Sancţiuni imediate pentru poliţiştii din Caracal.

La fel ca în multe alte domenii, situaţia din Sănătate e departe de a fi roz, iar dincolo de diferitele probleme punctuale de infrastructură, precum construcţia spitatelor regionale, ministrul Victor Costache se află în faţa unor adânci deficienţe structurale ale sistemului de sănătate din România.

Averile pe care se sprijină Guvernul Orban (Evenimentul Zilei)

Miniștrii Guvernului condus de Ludovic Orban sunt, în marea lor majoritate, oameni realizați, care câștigă sume consistente. Dacă este să ne luăm după declarațiile de avere, nici unul dintre aceștia nu câștigă sub 100.000 de mii de lei. Câțiva dintre aceștia, Virgil Petrescu de la Economie, Ion Ștefan de la dezvoltare sau Florin Cîțu de la Finanțe, au câștigat bani frumoși din afaceri dar și din chirii. O parte dintre miniștrii lui Orban dețin proprietăți imobiliare, terenuri, case și apartamente, bijuterii și opere de artă, conturi bancare sau acțiuni la firme profitabile.

A fost sau nu a fost campanie electorală? (Revista 22)

"În loc de dezbateri electorale care să fi prilejuit o mai bună cunoaștere a candidaților și un vot în cunoștință de cauză, am avut moțiunea de cenzură, votată cu două zile înainte să înceapă campania, căderea Guvernului Dăncilă, cu consecințe politice spectaculoase în interiorul PSD, și bătălia politică pentru învestirea Guvernului Orban...

Televiziunile nici nu și-au bătut capul să organizeze dezbateri. Este drept că nici nu aveau cu cine, pentru că principalii candidați, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, au refuzat să participe, iar Dan Barna a refuzat o confruntare cu candidații slab cotați în sondaje, exprimându-și totuși disponibilitatea să ia parte la o dezbatere cu președintele și/sau premierul. Doar că nici președintele, nici premierul nu au fost interesați de o dezbatere cu Dan Barna, preferând evenimente regizate în teritoriu. Deplasările pe teren, departe de București, au definit de altfel această campanie...

Am asistat la cea mai irelevantă și inconsistentă campanie prezidențială din ultimii 30 de ani", scrie jurnalista Rodica Culcer.

"Parcă am merita „un tur doi fără PSD”, adică o dezbatere reală despre soluții concrete, nu o mascaradă cu iz usl-ist, pentru liniștea lui Klaus Iohannis și a PNL". 

Integral  în Revista 22

Revista presei românești - 6 noiembrie 2019