PSD dă ultimul tun în MAE: operaţiunea „Cumetrie în diplomaţie“ (Adevărul)

cumetrii_diplomatie.jpg

Niels Schnecker, Sabina Şomăcescu şi Nelu Barbu
Image source: 
site-ul ziarului "Adevărul" (colaj)

Avertisment sever al economiştilor: Amânaţi calendarul majorării pensiilor, altminteri economia României va ajunge în prăpastie, cu deficite fiscale de 7% din PIB. Dar cine are curajul să ia o asemenea decizie? (Ziarul Financiar) - TAROM își închide agențiile care vând mai mult (România Liberă)

Avertisment sever al economiştilor: Amânaţi calendarul majorării pensiilor, altminteri economia României va ajunge în prăpastie, cu deficite fiscale de 7% din PIB. Dar cine are curajul să ia o asemenea decizie? (Ziarul Financiar)

În cele două zile în care miniştrii guvernului au fost audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, ei au promis, rând pe rând, că nu vor modifica substanţial programul fostului guvern, în prevederile sale fiscale.

PSD are un calendar de majorare a pensiilor şi a salariilor foarte generos. Doar în pri­vinţa pensiilor efortul bugetar va fi de 8 mld. lei în ultimele trei luni din 2019, de 24 mld. lei în 2020, de 58 mld. lei în 2021 şi 80 mld. lei în 2022.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a arătat joi, la seminarul EU-COFILE, că România nu poate să se încadreze în ţinta de deficit bugetar nici măcar în 2019, iar res­pectarea calendarului majorărilor anunţate ar duce deficitul fiscal la 7% din PIB în 2022.

Aşadar, spune el, bugetul pe 2020 ar trebui să înceapă cu o corecţie - în primul rând cu cheltuielile rigide (pensiile fiind pe primul loc), pentru că o consolidare fiscală nu mai poate fi amânată, dacă există o abordare raţională.

Culise. PSD dă ultimul tun în MAE: operaţiunea „Cumetrie în diplomaţie“ (Adevărul)

Guvernul Dăncilă a operat mutări scandaloase în diplomaţie pe ultima sută de metri, chiar şi din postura de interimar, după ce a pierdut susţinerea parlamentară. Posturi de consuli generali şi consuli economici au fost transformate în sinecuri pentru clientela de partid, în dispreţul profesioniştilor din MAE. Tabloul imposturii diplomatice putea avea tuşe chiar şi mai groase, însă alte numiri au fost blocate din calcule strict electorale.  

Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica baronului de Prahova Mircea Cosma, a fost în cărţi pentru consulatul din Salonic, însă Viorica Dăncilă a refuzat mutarea pe motiv că ar avea de pierdut electoral.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dăncilă, a fost numit consul general la Shanghai,

Pe lista pilelor se mai află Iulia Adina Schnecker, soţia lui Niels Schnecker, care va pleca la Madrid, acolo unde soţul său are afaceri. Seară de seară, din Spania, Niels Schnecker intră în direct prin telefon la România TV şi la Antena 3 pentru a comenta pe orice subiect: politică, afaceri, crime. De asemenea, Cezara Simona Steriu, fosta soţie a deputatului Valeriu Steriu, purtătorul de cuvânt al PSD, a fost reconfirmată în funcţia de ministru consilier în Los Angeles, Statele Unite.

Toate numirile de consuli se fac doar prin Hotărâre de Guvern (HG), fără ca şeful statului, titularul politicii externe, să aibă vreun cuvânt de spus, ca în cazul ambasadorilor. Însă noul Guvern poate să-i schimbe imediat din funcţii pe sinecuriştii de partid deghizaţi în diplomaţi, tot prin HG.

TAROM își închide agențiile care vând mai mult (România Liberă)

Chiar dacă TAROM pierde aproape 5.000 de euro/oră, operatorul aerian a schimbat șase directori în acest an. Cu câteva ore înaintea începerii procesului de restructurare și reorganizare privind relansarea companiei, angajații nu știu nimic. Mai mult, TAROM sparge sute de mii de euro pe mașini, a cumpărat 20 de mașini Duster. În perioada următoare, Guvernul ar putea aproba un ajutor de stat pentru salvarea operatorului aerian.

În raport de audit intern obținut de România liberă, realizat chiar înaintea scandalului dintre fostul director general TAROM, Mădălina Mezei, și ministrul demis ale transporturilor, Răzvan Cuc, indică numeroasele probleme cu care se confruntă compania de transport aerian.

Revista presei românești - 1 noiembrie 2019