Noua guvernare, un paradox politic (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Negocieri la sânge. Guvernul Orban, între Palatul Victoria și anticipate (Evenimentul Zilei) - Sub 2% din românii care au intrat în sistemul de pensii private Pilonul II în primul semestru din 2019 şi-au ales singuri fondul de pensie ( Ziarul Financiar) - Meciul care asigură jumătate din bugetul FRF (Gazeta Sporturilor)

Negocieri la sânge. Guvernul Orban, între Palatul Victoria și anticipate (Evenimentul Zilei)

Liderii partidelor de Opoziție își maximizează cerințele pentru a susține Guvernul care se conturează în jurul PNL. PMP vrea să intre la guvernare și vizează două portofolii. USR, UDMR, Pro România și ALDE nu vor să intre și pun condiții pentru a susține viitorul Executiv în Parlament. PSD a anunțat că nu va vota Guvernul, chiar dacă lidera partidului Viorica Dăncilă spunea că nu se va opune formulei propusă de liberali.
Președintele Biroului de Cercetări Sociale, Bruno Ștefan, spune că nu există, la această oră, niciun interes pentru menținerea crizei și pentru amplificarea degringoladei.
De aceea, spune sociologul, condițiile puse de liderii partidelor de Opoziție sunt doar un joc de imagine și, desigur, o încercare de a demonstra că au forță, în cazul în care doleanțele lor vor fi luate în considerare.

Noua guvernare, un paradox politic (Adevărul)

Numele candidatului pe care îl va nominaliza președintele Iohanis pentru a ocupa funcția de premier este cea mai așteptată știre a momentului. Dar ceea ce se va întâmpla după rămâne o mare necunoscută, notează jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
Diferența majoră față de guvernările PSD este că noua putere are mult mai puțin de oferit. Pentru PSD a fost simplu. Timp de aproape trei ani a cumpărat masiv electorat. A mărit pensii, a majorat salarii, a dat sporuri peste sporuri, a instituit pensii speciale. De unde a avut banii? Din împrumuturi. Exercițiul populist al PSD a dus la majorarea datoriei externe cu 9 miliarde de euro, în acest an pe primele opt luni, în comparație cu perioada similară din 2018.
PNL nu își poate permite așa ceva.
Dacă nu se agațe de putere, noua guvernare Poate iniția reforme de impact privind curățarea administrație de impostori. Și poate să le pună rapid în aplicare.
Alegerile anticipate pot fi folosită ca un foarte bun argument politic.  

Persistă dezinteresul românilor pentru destinaţia banilor din Pilonul II de pensie. Sub 2% din românii care au intrat în sistemul de pensii private Pilonul II în primul semestru din 2019 şi-au ales singuri fondul de pensie ( Ziarul Financiar)

Pe parcursul întregului an 2018 un număr de 214.000 de persoane au intrat în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dar numai 6.000 de persoane şi-au ales singure fondul de pensie unde se virează lunar 3,75% din salariul brut.
Pilonul II este obligatoriu şi orice anga­jat cu vârsta de până la 35 de ani este înscris automat în sistem. Din momentul înscrierii, participanţii au la dispoziţie aproximativ patru luni pentru a-şi alege unul dintre cele şapte fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă, în care să le fie virată contribuţia obli­ga­torie din salariu. Astfel, dacă angajaţii nu aleg în mod activ fondul, se ajunge la o re­par­tizare automată, aleatorie, a sistemului.
Cei peste 7,3 milioane de români care con­tribuie la sistemul de pensii private obli­gatorii (Pilonul II) aveau în conturi, în me­die, 7.631 de lei (echivalentul a 1.612 euro), în primul semestru din acest an.

Meciul care asigură jumătate din bugetul FRF (Gazeta Sporturilor)

O calificare la EURO 2020 ar aduce în conturile federație minimum 9,25 de milioane de euro. În cazul unui eșec, Cosmin Contra ar putea pleca în Golf.
România joacă azi cu Norvegia, de la 21:45, în preliminariile EURO 2020, și are nevoie de victorie pentru mai spera la turneul final.
Partida se va juca pe Arena Națională în fața a 30.000 de copii, după ce UEFA a sancționat România și a interzis accesul suporterilor la meci.

Revista presei românești - 15 octombrie 2019