Culisele divorțului PSD-ALDE (Adevărul)

se_rupe_coalitie_negocieri_psd_alde_esuat.png

Image source: 
captură Pro TV

Criza de pe scena politică e în continuare dezbătută de presă. Adevărul citează surse care susțin că Tăriceanu s-a temut că Ponta îl lasă fără partid. Ce sfori s-au tras pentru Alianţa ALDE-ProRomânia aflăm din Adevărul.

Până să divorţeze de PSD, Călin Popescu Tăriceanu a avut de rezolvat o dilemă şi mai grea: candidatura la prezidenţiale. În primă fază, liderul ALDE era decis să intre în cursa pentru Cotroceni, mai ales că sondajele îl creditau cu mari şanse pentru turul doi. De ce s-a răzgândit? Tăriceanu era un candidat preferat în special de electoratul PSD. Dacă ar fi fost candiatul comun al PSD-ALDE, Tăriceanu prindea sigur turul doi, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă candidatura Vioricăi Dăncilă i-a stricat planurile, Tăriceanu riscând să nu prindă finala cu Iohannis. În contextul în care ALDE nu a trecut pragul la euroalegeri, un nou eşec politic la prezidenţiale ar fi ghilotinat partidul.

Tăriceanu s-a temut că parlamentarii săi vor migra către ProRomânia, deci în locul irelevanţei politice a ales să iasă de la guvernare, să renunţe la Cotroceni şi să se alieze cu ProRomânia. Ce câştigă? Promisiunea unui nou mandat de parlamentar.

Criză politică după ieşirea ALDE de la guvernare: în declaraţii toată lumea vrea la guvernare, dar în fapt toţi vor să stea în opoziţie şi să lase PSD să se autodistrugă. Tăriceanu spune că lipsesc 9 miliarde de lei de la buget scrie și Ziarul Financiar.

Organizaţiile patronale, Coaliţia pentru Dezvoltarea  României, Asociaţia Oamenilor de Afaceri, Consiliul Investitorilor Străini etc., entităţi care reprezintă interesele celor mai mari companii din România, nu au avut până acum nicio reacţie. Preşedintele Iohannis spune că va da o declaraţie completă azi, în timp ce miniştrii ALDE şi-au dat demisia, cu excepţia Ramonei Mănescu, care a rămas la Externe.

 

Elevii care au obţinut media generală 10 la examenele naţionale din acest an vor primi stimulente

Elevii care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Naţională de clasa a VIII-a şi liceeni care au luat media 10 la Bacalaureat vor primi stimulente financiare în valoare de 1.000, respectiv 3.000 de lei, aflăm din România Liberă. 

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) arată că de aceste stimulente financiare vor beneficia cei 459 de absolvenţi de gimnaziu care au încheiat cu media 10 Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII 2019) şi cei 235 de liceeni care au obţinut media 10 la Bacalaureat 2019 (inclusiv sesiunea specială şi Bacalaureatul bilingv).

 

Tarom are nevoie de un ”împrumut de salvare” pentru a se restructura...

... dar și de un ajutor de stat pentru flotă spune un consultant extern citat de Profit.ro.

Luni, ministrul Transporturilor a anunțat că peste 300 de persoane angajate la departamentele comercial, achiziții și economic din cadrul Tarom vor fi concediate în perioada următoare.

Potrivit rezultatelor financiare publicate la Ministerul Finanțelor, în 2018, Tarom și-a adâncit pierderile de la 175,5 milioane de lei la aproape 183 de milioane de lei, în timp ce afacerile au crescut cu aproape 17%, la 1,2 miliarde de lei.

 

Cinci metropole, amenințate cu riscul scufundării

Orașele care ar putea să dispară în următorii ani. Indonezia a anunțat că își va muta capitala după ce Jakarta, situată pe un teren mlăștinos, se scufundă în fiecare an. Metropola din sud-estul Asiei nu este însă singurul oraș din lume care se confruntă cu riscul scufundării. Houston, la fel ca Jakarta, se scufundă din cauza terenului mlăștinos. Geografia sa face ca Lagos să fie predispus la inundații, iar linia de coastă este deja erodată. Un studiu din 2016 a arătat că unele zone din Beijing se scufundă cu până la 10 centimetri pe an, relatează Libertatea.

 
Revista presei românești din 28 august 2019