Pactul „să fie bine ca să nu fie rău” (Adevărul)

ion_m._ionita.jpg

Ziaristul Ion M. Ioniță semnează editorialul din "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
adevarul.ro

32 de grupuri civice denunță modul în care guvernul Dăncilă organizează votul în diaspora: ”Cronica unui eșec controlat” (g4media.ro) - Cazul Caracal? Emotie, drama si atat. Poporul nu se schimba - Interviu cu sociologul Alfred Bulai (ziare.com)

32 de grupuri civice denunță modul în care guvernul Dăncilă organizează votul în diaspora: ”Cronica unui eșec controlat” (g4media.ro)

Treizeci și două de Grupuri civice din străinătate și din țară își exprimă îngrijorarea asupra modului în care puterea de la București organizează alegerile prezidențiale, denumind-o ”cronica unui eșec controlat”.
După ce doar 38.944 de români au avut șansa să se opteze pentru vot la secție în străinătate și 41.003 pentru vot prin corespondență pe platforma www.votstrainatate.ro, organizațiile civice denunță lipsa de implicare a autorităților și ignorarea unor probleme tehnice și organizatorice.
Platforma de înscriere www.votstrainatate.ro nu a permis comprimarea digitala de fotografii, mulți români plângându-se că nu pot încărca pozele documentelor de pe telefon.
Autoritățile românești ar fi trebuit să ceară de la țările de destinație ale migrației, cifrele reale ale românilor din afară, pe baza cărora să se deschidă noi secții de vot.

Pactul „să fie bine ca să nu fie rău” (Adevărul)

Fără miniștri, fără majoritate sigură în Parlament, guvernarea PSD propune un pact al bunăstării care să-i dea prilejul să acuze opozanții politici că au de gând să taie pensiile și salariile populației.
Mișcarea e simplă și fără niciun impact. Criza guvernamentală nu se rezolvă prin manevre de campanie electorală. Mai devreme sau mai târziu, PSD trebuie să vină în fața parlamentarilor și să ceară votul necesar pentru restructurarea Guvernului în urma schimbării structurii politice..
Până la alegerile prezidențiale mai sunt două luni. Cu mare chin ar fi posibil ca guvernul să scoată din joben numărul de voturi necesar să treacă restructurarea, deși nici asta nu se știe. Ar urma o moțiune de cenzură. Aici sunt câțiva care joacă la două capete, încercând să câștige indiferent de rezultatul votului.
Dar, alegerile prezidențiale vor aduce toate clarificările necesare. Dacă nici măcar nu se califică în finală, doamna Dancila va fi rapid executată în PSD. Fără perspectiva realegerii în parlament, o serie de senatori și deputați PSD se vor orienta spre Victor Ponta, chiar și înainte de alegerile prezidențiale. Pentru prima dată în istoria sa, PSD se va afla în pericol de a deveni un partid de mâna a doua, irelevant politic. Un partid care nu mai atrage traseiști, ci care furnizează emigranți către partidele cu șanse prospere în alegeri, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță. Integral în Adevărul.

Cazul Caracal? Emotie, drama si atat. Poporul nu se schimba - Interviu cu sociologul Alfred Bulai (ziare.com)

Un amestec de interese politice si mediatice, care s-a suprapus peste "incompetenta crasa" a autoritatilor, au amplificat tragedia de la Caracal si au facut ca acest caz sa fie "lungit foarte mult" in mass-media, explica sociologul Alfred Bulai.
Articolul trece în revistă titlurile afișate ieri pe burtiere, în condițiile în care toate televiziunile de stiri au relatat aproape non-stop despre reconstituirea crimei din Dobrosloveni, actiune care l-a avut ca principal protagonist pe Gheorghe Dinca. 
La invitatia Ziare.com, sociologul Alfred Bulai descifreaza secretele telenovelei Caracal si ne explica de ce, la doua luni de la disparitia Alexandrei Macesanu, precedata de cea a Luizei Melencu, deschidem si inchidem televizoarele cu cazul Caracal pe banda de breaking news, desi in lumea larga (ba chiar si in Romania!), se intampla lucruri mult mai importante si cu impact real asupra vietii noastre de zi cu zi.

 
Revista presei românești - 17 septembrie 2019