Un dezastru extern pentru PSD. Dăncilă, ignorată în SUA. Plumb, respinsă la Bruxelles (G4media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

Surse. Cine e pe lista scurtă a PSD pentru funcţia de comisar european. Rovana Plumb ar mai putea primi o şansă (Adevărul) - Cât mănâncă lanţurile de supermarketuri şi hipermarketuri din tot comerţul cu amănuntul (Ziarul Financiar) - FC Nicoliță Făurei (Gazeta Sporturilor)

Un dezastru extern pentru PSD. Dăncilă, ignorată în SUA. Plumb, respinsă la Bruxelles (G4media)

"Guvernul Dăncilă și PSD încasează una după alta cele mai crunte lovituri în plan extern din istoria partidului, de la cei doi mari parteneri strategici ai României, Statele Unite și Uniunea Europeană", apreciază jurnalistul Dan Tăpălagă.
"Vizita în Statele Unite a Vioricăi Dăncilă, începută duminică, se dovedește după trei zile un eșec total, un dezastru de proporții cosmice. Nici o întâlnire relevantă, anunțata întrevedere cu vice-președintele Mike Pence n-a mai avut loc, iar unele surse susțin că nici nu va mai avea loc.
S-a semnat un memorandum important, cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, care ar putea deschide drumul construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Dar și acest document strategic reprezinta operaționalizarea acordului politic încheiat în august între președinții Trump și Iohannis, și NU o inițiativă a guvernului Dăncilă. Inițiativa guvernului Dăncilă a fost, să ne amintim, un memorandum cu China pentru centrala nucleară de la Cernavodă.
În timp ce premierul Dăncilă pierde vremea într-o vizită de lucru în Statele Unite, propunerea României de comisar european a picat, joi, la Bruxelles cu un vot covârșitor împotriva Rovanei Plumb.
Dăncilă și-a desemnat prietena, pe Rovana Plumb, pentru postul de comisar european, în ciuda tuturor avertismentelor și semnalelor că riscă să fie respinsă din cauza serioaselor probleme de integritate. Acest lucru s-a întâmplat ieri.
Plumb n-a reușit să convingă comisia în legătură cu un împrumut de 800 de mii de lei luat de la o persoană fizică pentru a finanța campania PSD la europarlamentare.
Plumb a înregistrat chiar o premieră în PE: este primul candidat respins de comisia juridică, adică nu s-a calificat măcar pentru audierile din comisiile de specialitate programate pentru începutul lunii noiembrie.
Aceste două eșecuri majore de politică externă pun România în genunchi în fața partenerilor occidentali. Guvernul și PSD ar trebui să renunțe la pretenția de a mai propune comisar pentru a nu face și mai mult rău țării.
PSD vorbește de câte ori are prilejul despre demnitate în raport cu marile puteri și despre mândria de a fi român, cere cu insistență ca România să fie tratată cu respect, de la egal la egal, însă un premier de o incompetență strigătoare la cer a reușit să provoace cele mai ridicole și stânjenitoare episoade din istoria diplomației românești de după 89". Integral pe g4media.ro.

Surse. Cine e pe lista scurtă a PSD pentru funcţia de comisar european. Rovana Plumb ar mai putea primi o şansă (Adevărul)

Rovana Plumb insistă să fie audiată din nou în Comisia Juridică a Parlamentului European, susţin surse politice pentru Adevărul. De această dată, Rovana Plumb e pregătită să meargă în fata europarlamentarilor cu un plan de returnare a împrumutul de 170.000 de euro, bani cu care a sponsorizat campania electorală a PSD, dar pe care nu i-a mai recuperat de la stat. Rovana Plumb se bazează în continuare pe sprijinul Vioricăi Dăncilă, susţin sursele citate. 
În cazul în care Rovana Plumb va fi oficial respinsă, pe lista premierului se regăsesc câteva nume din partid, dar şi o propunere tehnocrată. Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, este prima variantă pentru Viorica Dăncilă. Nica are o imagine şifonată la Bruxelles, după problemele penale din dosarul Microsoft, unde faptele s-au prescris, dar şi din cauza afirmaţiilor controversate susţinute în plenul PE. “98% din cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România”, spunea Dan Nica anul trecut, deşi procentul real e de doar 10%.  
Alte nume vehiculate: Eugen Teodorovici, Ramona Mănescu, Luminiţa Odobescu. Ambasadorul României la UE sau Victor Negrescu. Fostul ministru pentru Afaceri europene este singurul lider PSD care are o imagine foarte bună la Bruxelles şi conexiuni puternice cu socialiştii europeni.
PSD aşteaptă ca Dăncilă să se întoarcă sâmbătă din SUA.

Alte titluri de azi:

Cât mănâncă lanţurile de supermarketuri şi hipermarketuri din tot comerţul cu amănuntul . Opt companii controlează peste 20% din tot comerţul cu amănuntul, o industrie unde sunt active peste 126.000 de companii cu afaceri cumulate de peste 224 de miliarde de lei în 2018, scrie Ziarul Financiar.

FC Nicoliță Făurei, titrează azi Gazeta Sporturilor. Ziarul sportiv dedică subiectului  4 pagini. Fostul stelist Bănel Nicoliță investește anual 1 miliard și jumătate de lei în echipa orașului natal, acolo unde el e jucător – antrenor – patron, un frate e căpitan, altul e portar, iar mama le gătește și le spală hainele tuturor celor 18 fotbaliști din lot.

 
Revista presei românești din 27 septembrie 2019