După atâtea eșecuri ale guvernării Dăncilă, câștigă Opoziția la moțiunea de cenzură? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

România, ruptă în două (Ziarul Financiar) - 1 octombrie, Ziua Europeană Anti-Depresie (Evenimentul Zilei)

După atâtea eșecuri ale guvernării Dăncilă, câștigă Opoziția la moțiunea de cenzură? (Adevărul)

Resursele guvernării se risipesc pe zice trece, nimic nu mai merge bine pentru PSD. Peste tot, haos, apreciază jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial. 
Numirile în funcții cheie ale unor personaje de o incompetență crasă, dar cu protecție înaltă pe bază de diverse servicii, duc la scene ridicole, dar și la ruina administrației. Cazul Caracal este doar un exemplu sugestiv. Bandele de interlopi se taie cu săbiile în fața Parlamentului, jandarmii fac descinderi să aresteze ADN-ul mitocondrial al familiei Melencu.
E o farsă generalizată la nivelul unei țări întregi.
Va fi până la capăt la fel și cu ocazia dezbaterii și votării moțiunii de cenzură?
E adevărat, Ludovic Orban anunță că are semnăturile necesare... Dar dacă se răzgândesc sau absentează 4-5, gata cu moțiunea...
Dacă totuși moțiunea trece, schimbarea unei premier și a unor miniștri nu rezolvă mare lucru. Pentru a aduce lucrurile pe linia de plutire, e nevoie de competență, viziune, bun simț și consecvență. Adică, ceea ce a fost eliminat din România, notează Ion M. Ioniță.
Jurnalistul explică în articol și de ce varianta alegerilor anticipate nu se susține, chiar dacă unora le place să vorbească despre ea.

România, ruptă în două: Gorj, Mehedinţi şi Botoşani au atras cele mai mici investiţii străine, de câteva milioane de euro, în timp ce Bucureşti, Ilfov şi Timiş au luat cele mai multe investiţii străine, de miliarde de euro (Ziarul Financiar)

Raportul BNR privind nivelul şi structura invesţiilor străine subliniază ceea ce se bănuia sau se ştia, dar nu sub acest aspect: diferenţele dintre regiuni şi judeţe în privinţa atragerii de investiţii străine directe (ISD) sunt atât de mari încât poţi crede la un moment dat că vorbeşti despre ţări diferite.

Doar 9 euro pe cap de locuitor, investiţii străine directe a atras judeţul Gorj în cei 30 de ani de când România a îmbrăţişat capitalismul liberal. Vorbim despre un judeţ cu 323.000 de locuitori care a atras în 30 de ani doar 3 milioane de euro de la străini. La polul opus, Bucureştiul este un magnet – 20.500 de euro ISD-uri/capita, un total de 41 de miliarde de euro.

Investitorii se duc unde vor. Dar aceste judeţe sărace nu sunt şi ele ale României?

1 octombrie, Ziua Europeană Anti-Depresie (Evenimentul Zilei)

Astăzi este Ziua Europeană Anti-Depresie, organizată sub sloganul Împreună împotriva depresiei . Tema ediției din acest an este conștientizarea și managementul depresiei, iar direcțiile de sănătate anunță campanii de informare și conștientizare. Acestea vor fi adresate medicilor de familie cât și populației generale.
În România, peste 5% din populație suferă de depresie, iar la nivel european, sunt afectați peste 50 milioane de oameni.

 
Revista presei românești - 1 octombrie 2019