A ajuns ce n-a vrut: președinte jucător (Adevărul)

adevarul.jpg

Image source: 
RFI

Greul de-abia începe! Capcanele viitorului (ziare.com) - Ce nu s-a văzut la TV în ziua când PSD a picat de la Guvernare VIDEO (HotNews.ro)

Ce nu s-a văzut la TV în ziua când PSD a picat de la Guvernare (HotNews.ro)

„Ole, Ole, Ole, Ole!”, au scandat joi după-amiază o mână de protestatari care s-au adunat lângă Palatul Parlamentului să salute moțiunea de cenzură adoptată împotriva Guvernului Dăncilă. În sala de plen, în timpul ședinței, un fost premier a bruscat un parlamentar PSD, un alt fost premier s-a uitat la poze cu mașini pe telefon, iar prima femeie prim ministru din istoria țării s-a prefăcut că-și ia notițe în timpul discursurilor. Pe hol, un cunoscut „dandy” le-a spus jurnaliștilor că n-a consumat băuturi alcoolice. Un videoreportaj marca HotNews.ro cu ce nu s-a văzut la televizor în ziua când moțiunea de cenzură anti-PSD a trecut la vot găsiți aici.

Greul de-abia incepe! Capcanele viitorului (ziare.com)

Caderea Guvernului Dancila nu a fost un scop in sine. Nu e momentul pentru euforie, deoarece greul abia acum incepe, un greu extrem de periculos a carui gestionare isi va primi verdictul la viitoarele alegeri, indiferent cand vor fi ele.
Din punctul meu de vedere, , scrie Ioana Ene Dogioiu, cea mai buna solutie, desi nu sunt foarte optimista ca e realizabila, ar fi incheierea unui dublu acord cu sustinere majoritara: pe de-o parte, pentru organizarea de alegeri inainte de termen undeva la primul fir de iarba si, pe de alta parte, pentru investirea unui guvern de tranzitie care sa organizeze aceste alegeri si sa ia cateva masuri urgente, intre care, in mod imperativ, revenirea la doua tururi de scrutin la alegerile locale si armonizarea Legilor Justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si, nu in ultimul rand, MCV.
Presedintele Iohannis a anuntat deja ca va testa solutia alegerilor inainte de termen la consultarile de vineri si dupa ele vom sti probabil daca se profileaza asa ceva.

A ajuns ce n-a vrut: președinte jucător (Adevărul)

Preşedintele a devenit jucător în buza campaniei electorale, deşi cinci ani s-a ţinut departe de modelul Traian Băsescu. Iohannis a pus umărul la trântirea Guvernului Dăncilă şi acum trebuie să aleagă: alegeri anticipate sau premier PNL. Un guvern tehnocrat, după modelul Cioloş, sau un nou premier susţinut de troica PSD-ALDE-ProRomânia sunt variante excluse.
Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi pentru. Dăncilă le-a arătat degeaba șpaga baronilor.Premierul Viorica Dăncilă plănuia să îşi asigure susţinerea în teritoriu, alocând în următoarea perioadă 10 miliarde de lei către primari, iar judeţele care au fost desemnate să primească cele mai mari sume sunt cele ale unor importanţi baronilor locali PSD şi ale unor oameni cu greutate în partid.
Adevărul mai scrie și că viitorul Guvern, care va conduce ţara în următorul an, are o misiune grea: să închidă un buget fragil în 2019 şi să elaboreze pe repede-înainte un buget pentru 2020, să găsească bani pentru majorarea cu 40% a pensiilor, de anul viitor, şi să încerce să acopere „găurile” lăsate de PSD la investiţii, în buget şi în balanţa comercială, printre multe altele. 

Revista presei românești - 11 octombrie 2019