Ce se va întâmpla dacă moțiunea de cenzură trece? (Contributors)

guvern.jpg

Guvernul Dancila, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile. Angajarea de noi funcționari în instituțiile publice este una din probleme. De asemenea, cazul Tarom ne oferă mai multe repere despre felul în care sunt conduse
Guvernul Dancilă, demis prin moțiune de cenzură, nu ezită să ia o serie de măsuri discutabile.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Viorica Dăncilă, gafe noi (g4media) - Exclusiv Membru in Comisia JURI: Candidatii nu au fost tratati egal. Plumb nu a convins, dar raman dubii serioase si in privinta lui Goulard sau Borrell (ziare.com)

Ce se va întâmpla dacă moțiunea de cenzură trece? (Contributors)

 

Greu, indiscutabil mai târziu decât ar fi fost cazul, Opoziția a strâns ceea ce pare a fi un număr considerabil de semnături, oricum mai multe decât erau necesare în vederea depunerii mult așteptatei și promisei moțiuni de cenzură.
Felul în care PSD a încercat să fure și să pervertească jocul democratic îl descalifică definitiv și arată că este un partid mort și moral, și politic. Orice om cinstit din România nu poate decât să spere că joia viitoare, atunci când se va vota moțiunea, se va emite și actul care anunță decesul iminent al PSD, notează criticul de teatru Mircea Morariu.
În opinia sa, nu soarta submediocrei doamne Dăncilă ne interesează, ci ce se va întâmpla cu guvernarea țării odată Executivul PSD silit să își facă bagajele. Aparent rezolvarea problemei se află în voința și stiloul președintelui Iohannis. Căruia Constituția îi dă dreptul să încredințeze cui vrea el formarea noului guvern.
Firește, prima opțiune ar putea fi reprezentată de dl. Ludovic Orban, președintele PNL. Care, vrea- nu vrea, se va vedea probabil pus în situația de a forma un guvern monocolor liberal.
Președintele mai are la dispoziție soluția repetării formulei tehnocrate. cred că ar trebui privită ca o soluție viabilă un posibil guvern condus de dl. Emil Hurezeanu ori unul avându-l în frunte pe dl. Lucian Croitoru. Și unul, și celălalt garanții ale profesionalismului, seriozității și ale orientării pro-occidentală.

 

Viorica Dăncilă, gafe noi: Sunt un om care sunt foarte corectă/ Există implicație din partea Statului/ Dincolo de ceea ce vrem să facem, important este la ce soluții ajungem (g4media)

 

Discursul premierului de joi seară, din studioul RTV, a fost presărat cu gafe care au culminat cu încercarea Vioricăi Dăncilă de a spune că este cinstită: ”Sunt un om care sunt foarte corectă”, a replicat premierul la un moment dat.
Viorica Dăncilă a făcut declarații pe mai multe paliere, referitoare la cazul Caracal, moțiunea de cenzură, demisia șefului DIICOT, pensii, remanierea Guvernului și alegerile prezidențiale din noiembrie. Nu doar o dată premierul a făcut greșeli de exprimare.
Într-o altă secvență, Dăncilă a formulat o frază lipsită de logică: ”Dincolo de ceea ce vrem să facem, important este la ce soluții ajungem”.

 

Exclusiv Membru in Comisia JURI: Candidatii nu au fost tratati egal. Plumb nu a convins, dar raman dubii serioase si in privinta lui Goulard sau Borrell (ziare.com)

Rovana Plumb nu a prezentat garantii convingatoare ca si-a rezolvat conflictul de interese si indoieli serioase au planat asupra felului in care si-a platit datoria. Totusi, alti candidati problematici au primit un tratament mai bland, spune Manon Aubry (France Insoumise), membru al Comisiei JURI, facand referire la Sylvie Goulard sau Josep Borrell.
De ce nu v-a convins? A spus ca si-a achitat datoria.
Sunt mai multe motive care explica invalidarea candidaturii doamnei Plumb de catre Comisia Juridica. Principalul motiv tine de insuficienta procesului: Comisia JURI nu dispune decat de doua saptamani si de niciun mijloc de investigare pentru a face propria ancheta. In aceste circumstante, audierea doamnei Plumb in privinta datoriilor pe care le are nu a putut sa aiba loc decat in ziua in care a fost luata si decizia finala a JURI. Ea nu a aratat ca ar fi in masura sa isi rezolve datoria si atunci decizia a fost luata in consecinta. De altminteri, erau imposibil de verificat conditiile in care ea a obtinut acest aranjament cu creditoarea sa - valoarea bunurilor imobiliare cedate, conditiile acestei cedari etc. Informatiile furnizate de doamna Plumb in ceea ce priveste rambursarea tardiva nu ne permit sa eliminam posibilitatea unui conflict de interese. Crearea unei autoritati independente de control, care sa aiba timpul si mijloacele pentru a controla conflictul de interese al candidatilor comisari, ar putea sa ne ajute sa eliminam incertitudinile, pe viitor.
A luat JURI o decizie politica? Asta a fost replica guvernului roman.
Din punctul meu de vedere, doamna Plumb nu prezinta in mod obiectiv garantia ca putem elimina un conflict de interese. Totusi, inegalitatea de tratament intre candidatii comisar arata ca procesul este si politizat. Din acest punct de vedere, alti candidati, care vin din zone grele ale Europei de Vest, ca Josep Borrell sau Goulard, ar fi trebuit sa fie tratati in mod egal.
Integral pe ziare.com.

 
Revista presei românești - 4 octombrie 2019