Planul PSD pentru a trece de votul Parlamentului. Cum siluiesc legea juriştii PSD (Adevărul)

vioricadancila3.jpg

Image source: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Rovana Plumb, pe lista propunerilor de comisari europeni (România Liberă) - Infrastructura medicală, polarizată pe judeţe. Cinci judeţe adună o treime dintre spitalele publice şi private din ţară şi au peste 20 de unităţi fiecare (Ziarul Financiar) - Mirel, pregătim iar șampania? (Gazeta Sporturilor)

Culise. Planul PSD pentru a trece de votul Parlamentului. Cum siluiesc legea juriştii PSD. Se ajunge din nou la CCR (Adevărul)

Comitetul Executiv al PSD a decis în primă fază să reducă numărul de ministere, aşadar restructurare, procedură care trebuie validată de Parlament prin majoritate calificată (50%+1 din numărul total de parlamentari). Numai că juriştii PSD au venit cu o altă găselniţă: înlocuirea miniştrilor ALDE cu miniştri PSD şi un vot în Parlament care ar implica doar o majoritate simplă (50%+1 din cei prezenţi). 
În şedinţa CEX de luni-seară, Viorica Dăncilă a propus, iniţial, restructurarea Guvernului: mai exact, scăderea numărului de ministere de la 27 la 20. Ulterior, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, i-a sugerat premierului să coboare numărul portofoliilor sub 20, pentru a avea un impact electoral mai puternic, susţin sursele citate. Dăncilă a fost de acord şi a rămas varianta: 19 ministere plus premier, votată în unanimitate de CEX.
Ca urmare a divorţului de ALDE, PSD nu mai are majoritate în Parlament, deci e puţin probabil ca restructurarea Guvernului să treacă de votul senatorilor şi deputaţilor. Social-democraţii mai au nevoie de 30 de voturi, potrivit aritmeticii parlamentare. Ştiind că restructurarea are şanse infime de reuşită, la finalul şedinţei CEX, juriştii partidului au discutat separat cu Viorica Dăncilă şi i-au propus o altă variantă: remanierea votată în Parlament de o majoritate simplă (50%+1 din numărul parlamentarilor prezenţi). Dăncilă a fost bulversată de idee şi a mai cerut timp de gândire, susţin sursele citate. Propunerea ”centrului de reflecţie” al PSD l-ar obliga pe Iohannis să accepte noile propuneri făcute de premier, însă pornind de la o interpretare forţată a Constituţiei. 

Rovana Plumb, pe lista propunerilor de comisari europeni (România Liberă)

Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Lista comisarilor desemnaţi vine ca urmare a seriei de interviuri pe care Ursula von der Leyen le-a avut, în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre. Premierul Viorica Dăncilă a trimis două propuneri din partea României – Rovana Plumb și Dan Nica. Deocamdată, Ursula von der Leyen a anunţat numele comisarilor europeni desemnaţi, iar astăzi, în jurul orei 13, va anunţa şi portofoliile propuse pentru aceştia. 
Candidații pentru portofoliile Comisiei trebuie să treacă printr-o etapă de strictă verificare parlamentară înainte de a-și prelua funcția.
Comisarii desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.

Infrastructura medicală, polarizată pe judeţe. Cinci judeţe adună o treime dintre spitalele publice şi private din ţară şi au peste 20 de unităţi fiecare (Ziarul Financiar)

Municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Iaşi, Timiş şi Prahova, printre cei mai importanţi poli economici ai României, au în total 180 de spitale publice şi private. În Tulcea sau Giurgiu funcționează câte trei spitale în fiecare județ, toate fiind publice. În România funcționează 515 spitale publice și private, cu 8% mai multe față de acum 10 ani.

Mirel, pregătim iar șampania? (Gazeta Sporturilor)

Noua generație U21 are azi botezul într-o altă campanie de calificare la Euro. Data trecută ne-am oprit în semifinala cu Germania. 
Selecționerul Mirel Rădoi anunță că debutează în noua campanie cu un sistem nou, ales după ce a schimbat o bună parte din lot.
Danemarca U21 – România U21, azi, de la 19.30, la ProX.

Revista presei românești - 10 septembrie 2019