Cum a mai primit PSD a patra șansă. Blatul (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Culise. De ce a amânat PSD votul pentru Guvernul Orban (Adevărul) - Cele mai îmbătrânite județe ale României. Și consecințele economice ale acestui fapt (Hotnews.ro)

Cum a mai primit PSD a patra șansă. Blatul (ziare.com)

Asistam la o mascarada menita sa acopere ceea ce deja se profileaza ca un mare blat, unul in care partile nu trebuie sa fie neaparat intelese punct cu punct si sa-si fi dat mainile, ci au doar interese care le duc pe un drum comun, imposibil de recunoscut public.
PSD si Klaus Iohannis au avut de la inceput un interes comun clar - Viorica Dancila in turul al doilea. Nu cred ca dl Iohannis a fost vreodata intr-un mare pericol de a pierde aceste alegeri, indiferent de contracandidatul din finala. Dar cu siguranta finala care l-ar solicita cel mai putin si cu rezultatul cel mai previzibil ar fi aceea cu dna Dancila. O spun cifrele.
Pentru PSD, impingerea candidatului sau in turul al doilea nu este importanta din cine stie ce atasament fata de Viorica Dancila. Nimeni nu-si imagineaza si nici macar nu cred ca isi doreste ca dna Dancila sa ajunga presedintele Romaniei.
Dar daca PSD rateaza pentru prima data in istoria sa finala prezidentialelor, partidul risca sa se dezintegreze. Iar cei precum Paul Stanescu sau Gabriela Firea doresc sa aiba ce prelua. Deci pentru PSD, impingerea dnei Dancila in turul al II-lea este o chestiune de supravietuire.
De ce ar avea insa Klaus Iohannis si PNL interesul sa salveze PSD? Pentru ca... Victor Ponta. Pentru baronii PSD, Victor Ponta reprezinta pericolul singurului lider care putea prelua PSD daca ajungea intr-o pozitie de putere. Ori ei nu vor sa intre din nou la stapan, ci sa fie stapani.
Klaus Iohannis si PNL au avut nevoie de Victor Ponta ca sa darame Guvernul Dancila, dar nu au niciun chef sa-si creasca un adversar cu mult mai periculos pe termen mediu si lung decat pot sa fie pesedistii fara vreun lider viabil.
Ceea ce vedem acum nu e decat impletirea fireasca a acestor interese, adica blatul Cum? Explică Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com.

Culise. De ce a amânat PSD votul pentru Guvernul Orban (Adevărul)

Liderii PSD mizează pe faptul că PNL nu va reuşi să strângă nici măcar cvorum de şedinţă pentru învestirea noului executiv, deci eşecul va fi decontat de preşedintele Klaus Iohannis exact în ultima săptămână de campanie. Astfel, Viorica Dăncilă ar prinde garantat turul doi jucând cartea victimizării, susţin surse politice pentru „Adevărul”.
PSD, cu toate că a pierdut majoritatea în Parlament, încă mai controlează conducerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Astfel, social-democrţaii au reuşit să impună calendarul dorit pentru învestirea Cabinetului Orban. Birourile Permanente ale celor două Camere numără 26 de membri: 13 sunt de la PSD, iar ceilalţi 13 sunt de la restul partidelor de Opoziţie, plus minorităţile naţionale. La şedinţa de luni, reprezentantul UDMR a lipsit, iar ProRomânia s-a abţinut, deci PSD a avut majoritate de conjunctură. Drept urmare, votul final pentru Guvernul PNL a fost fixat lunea viitoare, 4 noiembrie, deşi liberalii au insistat pentru ziua de miercuri, 30 octombrie.
Surse politice susţin pentru „Adevărul” că liderii PSD negociază intens cu Victor Ponta, astfel încât parlamentarii ProRomânia să lipsească şi ei de la votul final. Practic, cele două facţiuni ale PSD s-ar reuni cu scopul de a împiedica validarea noului executiv. Victor Ponta a anunţat că ProRomânia nu va vota Cabinetul Orban, însă prezenţa sa în sală ar putea rezolva măcar problema cvorumului. Apoi, prin negocieri individuale cu parlamentari de la PSD, ProRomânia şi neafiliaţi, Ludovic Orban ar putea stârnge o majoritate pe muchie de cuţit.

Cele mai îmbătrânite județe ale României. Și consecințele economice ale acestui fapt (Hotnews.ro)

Cel mai ”tânăr” județ din România lui 2019 este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 38 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu trece de 44,2 ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, mai arată datele Statisticii.
În Iași, vârsta medie a locuitorilor a crescut cu aproape 7 ani, iar în Tulcea, Brașov și Constanța cu peste 6 ani. România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele.
Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.
Nu am văzut încă analize ale decidenților de politici sociale care să acorde atenție acestor evoluții divergente, care ridică problema abordării sustenabile a finanțării asistenței sociale, deși aceasta are adânci implicații electorale.

Revista presei românești - 29 octombrie 2019