De ce a trecut guvernul Orban (G4media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

Hai, la treabă! (Adevărul) - Guvernul Orban după marea răcorire. Prețul (Ziare.com) - România are un nou guvern, dar un Executiv minoritar, cu mandat limitat şi fără bani (Ziarul Financiar)

Hai, la treabă! (Adevărul)

După 25 de zie de jocuri politice, avem în sfârșit Guvern. Liderul PNL Ludovic Orban a trimis PSD în Opoziție după șapte ani și jumătate. Prioritățile noului Guvern:  desemnarea unui comisar european, numirea procurorilor-șefi și bugetul pe 2020, după dezmățul fiscal practicat de PSD.

De ce a trecut guvernul Orban (G4media)

Jurnalistul Dan Tăpălagă scrie astfel: „(…) România a ținut în loc o vreme Bruxelles-ul din rațiuni de campanie electorală internă.

Din cauza unei țări mici din Est, eternă sursă de probleme și crize, Ursula von der Leyen s-a văzut pusă într-o situație și mai dificilă, cu o imagine de politician și mai slab și neputincios decât a lăsat deja să se vadă.

În mod evident, Bucureștiul nu mai putea întinde coarda. Dacă se lungea și mai mult criza politică, exista riscul real ca Ursula von der Leyen să-l accepte pe Victor Negrescu, ultima propunere făcută de premierul Dăncilă, dar respinsă de președintele Klaus Iohannis pe motiv că n-a fost consultat.

Acum, noul premier va putea să trimită la Bruxelles o nouă propunere. Adina Vălean și Siegfried Mureșan sunt cele mai vehiculate variante, dar nu ar fi exclusă altă opțiune.

Politic vorbind, Klaus Iohannis și PNL nu-și puteau permite să piardă funcția de comisar, iar familia politică europeană din care fac parte, PPE, n-ar fi acceptat ușor să cedeze socialiștilor o poziție atât de importantă din cauza unor jocuri politice interne de neînțeles.

Prin urmare, s-au găsit rapid câțiva politicieni responsabili din PSD și Pro România care să încropească o majoritate pentru a trece guvernul Orban în numele ”interesului național”. Jocul politic haotic al lui Victor Ponta s-a încheiat prin câteva trădări de răsunet care i-au subminat total autoritatea de lider (Tudose, Constantin, Cîmpeanu).

Publicului intern i se vor livra și alte explicații: România are nevoie de un buget votat la timp, de rezerve pentru iarnă, de salarii plătite la timp etc. Dar adevărul este că ”interesul național” a salvat guvernul Orban, la fel ca în 2009 când a ajutat la instalarea guvernului Boc.

Numai că un an mai târziu, Guvernul Boc a recurs la măsuri drastice pentru a salva economia. Foarte probabil, pe Ludovic Orban și echipa lui de miniștri de sacrificiu îi așteaptă o guvernare cel puțin la fel de grea. Misiunea lor va fi și mai dificilă deoarece 2020 este an electoral cu două mize mari: locale și parlamentare”.

Integral pe g4media.ro.

Guvernul Orban după marea răcorire. Prețul (Ziare.com)

„Învestirea Guvernului Orban e o mare racorire: am scapat de un premier ridicol, agramat, sfertodoct, ultimul vestigiu al regimului Dragnea”, scrie Ioana Ene Dogioiu, senior editor ziare.com.

„Am scapat insa si de premierul desemnat de presedintele Iohannis fara obiectii, ca tot ne-a vorbit la investire despre lupta de uzura cu PSD dusa, in ordine, de domnia sa si PNL. In timp ce poporul era in Tenerife, probabil, nu in Piata Victoriei.

Dar dincolo de asta? Dincolo de satisfactia de a avea un premier cu gramatica aproape perfecta, cu propozitii coerente si fara brosa la piept?

Dincolo de asta, pe scurt, modelul politic rezista, iar guvernarea depinde de vechea majoritate, inclusiv de PSD. Guvernul Orban a trecut cu votul Stelutei Cataniciu si depinde in continuare si de votul Stelutei Cataniciu...

Ce se va intampla in anul care vine dincolo de spectacolul declaratiilor si al scandalului?

Pe scurt, nu are cum sa se intample nimic din ceea ce fosta majoritate nu doreste, pentru ca nimic nu poate trece fara majoritatea care depinde de PSD, de ALDE, de UDMR si Pro Romania. Adica nicio reforma reala si, in mod cert, nici alegeri inainte de termen. In plus, se vor intampla toate promisiunile in schimbul carora Guvernul a primit voturile.

Sau chiar credeti ca ALDE, UDMR si restul de pesedisti, de prin Pro Romania sau independenti au fost coplesiti de iubirea de tara?”.

Continuarea pe ziare.com.

România are un nou guvern, dar un Executiv minoritar, cu mandat limitat şi fără bani (Ziarul Financiar)

Ludovic Orban este noul pre­mier al României. Gu­vernul lui are un mandat de un an, până la alegerile legislative din toamna lui 2020. Acum că istoria schimbării guver­nului Vioricăi Dăncilă s-a încheiat, întrebare este: cu ce mergem înainte?

În ciuda a ceea ce se spune şi se crede, România nu este în prăpastie. Creşterea economică de 4% este una de invidiat pentru mulţi, apele pe care navighează ţara sunt calme. Dar banii s-au cam terminat şi niciun far nu se vede la orizont - aceasta este sfidarea.

Revista presei românești - 5 noiembrie 2019