Un mare test pe care dl. Ludovic Orban ar trebui să îl treacă ‘’din prima” (Contributors)

guvern.jpg

 Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, aseară, că există peste 15 parlamentari care nu au votat moțiunea, dar vor sprijini viitorul Guvern.
Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, aseară, că există peste 15 parlamentari care nu au votat moțiunea, dar vor sprijini viitorul Guvern
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Apa care ne îmbolnăvește (Adevărul) - Viitorul spital regional de la Craiova de 600 de milioane de euro costă proporţional de cinci ori mai mult decât a investit orice operator privat într-un spital nou (Ziarul Financiar) - Pe cineva va trimite PNL la CE? (România Liberă) 

Un mare test pe care dl. Ludovic Orban ar trebui să îl treacă ‘’din prima” (Contributors)

„Proaspăt desemnat în funcția de prim-ministru, președintele PNL, dl. Ludovic Orban, profită de fiecare apariție în spațiul public spre a-și afirma credința nu doar că va reuși să formeze un nou guvern, ci și ca acesta va primi mai ca sigur învestitura Parlamentului.
Aceasta în pofida faptului că de pe lista posibililor viitori miniștri au dispărut unul câte unul toate numele grele ale partidului așa că, gata, nici urmă de Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu, Florian Cîțu care par a fi brusc loviți de modestie și că devine tot mai consistent zvonul potrivit căruia PNL ia în calcul un așa-numit plan B.
Adică, în cazul în care primul guvern Orban pică la votul de învestitură, tot Ludovic Orban să reprezinte cea de-a doua propunere de premier. Ținând cont de faptul că nimeni în afara USR-PLUS nu mai dă semne reale că și-ar dori cu adevărat alegeri anticipate lucrurile ar trebui să curgă fără probleme. Și țara să aibă un guvern de tranziție însărcinat cu pregătirea alegerilor prezidențiale, dar și cu cele locale și paralmentare din 2020, să închidă, numai bunul Dumnezeu știe cum, bugetul pe anul 2019 și să pregătească proiectul Legii bugetului de Stat pentru anul viitor. Dar să și asigure de faptul că acesta va obține votul Parlamentului...
Oare e prea mult dacă le cerem politicienilor din USR-PLUS, ALDE, UDMR și chiar Pro România să aibă în vedere și interesul țării, nu doar obiectivele lor electorale?”
Textul este semnat de Mircea Morariu, critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Pe cineva va trimite PNL la CE? (România Liberă)

PSD căzut, și odată cu partidul au căzut, rând pe rând, și propunerile de comisar european. Parlamentul European a amânat până pe 1 decembrie numirea noi Comisii Europene, răgaz suficient pentru PNL să trimită o nominalizare. 
Prima opțiune pentru postul de comisar european din partea României este Siegfried Mureșan. El este europarlamentar aflat la al doilea mandat și vicepreședinte al Partidului Popular European, principala formațiune din Parlamentul European.
Adina Vălean este opțiunea a doua pentru cazul în care președinte aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar insista cu păstrarea cotei de gen solicitată în debutul procesului de formare a Comisiei.
În orice caz, propunerea efectivă va fi făcută doar după învestirea noului guvern PNL, iar un cuvânt hotărâtor îl va avea și președintele Klaus Iohannis.

Viitorul spital regional de la Craiova de 600 de milioane de euro costă proporţional de cinci ori mai mult decât a investit orice operator privat într-un spital nou (Ziarul Financiar)

Antreprenorii din sectorul privat de sănătate spun că se pot construi spitale regionale de la zero şi mai ieftin decât costul estimat al statului ♦ Spitalul de la Craiova ar urma să fie construit în şapte ani și va avea 900 de paturi.
Spre exemplu, Spitalul Sf. Constan­tin, ulti­mul mare spital privat deschis la Braşov, de către antreprenorul Mihai Miron, a presupus o investiţie de 23 mil. euro, la un număr de 150 de paturi, şase săli de operaţie, sală de terapie intensivă şi de transplant. Proporţional, un spital de 900 de paturi ar trebui să coste circa 140 mil. euro.
Un pat în viitorul spital din Craiova ar costa 660.000 de euro, în timp ce la Spitalul Sf. Constantin investiţia într-un pat este de 150.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât la Craiova.

Apa care ne îmbolnăvește (Adevărul)

Apa îmbuteliată este periculoasă pentru sănătate din cauza substanţei chimice care se găseşte în sticlele de plastic.  Problema e că nici apa de la chiuvetă nu este întotdeauna cea mai bună.
Apa la sticlă de plastic vine cu un pericol ascuns: bisfenol A (BPA), care se găseşte în recipientul din plastic şi în dopul acestuia şi care trece în apă, chiar dacă recipientul nu este supus la căldură, conform unui studiu recent publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice, din Statele Unite. BPA interferează cu hormonii şi perturbă sistemul endocrin, poate afecta vederea, cauza infertilitate, reacţii alergice, probleme de respiraţie şi creşte riscul de infarct.
Apa de la robinet conţine calcar, clor, dar și metale grele precum plumb și cupru.  Cea mai mare problemă rămân însă bacteriile, viermii, virusurile și ciupercile. Acestea pot cauza boli gastrointestinale, infertilitate și cancer.

 
Revista presei românești - 17 octombrie 2019