Nouă candidați intră în lupta pentru postul de la Cotroceni (Adevărul)

presedinte.jpg

Nouă candidați intră în lupta pentru postul de la Cotroceni.
Nouă candidați intră în lupta pentru postul de la Cotroceni.
Image source: 
adevarul.ro

Omul fără inimă (G4media) - Între politică și religie. Cui aparțin școlile private acreditate în ultimii 10 ani în România (Pressone) - România nu mai are cu cine să construiască, chiar dacă ar vrea (Ziarul Financiar)

Cine sunt cei 9 candidaţi pentru Cotroceni. Alţi doi au fost prinşi cu semnături false. Pandele s-a retras din dragoste. Pleşoianu, de lene (Adevărul)

În acest weekend, candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi-au depus semnăturile la sediul Biroului Electoral Central (BEC). Acolo, fiecare pretendent şi-a etalat sloganul de campanie, şi-a atacat duşmanii, sau şi-a făcut aparţia într-un mod inedit. Au fost însă şi cei care au renunţat în ultima clipă pe motiv că nu au adunat destule semnături, ori că au fost respişi pentru că s-au prezentat cu documente false. La prezidenţiale, Klaus Iohannis pleacă favorit. Viorica Dăncilă şi Dan Barna se luptă pentru turul doi, în timp ce Mircea Diaconu şi Teodor Paleologu stau la pândă. Mai sunt patru candidaţi care vor face act de prezenţă: Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu şi Ramona Bruynseels. Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost descalificaţi după ce au falsificat semnături, în timp ce Liviu Pleşoianu, aflat în luptă cu statul paralel, a fost învins de statul degeaba. Integral în Adevărul.

Omul fără inimă (G4media)

„Traian Băsescu nu regretă nimic, niciodată, se folosește de oameni ca de simple instrumente. Ceilalți sunt utili sau nu într-un anumit context, pentru a-și atinge scopurile. În lumea lui au existat doar aliați și dușmani de conjunctură, dar n-a crezut nici în unii, nici în alții.
Din acest punct de vedere, este un produs perfect al fostei Securități, antrenat să supraviețuiască în orice condiții, capabil de ”soluții imorale”, cum a fost alianța temporară cu Dan Voiculescu sau de o despărțire fulger, fără mari regrete, de partidul care l-a făcut președinte. Vă amintiți, probabil, de filmulețul stupid, de la perdeluță, când Băsescu și-a luat un banal la revedere de la Partidul Democrat, copilul lui politic, pentru a-i da satisfacție femeii fatale pentru cariera lui politică, Elena Udrea...
Privit retrospectiv, gestul lui Traian Băsescu de a condamna comunismul în decembrie 2006 arată azi ca un act de impostură politică de cea mai joasă speță, un mod abject de a înșela încrederea publicului. Toți cei care i-am cauționat atunci demersul, jurnaliști, istorici, politologi, filozofi, simpli alegători, avem toate motivele azi să ne simțim puțin rușinați, trași pe sfoară, folosiți.
Din păcate, România n-a avut după epoca Năstase altă opțiune”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.
NOTĂ: Curtea de Apel București a stabilit, vineri, 20 septembrie, că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, sub numele conspirativ Petrov. Fostul președinte a anunțat că va contesta decizia.
Reacția lui Traian Băsescu: ”Nu am ce să-mi reproșez. Astea au fost vremurile în care eu am trăit. Nu am ce să comentez. E ușor să dai ceasul înapoi cu 45 de a ani. Viața merge înainte. Nu am a comenta. Poate va trebui să fiu mai clar în declarațiile de la Înalte Curte”.

Între politică și religie. Cui aparțin școlile private acreditate în ultimii 10 ani în România (Pressone)

În ultimii zece ani, între 2009 și 2019, în România au fost acreditate 38 de instituții de învățământ preuniversitar private.
După ce managerul unei astfel de școli a vorbit public despre birocrația și procedurile guvernamentale care ar bloca inițiativa privată, am cerut Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) lista școlilor private din România care îndeplinesc cumulativ două criterii: să fie nou înființate în ultimii 10 ani și să fie acreditate.
Am constatat că cele mai prolifice în obținerea acreditărilor s-au dovedit a fi asociațiile caritabile și cele susținute de diverse biserici și culte religioase.
Ele concurează cu numărul școlilor private înființate de oameni politici sau aflați în siajul puterii înainte și după 1989, iar uneori, aceste dimensiuni sunt interconectate.
Cele mai multe ordine de ministru prin care se acreditează școlile private au fost semnate de Sorin Câmpeanu (2015), Pavel Năstase și Liviu Pop (2016), Valentin Popa (2018) și Ecaterina Andronescu (2019), cu doar câteva zile înainte de a fi demisă pentru declarațiile lipsite de empatie în cazul Caracal.

România nu mai are cu cine să construiască, chiar dacă ar vrea.Peste 220.000 de angajaţi au abandonat şantierele de construcţii în ultimii 10 ani. Reducerea constantă a numărului de angajaţi din construcţii s-a produs în condiţiile în care investiţiile statului în acest domeniu au început să scadă (Ziarul Financiar)

Șantierele şi fabricile de materiale de con­strucţii au rămas cu numai 339.000 de an­gajaţi în 2018. Spre comparaţie, în 2008, con­strucţiile nu­mă­rau 560.000 de salariaţi, cu peste 65% mai mult faţă de anul trecut, potrivit date­lor furni­zate de Registrul Comerţului la solicitarea ZF.
Cu numărul de anul trecut, forţa de muncă disponibilă în domeniul construcţiilor s-a apropiat de nivelul din anii 2002-2003, când însă piaţa de real estate nu era atât de dezvoltată ca astăzi.
Pentru a face faţă lipsei de personal, companiile din construcţii apelează la salariaţi din străinătate. Zidarii, sudorii, dulgherii şi fierari-betoniştii sunt profesiile din domeniul construcţiilor care au atras cei mai mulţi străini pe şantierele din România anul trecut, după cum arată datele obţinute de ZF de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Astfel, pe tot parcursul anului 2018 au ajuns în România aproape 2.000 de cetăţeni străini care şi-au obţinut permisul necesar pentru a munci pe plan local în construcţii. 

Revista presei românești - 23 septembrie 2019